En del av oss som er vokst opp med friluftslivets gleder her til lands vil for alltid bære med oss en lengsel etter stadig nye naturopplevelser. Mens noen sverger til det kjente og kjære, er andre mer utforskende av natur. Selv tilhører jeg nok siste kategori. Den kriblende nysgjerrigheten og gleden av å oppdage og oppleve noe nytt, er nok noe mange vil kjenne seg igjen i. Å søke mot horisontene blir på sett og vis en del av identiteten vår. Denne utforskertrangen er, for meg i hvert fall, blitt en utømmelig kilde til positiv spenning og velvære – dog ikke uten anstrengelser.

Friluftslivet – en kilde til spenning og velvære. (Bilde: Håkon von Hirsch.)


Et naturlig steg å ta – på et eller annet tidspunkt – er å sette kursen mot det store utland. Ikke fordi man er lei av den norske naturen, men for å erfare noe nytt og eksotisk. Selv har jeg bare i beskjeden grad søkt naturopplevelser de gangene jeg har vært borte fra gamlelandet. Likevel sitter bestigningen av Spanias høyeste fjell, Teide på Tenerife og turen gjennom tropisk regnskog i Kakum nasjonalpark, Ghana friskt i minne. Denne type opplevelser ser jeg for meg kan bli mer aktuelt i årene framover, som et tilskudd til hjemlige naturopplevelser. 

Med blikket mot horisonten. Utsikt fra Toven på Helgeland en grytidlig morgen.


Og for å komme seg ut i verden er det jo i stor grad fly som gjelder. Det koster gjerne litt, og det er ikke bestandig alt går nøyaktig som man hadde tenkt seg.

I det følgende tenkte jeg å komme litt inn på hvilke økonomiske rettigheter vi som flypassasjerer har, om det skulle oppstå forsinkelser eller kanselleringer. Jeg har prøvd å finne litt ut av dette for min egen del, og synes den nyervervede kunnskapen er verdt å dele. For rettigheter, det har vi – og de er heller ikke så veldig kompliserte som man kanskje skulle tro ved første øyekast. Se for deg følgende: Reisen med fly blir rammet av kansellering. Ikke et utenkelig scenario.

Forsinkelser og kanselleringer kan inntreffe. (Bilde: Chuttersnap.)


Bare for å ha nevnt det: siden 2015 har i gjennomsnitt 6,4 millioner mennesker verden over vært berettiget for kompensasjon under EUs forskrift om flypassasjerrettigheter (EF nr. 261). Kanskje har du hatt rett på økonomisk kompensasjon uten å ha vært klar over det? Om en har rett på kompensasjon avhenger av:

  • Hvor stor forsinkelsen er

  • Reisens distanse

  • Flyselskap / hvor EU-forskriften gjelder

 

Omfanget av forsinkelsen:

Er forsinkelsen under tre timer ved ankomst har en nok ingen rett på økonomisk kompensasjon. Men er forsinkelsen på over tre timer, kan en ha rett på kompensasjon – faktisk helt opp til 600 euro, ifølge nevnte EU-forskrift.

Reisens distanse:

For alle flyvninger opp til 1500 km kan en ha rett på 250 € , så lenge reisen skjer fra et land der EF nr. 261 gjelder. Er flyreisen over 1500 km, kan en ha rett på adskillig større kompensasjon.

Flyselskap:

Også flyselskap kan ha noe å si for eventuell kompensasjon. Reiser du med et flyselskap fra EU kan du ha rett til kompensasjon også hvis avgangen er fra et hvilket som helst ikke-EU-land (så lenge destinasjonen er et EU-land).

Retten til økonomisk kompensasjon er lovfestet. (Bilde: Suhyeon Choi.)


Nå i 2019 slipper en heldigvis å sitte med lommekalkulatoren og foreta egne beregninger. Det finnes gode og oversiktlige hjelpemidler på nettet som beregner om en har rett på kompensasjon – og i så fall, hvor mye. Det eneste man trenger å gjøre er å taste inn noen nøkkelopplysninger.

Da gjenstår det bare å ønske alle lesere en riktig god påske – enten man velger å tilbringe den her hjemme eller om en søker seg mot fjernere himmelstrøk.