helgetur.net 
- på tur i natur og kultur på Helgeland 
 
Tur nr. 161 / 26. des. 1997:
 
Holmvassdalen / Trolltjønna Grane
          - på den grønne gren 
 
 
 
 
Kartlink
 
 
 
  
 
 
nn 
 
Start:
09:30  
Framme: 
12:30
Tilbake: 
15:30 
Starttemperatur:
+ 1 *
Vær:
Overskyet.
 
 
 
 
På den grønne gren
  
Jan plukket meg opp, og sammen kjørte vi til Svenningvatnan denne andre juledag. Allerede før det hadde blitt skikkelig dagslys spente vi på oss skiene og la i vei langs kjerreveien på vestsida av store Svenningvatnet oppover Holmvassåsen. Ved vokterboligen tok vi ned mot Holmvasselva, som ble passert på hengebru, før vi gikk nordover vel 1,5 km mot Trolltjønna. Holmvasselva gikk for øvrig åpen.
 
Hovedgrunnen til at vi valgte dette turområdet var gammelskogen i Holmvassdalen. Som et av de siste gjenstående skogsområder på Indre Helgeland som ikke er preget av moderne skogbruk, hadde vi lyst å ta en nærmere kikk, før det var for seint. For også Holmvassdalen er truet av skogbrukets iver etter rask økonomisk fortjeneste.
 
Det var en flott opplevelse å gå gjennom den storvokste granskogen. Mye granskjegg og mange maurtuer var å se, og suset fra Holmvasselva kunne til tider høres i bakgrunnen. Jan og jeg fant plutselig ut at vi ville  teste ut klatreegenskapene våre på et av de røslige grantrærne, og dermed klatret vi opp i treet og satte oss ned på hver vår grein. Artig med litt sprelske påfunn innimellom! Dagslyset ble utnyttet til fulle, og seks timer etter start var vi tilbake ved bilen, glade og fornøyde.
 
Turrapporten er basert på en originaltekst fra 1997.
 
Etterord: Ganske nøyaktig elleve år etter denne turen ble Holmvassdalen naturreservat en realitet. Reservatet er på ca 60 km2, og omfatter langt mer enn den storvokste gammelskogen.