helgetur.net 
- på tur i natur og kultur på Helgeland 
 
Tur nr. 156 / 19. - 20. jul. 1997:
 
Okstindan (Steikvasstinden) Hemnes
          Dag 1 - på flukt
 
 
 
 
Kartlink
 
 
 
  
 
 
nn 
 
Dag 1:
Start:
17:15 (Steikvasselv)
Framme: 
19:15 ca.
Starttemperatur:
+ 25 * ca.
Vær:
Lettskyet / sol.
 
 
 
 
På flukt
 
Med tre storslåtte turer i Okstindan på samvittigheten fra før, var planen i år å ta oss opp på Nord-Norges tredje høyeste fjelltopp, Okshornet (1 901 moh.). Men siden Okstindbreen er nokså sprekkutsatt nedenfor denne tinden, hadde Jan og jeg bestemt oss for å gå opp fra Røssvatnet på sørsida av tindemassivet, for så å følge en markant fjellrygg mot nord. Vi ville dermed slippe å ferdes på breen. Om det i det hele tatt var mulig å bestige hornet fra denne sida, var imidlertid et åpent spørsmål.
 
Utpå ettermiddagen var vi framme ved Steikvasselv, på nordsida av det store Røssvatnet, klare for en spektakulær naturopplevelse. Vi fulgte til å begynne med en sti gjennom bjørkeskogen, i retning Steikvassdalen. Planen var å campe ved Steikvatnet i kveld, for så å sette av hele morgendagen til fjellturen. Men framme ved vatnet, fant vi oss ikke til rette. At det var myrlendt og mye kratt var nå så sin sak, men verst var den intense myggplagen.
 
Vi ble enige om å fortsette ferden opp i snaufjellet, der vi håpet at forholdene ville bedre seg. Dermed la vi i vei videre oppover lia, øst for Steikvasselva, på flukt fra mygga. Det var imidlertid ingen bedring å spore før vi var på over 900 moh. i Hekkelfjellet. Her var det levelig, og vi valgte å slå leir. At mygga hadde tvunget oss opp i høyden var vi nå bare glade for, da leirplassen var innbydende med grønne gressletter og flust av bekkefar. Det ble en liten kveldstur opp på en høyde, før vi gikk til ro.