helgetur.net 
- på tur i natur og kultur på Helgeland 
 
Tur nr. 433 / 18. mai 2013:
 
Kråkneshesten Brønnøy
          - knallstart på sommeren
 
 
 
 
Kartlink
 
 
 
  
 
 
nn 
 
Start:
10:15 
Framme: 
12:40 
Tilbake:
14:40
Starttemperatur:
+ 22 *
Vær:
Delvis skyet / sol. 
 
 
 
 
Knallstart på sommeren
  
Etter en kjølig værtype i hele vår, traff sommeren som ei kule på selveste nasjonaldagen med temperaturer godt opp på 20-tallet. Dagen i dag - den attende - skulle vise seg å bli enda varmere, og allerede da jeg var startklar i 10-tida viste termometeret 22 grader i skyggen. Dette tegnet til å bli en heit opplevelse! Egentlig var det Grøndalsfjellet i Sømna som var turmålet, men pga all snøen på Velfjordsida av fjellet bestemte jeg meg istedet for å satse på en annen hest - Kråkneshesten.
 
Som en opptakt til turen hadde jeg møtt på rein hele tre forskjellige plasser langs Tosenveien, i tillegg til et par elger. Nå stod jeg i Kvervet i Dalbotnet, klar til dyst! Etter at bilen var parkert på en p-plass ved et lysløypeanlegg, la jeg i vei forbi ei skihytte og langs en av lysløypetraseene nordover. Jeg innbilte meg til å begynne med at jeg var i Sømna kommune, men ved nærmere kartstudier så jeg at jeg faktisk befant meg i Brønnøy kommune.  
 
 
 
 
Det er Sømna IL som driver skihytta og lysløypa i Kvervet.
 
 
 
 
 
En rolig start langs en lysløypetrase.
 
 
 
Det bar etter hvert ut i terrenget og oppover mot fjellryggen i vest. Pga skog og kratt et stykke oppover hadde jeg valgt å gå med bukse, men i den trykkende varmen var det regelrett selvpining. Det tok heldigvis ikke lange stunda før jeg befant meg på nakent fjell, og både bukse og T-skjorte ble flerret av. Fra nå av var det shorts og bar overkropp som gjaldt! Jeg fikk også slukket tørsten, og snart kunne jeg fortsette ferden.   
 
 
 
 
Varmen var i begynnelsen plagsom, men oppe på snaufjellet skifter jeg om til shorts.
 
 
 
Oppover mot toppen gikk det overraskende lett. Mye triveligere å gå på fast fjell enn i krattskogen nedenfor. Nå var dessuten bekledningen mer egnet. Plutselig får jeg se Torghatten komme til syne mellom de nærmeste fjellene i vest. Jeg støtte så på en gammel og utydelig sti som jeg prøvde å holde, og det var til og med noe gammel rød merking å fornemme. Vel oppe ved toppvarden, som var stor og staselig, kunne jeg notere meg som besøkende nr. 6 for året - en drøy måned etter forrige besøk.
 
 
 
 
Jeg skuer tilbake mot bl.a. Trælneshatten. Ute i havet ligger den velkjente Torghatten.
 
 
 
 
 
Kråkneshesten (558 moh).
 
 
 
Hadde ikke før notert navnetrekket i toppboka før jeg får se en kar komme gående mot toppen fra motsatt side. Vedkommende var opprinnelig fra Tromsø, men hadde slått seg ned på Sør-Helgeland. Det var en skikkelig spreking som hadde gått over flere fjelltopper denne dagen. Som seg hør og bør ble det litt prat om toppturer i området vi hadde vært på, før han hastet videre. Utsikten var som forventet flott, særlig utover havet og mot kystbyen Brønnøysund. En ringerunde ble det også.   
 
 
Klikk på bildet for å forstørre.
 
Nordover mot Mosfjellet, Andalshatten og Høyholmstindan.
 
 
 
 
Klikk på bildet for å forstørre.
 
Brønnøysund. 
 
 
 
 
På vei nedover fant jeg ut at jeg ville gå rett ned i dalen på østsida, for så å følge en lysløypetrase tilbake mot p-plassen. Denne avgjørelsen var ikke noe sjakktrekk, da jeg havnet i et nokså bratt og uoversiktlig skogsterreng. Det hadde nok vært bedre å følge fjellryggen i stedet. Kom meg omsider ned, før jeg altså fulgte løypetraseen tilbake til utgangspunktet. Solbrent og fornøyd kunne jeg notere meg for årets første topptur.