helgetur.net 
- på tur i natur og kultur på Helgeland 
 
Tur nr. 114 / 24. mai 1995:
 
Lille Hjortskardet Grane
          - prøving og feiling 
 
 
 
 
Kartlink
 
 
 
  
 
 
nn 
 
Start:
13:35 (Øvre Hjortskardmoen)
Framme: 
15:30
Tilbake:
18:45 
Starttemperatur:
+ 7 * ca
Vær:
Overskyet. Yr og duskregn. 
 
 
 
 
Prøving og feiling
 
Egentlig hadde jeg planlagt en skikkelig langtur innover Gåsvassfjellene denne maidagen, men været satte en effektiv stopper for dette. En skyet og fuktig værtype innbød ikke til noen lengre tur. Likevel hadde jeg lyst å få testet ut det nye stormkjøkkenet mitt, så tur av et eller annet slag måtte det bli. Jeg bestemte meg for å følge den opprinnelige planen et stykke på vei - dvs å ta meg opp i lille Hjortskardet.
 
En strek i regninga var det at veien sør for øvre Hjortskardmoen ikke var brøytet. Dermed måtte jeg spenne på meg skiene allerede her. Tre km ekstra gange fikk jeg bare tåle. I det relativt flate lendet nede i Svenningdalen var det fort gjort å ta seg sørover mot lille Hjortskardelva. Derfra gikk jeg oppover skardet, langs elva, til jeg befant meg like under skoggrensen. Her slo jeg meg ned på en snøfri flekk.
 
Stormkjøkkenet ble hentet fram, og jeg gikk straks igang med snøsmelting. Det tok meg ganske nøyaktig en time å koke opp en kasserolle snø. Konklusjonen var at stormkjøkkenet ikke var imponerende effektivt for smelting av snø, og at det nok var mer egnet for turer i sommersesongen. Greit å vite! Fulgte mine egne spor tilbake til Hjortskardmoen. Et litt guffent vær fra start til slutt.
 
Turrapporten er basert på en originaltekst fra 1995.