# 679 • 25. januar 2024

 

stjernestjernestjerne

Info
  • Start: 7:10 (hostel)
  • Framme: 7:30
  • Tilbake: 11:50 (tyrefekterarenaen)
  • Starttemp.: + 12°C
  • Vær: Klart → sol fra klar himmel.

Fullmåne og soloppgang iakttatt fra middelalderborg

Sentralt i Alicante på Spanias sørøstkyst rager den 167 m høye fjellknausen Benacantil med middelalderborgen Castillo de Santa Bárbara tronende på toppen. Høyt hevet over byens larm, er borgen et perfekt utkikkspunkt over både Alicante med sine 350.000 innbyggere – og havet utenfor. Nede fra bygatene kan en tydelig se profilen av «maurerens ansikt» i den bratte fjellveggen, og både fjell, fjes og festning utgjør til sammen et symbol for byen, noe både turistnæringen og andre vet å benytte seg av.

Jeg var på en «mini-ferie» i byen, og ville naturlig nok besøke denne lett tilgjengelige borgen. En kan velge å ta buss eller taxi, hvis en ikke foretrekker heisen fra sørsida av fjellet. Jeg var imidlertid mest innstilt på å ta meg opp for egen maskin fra hostelet jeg bodde på, like nord for fjellet. Håpet var å få oppleve soloppgangen fra den ruvende borgen. Og da jeg til min glede fant ut at det skulle være fullmåne kommende døgn, ville jeg prøve å få med meg denne også.

Santa Barbara-borgen i hjertet av Alicante har vært gjenstand for flere bombardementer og erobringer.


«Maurerens ansikt» er blitt et symbol for Alicante.


Gunstig nok startet den svingete fjellveien ved hostelet – på motsatt side av en trafikkert vei. Fullmånen skinte og høyt der oppe lå borgen vakkert belyst av lamper. Men såpass tidlig på morgenkvisten var lufta kjølig.

Den gamle borgen er synlig over hele byen – både dag og natt.


Ikke mange sjeler var å se på vei oppover, verken av lokale eller turister. Det hadde sikkert sin grunn, for da jeg kom opp kunne en vakt opplyse meg om at borganlegget ikke ville åpne før kl. 10:00. Men jeg måtte gjerne oppholde meg på platået foran inngangspartiet, ble jeg forklart på et temmelig gebrokkent engelsk. Platået er stort nok til at busser enkelt kan snu her, og har flott utsikt i alle retninger så nær som mot Alicantes strandlinje i sør.

Fullmånen lyser over Alicante.


Soloppgangen skulle inntreffe kl. 08:16 fra byen, men her oppe ved borgen ville det nok skje litt før. Ganske riktig – kl. 08:09 viste sola seg på horisonten, og sendte sine velgjørende stråler over Middelhavet mot Costa Blanca. Hva så med fullmånen på motsatt side av himmelhvelvet? Jo, i samme øyeblikk som sola viste seg, gikk månen ned bak en fjellkam. Det var nærmest som et kosmisk vaktskifte av himmellegemer. Den simultane opp- og nedgangen var forbløffende å iaktta.

Idet månen går ned i vest…


… stiger sola opp i øst.


Fremdeles var det lenge til portene åpnet, så jeg valgte å gå nedover mot en park (Parc de l’Ereta) og avvente der. Noen flere skuelystne hadde ankommet platået da festningsanlegget åpnet, men noen trengsel var det på langt nær.

Gratis inngang.


Borgen bestod av flere nivåer med steintrapper mellom. Den opprinnelige borgen, bygd av maurerne, er i stor grad påbygd, utvidet og modernisert opp gjennom historien. For det meste vandrer en med himmelen som tak, men velger en å trekke inn i skyggen er det mye flott å feste blikket på.

Inne i borgen finnes det mange slags klenodier, som dette teppet fra middelalderen.


Borgen kunne skilte med både kafé og restaurant, selv om sistnevnte var midlertidig stengt. Som seg hør og bør stoppet jeg ikke før jeg befant meg helt på toppen. Her oppe kunne en spasere rundt med 360° utsikt. Om en ville føle på et ekstra sug i magen, var det mulig å ta seg utpå en av vaktpostene – små utbygg som stikker ut fra selve borgmuren. Også dette måtte prøves. Å ta med drikke viste seg for øvrig som en god ide, da temperaturen kom opp i 27°C i løpet av dagen.

Jeg nærmer meg toppen av borgen.


Disse flotte skulpturene skal vel symbolisere fortidas stridigheter.


Santa Bárbara-borgen i Alicante

  • 711 – 1296 Muslimsk kontroll over Iberia-halvøya.
  • 800-tallet En borg blir bygd av maurerne (muslimene) på toppen av det markante og 166 m høye Benacantil-fjellet.
  • 1248 Borgen blir erobret av kastiljanske styrker, ledet av Alfonso X «den vise». Den oppkalles etter den katolske helgenen og martyren Sankta Barbara, fordi erobringen inntreffer på hennes festdag.
  • 1296 Borgen blir erobret av styrker fra kongedømmet Aragon, i dagens nordøstlige Spania.
  • 1300 – 1500-tallet Store rekonstruksjoner.
  • 1691 Borgen blir bombardert av en fransk skvadron.
  • 1701-14 Den spanske arvefølgekrigen: Gjennom tre år er borgen på britiske hender.
  • 1873 Både borgen og byen blir bombardert fra en fregatt av kantonalistiske opprørere fra Cartagena.
  • 1939 Borgen blir i åtte måneder, i slutten av den spanske borgerkrigen, brukt som konsentrasjonsleir av Franco-regimet for republikanske fanger.
  • 1963 Borgen åpnes for publikum, etter å ha vært forlatt siden borgerkrigen.
  • Kilde:
    • Engelsk Wikipedia.

Fiendtlige angrep langs Iberias kyster er det lite av i våre dager.


En av vaktpostene på Santa Barbara-borgen.


Her seilte vikingene forbi på vei til eller fra den viktige handelsbyen Miklagard, dvs. Konstantinopel (Istanbul).


Høyt over Alicantes strand og havn ruver det praktfulle festningsanlegget med røtter fra 800-tallet.


Etter en drøy time gikk jeg nedover mot byen igjen – og inn i byens legendariske tyrefekterarena fra 1800-tallet, som også inneholder museum. Dagen fortsatte med en guidet tur gjennom Alicantes gamle bydeler, før det hele ble avsluttet med tapas og sangria i godt selskap.

Fasaden av Plaza de Toros – Alicantes tyrefekterarena.