# 404 • 18. juli 2011

stjernestjerne

Info
  • Start: 10:00
  • Framme: 17:55
  • Starttemp.: Ca. + 15°C
  • Vær: Overskyet. Yr → regn.

På tur med Kjell Iver

Endelig skulle det la seg gjøre å få til en tur med Kjell Iver – en fjellvant kar fra Brønnøysund jeg har kjent til i årevis, men dessverre kun truffet én gang tidligere, i etterkant av hans langtur fra Kongsmoen i Namdalen til Mosjøen. Noen fellestur hadde det aldri blitt noe av – ikke før i dag!

Etter å ha vurdert et par turalternativer kom vi fram til at å gå gjennom Småtjønndalen i østhellinga av Kappfjellet og videre bortover Bæråsen, fra sør til nord, var det mest gunstige denne dagen. Ikke minst de ustabile værprognosene tatt i betraktning. Fra Kjell Ivers hytte i Fiplingdalen fikk vi skyss til utgangspunktet ved en reinoppsamlingsplass nord for Kvannli gård.

I gang.


Allerede fra start av holdt vi på å gå feil. I vår begeistring etter å lufte gamle turopplevelser var vi på vei mot Brattbakktjønna, men med litt justering av kursen var vi straks på rett spor igjen. Vi fulgte en sti gjennom bjørkeskog, før både stien og bjørkeskogen opphørte, og snaufjellet tok over. Det var et svært fint og lettgått fjellterreng nordover, og kilometerne ble slukt unna for unna. Temperaturen var dessuten fin for fjellvandring, da det ikke var altfor varmt i været.

På tross av at jeg hadde vært på et titalls dagsturer i Kappfjellet tidligere, særlig på 1990-tallet, hadde jeg aldri viet Bæråsen noen form for oppmerksomhet. For meg var dette terrenget en hvit flekk på turkartet. Kjell Iver som har hytte her inne hadde derimot vært på flere turer i området.

På tide med en kaffepause.


Ei stund var det noen mygg som viste seg, men her oppe over tregrensen blåste det en velsignet bris som holdt svineriet unna. Etter en kaffepause begynte vi å se oss om etter en velegnet plass å ta oss oppover mot den høyeste ryggen av Bæråsen, som vi ville følge videre.

Ei elvekrysning viste seg å ikke by på altfor store problemer. Det var ellers et interessant kalksteinterreng i dette området med flere underjordiske bekkeløp som plutselig kom fram i dagen, deriblant elva fra Stortjønna.

Et svært så vandrevennlig fjellterreng.


Fjonge fjellfioler.


Vi hadde nå krysset Småtjønndalen, og var kommet såpass langt “nord og ned” at bjørkeskogen begynte å ta over igjen, og det ble litt tyngre å ta seg fram. Men oppe på Bæråsens høyeste rygg fikk vi en herlig utsikt over Fiplingdalen, deler av nedre Fiplingvatnet og de avrundede toppene i Børgefjellet, og vi måtte bevilge oss en ny pause.

Ved søre Langtjønna og Nonstjønna tar vi oss opp mot Bæråsens høyeste rygg, som vi vil følge videre nordover.


 Fin utsikt sørover mot nedre Fiplingvatnet.


Fra nå av endret turen fullstendig karakter. Det var slutt på det åpne fjellterrenget som vi uanstrengt hadde tatt oss gjennom de siste timene. Dessuten satte det inn med regn! Først i form av yr og duskregn, men ganske snart høljet det ned. Likevel var det interessant å følge åsryggen videre nordover, med Stor-Fiplingdalen rett nedenfor oss på høyre side og Litj-Fiplingdalen til venstre.

Det fotograferes villig helt til regnet kommer.


Midt oppå åsryggen kom vi over ei nedrast lae som nærmest var jevnet med jorden. Kun en liten ovn sto igjen. Videre nordover bar det over Bæråsklubben og Bæråsenden, før vi tok oss via Åstjønna og ned mot veien, der vi etter hvert ble hentet. En drøyt to mil lang og flott vandring var kommet til ende. Av dyreliv observerte jeg en hare og ei rype på turen.

Sjekk for øvrig ut Kjell Ivers mange turbeskrivelser (særlig fra Sør-Helgeland) på hans hjemmeside, kjiver.no og les hans hans rapport fra denne turen.