# 318 • 27. mars 2007

stjerne

Info
  • Start: 11:25
  • Framme: 12:50 (Tilremshatten)
  • Tilbake: 16:35
  • Starttemp.: Ca. + 12°C
  • Vær: Sol fra klar himmel.

På tur i natur og kultur

Denne fantastisk vakre vårdagen innbød til tur. Målet var todelt: først en bestigning av Tilremshatten, og deretter en vandring langs en av kulturminnestiene i området. Fra riksvei 17 gikk jeg først den korte biten opp mot Skarsåsen kystfort, et gammelt anlegg fra 2. verdenskrig med bl. a en kanonstilling.

Skarsåsen kystfort er et festningsanlegg fra 2. verdenskrig ved Brønnøysund. Her en kanonstilling.


En lyskaster er også bevart.


Det ble raskt klart at jeg hadde på meg altfor mye klær. Derfor la jeg igjen fleecejakken min ved kanonen. Oppover Tilremshatten var det en godt opptråkket sti. Selv om fjellet kun er 315 m høyt har det en flott utsikt sørover mot Brønnøysund. Mot nord hindres utsikten pga. den noe høyere Mosaksla.

Plutselig åpenbarte det seg et enormt hull i fjellet. Det var som et “Torghatthull” i miniatyr, og gikk på skrå nedover mot et gjel. Testet ut ekkoet et par, tre ganger.

Det er ikke bare Torghatten som har hull. Det har også Tilremshatten.


Ei sprek dame passerte meg mens jeg hadde pause. Hun var fortsatt på toppen da jeg nådde opp, og vi kom i prat. Hun kunne fortelle meg at hun opprinnelig var fra Østlandet, men at hun hadde hatt tilhold i Brønnøysund i 25 år. Skrev meg opp i ei bok som vitnet om at det var et populært fjell jeg nå sto på toppen av. Med denne bestigningen har jeg vært på alle de tre “hattene” som omkranser Brønnøysund: Tilremshatten, Trælneshatten og Torghatten. Fortsatte nedover på nordvestsida, mot Tilrem gård.

Fra toppen har jeg en strålende utsikt mot Tilremsvågen og Vega.


Brønnøysund og Torghatten i sør.


Denne innretningen på Tilremshatten kjenner jeg ikke historien til.


Var litt i tvil om hvor disse kulturminnestiene gikk, men jeg gikk over riksveien ved et skilt som var merket “Markedsplass”. Det viste seg å være et godt valg, for etter noen hundre m kom jeg til ei info-tavle. Jeg leste at jeg nå befant meg i et område som for 1500 – 1000 år siden var sentrum i et av Norges mange høvdingedømmer. Videre var det informasjon om Tilremsmartnan, en årlig begivenhet som fant sted fra slutten av 1600-tallet og helt fram til siste verdenskrig, med et utall handelsboder og et yrende folkeliv.

Nede fra fjellet begir jeg meg ned mot Tilremsvågen – et kulturhistorisk interessant område.


I flere hundre år valfartet folk fra fra fjern og nær til Tilremsvågen for å kjøpe og selge på Tilremsmartnan.


Jeg passerte museet Stiftelsen Tilrem markedsplass og noen små fraflyttede husmannsplasser som lå ved Tilremsvågen. På vei tilbake passerte jeg ruinene etter middelalderkirken St. Knuts kirke. Det var satt opp et stort telt over ruinene, og arkeologene var i full vigør med sitt arbeid.

Utover Tilremsvågen. I bakgrunnen den velkjente Torghatten.


Tilremsvågen ved fjære sjø.


Vårsola nytes til fulle.


En gammel husmannsplass.


Fulgte så en grusvei på nordsida av Tilremshatten. Etter at jeg hadde gått mellom fjellknausene Salen og Medhatten så jeg utover jordene mot Skåren.

Tilremshatten sett fra Tilremsvågen.


Tilrem var senter i et hedensk høvdingedømme.


I ei grotte i Mosfjellet oppdaget to skoleelever i 1978 hulemalerier som viste seg å forestille dyrefigurer og et solsymbol.


Kom etter hvert ned til riksveien igjen ved Sylteren, og fulgte den tilbake til utgangspunktet. Jeg gikk i T-skjorte mesteparten av turen, og vi skriver ennå ikke april! Så for øvrig årets første sommerfugler på vei nedover fjellet.