helgetur.net 
- på tur i natur og kultur på Helgeland 
 
Tur nr. 70 / 8. mar. 1992:
 
Båfjelldalen Grane
          - i god tro
 
 
 
 
Kartlink
 
 
 
  
 
 
nn 
 
Start:
09:00
Framme:
15:50
Starttemperatur: 
+ 2 * 
Vær:
Tåke - lettskyet / sol.
 
 
 
 
I god tro
  
Denne søndagen hadde jeg satt av til å gå gjennom Båfjelldalen i hele dens lengde - med start i Svenningdalen og avslutning ved Stormoen i Austervefsn. Båfjelldalen var kjente turtrakter for meg, sommer så vel som vinter, men å gå gjennom hele dalføret hadde inntil nå bare blitt med tanken. Det var gode værmeldinger, derfor var det en strek i regninga at hele Svenningdalen lå badet i tjukk tåke nå på morgenkvisten. Jeg satset på at det ville letne etter hvert, så jeg la i vei oppover åsen i god tro.
 
Allerede da jeg nærmet meg toppen av åsen kunne jeg skimte blå himmel, og straks etter var jeg over tåkehavet. Her oppe skinte sola, mens tåka lå tjukk og grå nede i Svenningdalen (øverste bilde). Det harde og fine skiføret gjorde det til en grei sak å ta seg fram innover dalen. Mattismyran ble passert, før jeg kom til gårdsbygningene på Moen. Fra gården fulgte jeg ei skiløype drøyt to km innover mot Båfjelldalstjønna, der Leif Bogfjelldal og en annen kar drev på med isfiske.
 
 
 
 
Langt inne i Båfjelldalen er det på tide å bevilge seg en pause.
 
 
 
Områdene innenfor Båfjelldalstjønna var ukjente trakter for meg, men det flotte skiterrenget fortsatte innover dalen. I nærheten av den gamle setra tok jeg meg en pause og fyrte opp et bål. Videre nordøstover holdt jeg meg nær Båfjellelva (som ikke må forveksles med Båfjellelva som renner ned i Svenningdalen). Elva, eller bekken, ble fulgt helt nedover mot Austervefsn og gården Vestre Stormo, der jeg kom på vei. Til slutt fulgte jeg ei bru over Vefsna.
 
En lang og fin tur gjennom Båfjelldalen, som kunne by på utmerket skiterreng med glissen skog og lange myrdrag. Klarte å holde et bra tempo til tross for uholdbart skiutstyr. Spesielt stavene hadde jeg problemer med, da trugene på dem ikke satt godt nok. Dette ble spesielt merkbart i brattene nedover mot Austervefsn, der snøen var lausere. Dessuten hadde jeg to forskjellige bindinger på skiene. Pappa kom og hentet meg på den andre sida av Vefsna, som avtalt.
 
Turrapporten er basert på en originaltekst fra 1992.