helgetur.net 
- på tur i natur og kultur på Helgeland 
 
Tur nr. 118 / 22. jul. 1995:
 
Skjørlægda Vefsn
          - tapt og funnet 
 
 
 
 
Kartlink
 
 
 
  
 
 
nn 
 
Start:
12:15 
Framme: 
14:30 ca
Tilbake: 
18:00
Vær:
Overskyet. Vind. 
 
 
 
 
Tapt og funnet
  
Med ferie fra studiene i henholdsvis Trondheim og Tromsø, tilbrakte min gamle klassekamerat Jørn og jeg sommeren på hjemlige trakter. På Trofors var vi begge sysselsatt i sommerjobber ved Svenningdal Trevarefabrikk, der vi produserte vinduer i stor stil. Heldigvis hadde vi fri i helgene, noe som ofte betød dyrking av friluftsinteressen. Med Okstindturen friskt i minne fra forrige helg, var jeg lysten på nye eventyr denne helga, og Jørn og jeg kom snart fram til at en tur innover Skjørlægda ville gjort seg.
 
Som sagt, så gjort - lørdag formiddag var vi på vei innover lægda, og målet var Storvatnet innerst i det skogkledde dalføret. Litjvatnet og Litjvasshytta ble passert, før omsider Storvatnet lå foran oss. Vi fortsatte langs østsida et lite stykke og ut på en tange, der vi satte sekkene fra oss. Fiskeutstyret ble leitet fram, og vi prøvde noen kast. Men etter kort tid ga vi opp, først og fremst pga mye vind. Oppdaget til min fortvilelse at både feltjakken og liggeunderlaget som hadde ligget under sekkelokket var borte.
 
Da turen inn til Storvatnet kun var ment som dagstur, måtte vi snart begynne å tenke på tilbaketuren. Vi var ikke før kommet oss i gang før vi traff på to karer fra Bodø. De hadde i fjor gjort seg kjent med Børgefjell, og hadde i år lyst til å utforske fjellområdene lenger vest. Allerede ved nordenden av vatnet så jeg feltjakken og liggeunderlaget ligge henslengt i gresset. Hadde et visst håp om å finne dette igjen, men at det skulle dukke opp såpass fort var en gledelig overraskelse.
 
På tilbaketuren tok vi den korte avstikkeren opp mot Fjellgården, der det var folk. Sist jeg var her var i juni, da Jan og jeg var på vei inn mot Visttindan, men måtte snu pga gryende sykdom. Siden den gang hadde det kommet opp en trimboks, og vi skrev oss selvsagt opp i boka. 
 
Turrapporten er basert på en originaltekst fra 1995.