helgetur.net 
- på tur i natur og kultur på Helgeland 
 
Tur nr. 116 / 30. jun. - 2. jul. 1995:
 
Överst-Juktan Sverige
          Dag 1 - inn i svensk ødemark 
 
 
 
 
Kartlink
 
 
 
  
 
 
nn 
 
Dag 1: Övre Boksjön - Kopparberg
Start:
21:55 (Nordvik, Övre Boksjön) 
Framme: 
23:00
Vær:
Overskyet. 
 
 
 
 
Inn i svensk ødemark
  
For første gang ble en fjelltur i sin helhet lagt til det store utland, da Vindelfjällens naturreservat i Västerbottens län skulle avlegges visitt. Ikke særlig langt fra gamlelandet riktignok, men nok til at både Jan og jeg anså denne turplanen som noe utenom det vanlige. Etter å ha kjørt over grensen, gjennom Tärnaby og tatt inn en sidevei mot nordøst, var vi endelig framme ved utgangspunktet, Övre Boksjön, godt ut på kvelden. Været var brukbart, selv om det rådet en kjølig værtype.
 
Første problemstilling var å finne utgangspunktet for stien, og de nyinnkjøpte Fjällkartan ble hentet fram og brettet utover pansertet på bilen. Målestokken på 1:100.000 var noe uvant, da vi på hjemlige turer kun hadde benyttet oss av de norske M711-kartene på 1:50.000, men det tok ikke lang tid før vi hadde lokalisert stien.
 
Fra Boksjön bar det først oppover ei relativt bratt li på nordsida, som var bevokst med tett granskog. Men det varte ikke lenge før vi kom inn i et mer åpent lende - preget av myr, fjellbjørk og ødemark. Stien var grei å følge, og den var godt merket på svensk vis med høye påler. Allerede nå speidet vi mot fjerne fjellrander, som lå som lyseblå bånd i horisontene, milevis unna.
 
Det gikk så nedover mot noen småvann nede i bjørkeskogen, og en drøy time etter start var vi ved sameleiren Kopparberg. Her stod det en klynge med bygninger - alle som ett låste, naturlig nok. Ettersom det var seint på kveld ga det ikke mening å fortsette langs stien, så vi var ganske samstemte om å slå oss til ro her på Kopparberg for natta. Vi "lånte" litt opphugget ved som lå stablet opp, og fikk oss et fint lite bjørkebål.