# 684 • 29. mars 2024
Påskeprosesjonene i Cartagena – en fiesta av internasjonalt format
For tredje gang på mindre enn to døgn la jeg i vei gatelangs de fire kilometerne nedover mot sentrum. Klokka var passert midnatt, og ute var det selvsagt mørkt. Men det var mildt, og vinden som hadde herjet mer eller mindre sammenhengende siden jeg ankom byen hadde løyet betraktelig. At jeg kun hadde fått meg tre timer på øyet da jeg sjekket ut var i henhold til opplegget mitt, og noe jeg bare måtte akseptere om jeg skulle få med meg Cartagenas vidgjetne prosesjoner natt til langfredag.
Allerede på onsdag hadde jeg vært vitne til en teaterforestilling på rådhusplassen der handlingen dreide seg om domsavsigelsen mot Jesus Kristus. Men det var på dagen. Prosesjonene før langfredag foregår på natta, og det er vel hovedgrunnen til at så få tilreisende tar del i begivenheten. For byens befolkning er opptogene derimot en så lang og sterk tradisjon at de møter opp i hopetall – gammel som ung. I god tid før klokka to, da prosesjonene skulle starte, var jeg framme ved kirka, Iglesia de Santa Maria Gracia, der mindre tribuner var satt opp langs den smale hovedgata, Calle Mayor.
Fullmånen lyser over Calle Mayor, idet folk begynner å samle seg utenfor Santa Maria-kirka litt før klokka to.
De aller fleste av tilskuerne hadde imidlertid stilt seg opp langs begge sider av gata. Kirka er utgangspunktet for alle prosesjonene, før de legger i vei langs forskjellige forhåndsbestemte ruter gjennom byens gater. Inne i kirka har de såkalte tablåene (overdådig dekorerte troner med motiv fra Jesu lidelseshistorie) stått til utstilling i flere dager, før de bæres gjennom bygatene, akkompagnert av taktfast sørgmodig korpsmusikk.
Når alle opptogene har gått sine ruter på kryss og tvers gjennom sentrumsgatene, forenes de på Plaza de la Merced. Selv om prosesjonene i Cartagena har status som en «fiesta av internasjonal turistinteresse», overrasket mengden av folk meg – særlig tatt i betraktning at det var langt på natt. Det er nærliggende å sammenligne oppmøtet med en 17. mai-feiring i en større norsk by. Begivenheten er noe hele byen vil være med på, virker det som – uavhengig om man er troende eller ikke. Fiestaen er for alle.
Prosesjonene er i gang.
Prosesjonene i Cartagena
Den stille ukes mange prosesjoner i Cartagena er litt annerledes i denne byen, sammenlignet med andre slike opptog i Spania. Dette til tross for at innholdet er det samme over hele fjøla, nemlig Jesu siste nattverd, korsfestelse, lidelse, død og oppstandelse – kjernen i den kristne påskefeiringen. I Cartagena har den maritime og militære historien utvilsomt satt et visst preg på opptogene i form av egne regimenter, presisjon, stramme rekker og taktfast marsjering til rytmen av trommer.
Fire såkalte broderskap utgjør hovedbestanddelen i prosesjonene, hvorav to av dem har en historie som strekker seg helt tilbake til 1600-tallet, ett til 1700-tallet, mens det yngste ble etablert i 1943. De to dominerende broderskapene er Marrajos med sine antrekk i lilla sateng og de rødkledde Californios. Mellom disse har det til all tid hersket rivalisering, ikke minst når det gjelder å skape de mest imponerende tablåene som bæres gjennom smale gater og åpne torg, dag som natt, påsken gjennom.
Kilde: Murcia Today
I halvmørket kommer de lys- og blomsterdekorerte tablåene virkelig til sin rett, til begeistring for publikum.
For en uinnvidd er det lett å trekke slutningen at de høye, merkelige hodeplaggene (capirotes) er forbundet med den rasistiske organisasjonen Ku Klux Klan, men det kunne ikke vært lenger fra sannheten. Det beror rett og slett på en tilfeldighet at KKK med sin anti-katolske grunnholdning bærer antrekk som minner om påskens prosesjoner i Cartagena og andre spanske byer. Mens de gamle katolske ordensdraktene går mange hundre år tilbake i tid, er Ku Klux Klans drakter inspirert av en film fra 1915.
Californios med sine tradisjonelle antrekk.
Alle tablåene har motiv fra Jesu lidelseshistorie.
På stram line.
Det blir etter hvert ledige seter på tribunene, noe jeg vet å benytte meg av.