helgetur.net 
- på tur i natur og kultur på Helgeland 
 
Tur nr. 124 / 3. sep. 1995:
 
Tromsdalstinden Tromsø
          - i Arktis
 
 
 
 
Kartlink
 
 
 
  
 
 
nn 
 
Start:
11:55 (Tromsøbrua) 
Framme:
15:05
Tilbake:
17:55 (Tromsøbrua)
Vær:
Lettskyet / sol.
 
 
 
 
I Arktis
  
Ett år etter at jeg flyttet til Tromsø som nylig immatrikulert student, hadde jeg fortsatt ikke vært på noen virkelig fjelltur. Riktignok hadde en del studiekompiser ved et par anledninger tatt gondolbanen (Fjellheisen) opp til fjellstua på Fløya (421 moh) og gått litt i området bakenfor. Men noen lengre turer hadde det altså ikke blitt. Dette var det på høy tid å gjøre noe med, og den ruvende Tromsdalstinden, like øst for byen (1238 moh), fant jeg ut var en passende utfordring denne septemberdagen.
 
Fra Tromsøbrua begav jeg meg gatelangs innover bydelen Tromsdalen (på østsida av Tromsøysundet) og videre innover den markante dalen med samme navn, på en tydelig, om enn noe steinete, gangvei. Et godt stykke inne i dalen tok jeg til venstre langs en sti som slynget seg oppover fjellsida. Omsider kunne jeg ta fatt på selve tinden, og det ble straks brattere. Jeg fulgte en egg hele veien oppover mot toppen, som ble besteget fra nord. Til slutt var jeg oppe, og kunne signere toppboka på Tromsdalstinden.
 
 
 
 
Utsikt sørøstover mot Breidvikeidet og Sørbotn.
 
 
 
 
 
Nord-Norges hovedstad, Tromsø, i nordvest.
 
 
 
 
 
Tromsø sentrum. I bakgrunnen Kvaløya med mektige tinder som Hollendaren (t.v.) og store Blåmann (i midten). 
 
 
 
Ingen som helst tvil om at Tromsdalstinden er et populært turmål for Tromsøs befolkning. Selv om fjelltoppen er godt over 1200 meter høy, var det veldig mye folk å se. Sikkert 20 stykker samtidig på toppen da jeg var oppe. Jeg gikk nedover samme vei som jeg hadde kommet opp. Turen opp på Tromsdalstinden er min første av noen betydning nord for polarsirkelen.
 
Turrapporten er basert på en originaltekst fra 1995.