helgetur.net 
- på tur i natur og kultur på Helgeland 
 
Tur nr. 438 / 12. - 14. jun. 2013:
 
Bolga / Bolgtinden Meløy
          Dag 1 - rett og slett
 
 
 
 
Kartlink
 
 
 
Utsiktsbilder
 
 
 
 
 
nn a
 
Dag 1: 
 
Ankomst:
18:10
Framme: 
19:20
Starttemperatur:
+ 10 * ca 
Vær:
Sol fra klar himmel. Vind.
 
 
 
 
Rett og slett
 
Lenge hadde Helle og jeg snakket om å ta turen til Bolga - ei lita øy vi for alvor hadde blitt oppmerksom på da vi for et par år siden besøkte Meløya. Det var ikke til å unngå å legge merke til denne artige, lille "sukkertoppen" ute i havet. Jo mer vi leste om hva øya hadde å tilby av opplevelser og attraksjoner - dess mer oppglødde ble vi, og da det bød seg ei anledning ei finværshelg i juni troppet vi opp på hurtigbåtkaia i Bodø og tok "Nordlandsekspressen" sørover kysten.
 
Litt over klokka seks var "MS Steigtind" framme, og vi gikk i land med de store sekkene våre. Ei info-tavle ønsket oss velkommen, og vi måtte selvsagt ta oss tid til å lese det som stod skrevet om denne "perlen på Helgelandskysten." En landhandel var det også her.
 
 
 
 
Etter et par timer ombord på "MS Steigtind" stiger vi i land på Bolga. 
 
 
 
Klikk på bildet for å forstørre.
 
Med unntak av en frisk bris er været upåklagelig. 
 
 
 
 
 
"En perle på Helgelandskysten."
 
 
 
Vi gikk gjennom bebyggelsen ved havneområdet, og fortsatte langs en grusvei vestover. På forhånd hadde jeg fått opplysninger om at det sørvestlige området av øya var mest velegnet med tanke på telting. Området skulle, ifølge informanten, både være avskjermet fra bebyggelsen og by på fine teltplasser. Ferskvann var det imidlertid verre med, så det hadde vi tatt med oss. Det var grønt og frodig her ute, og i horisonten i sør la jeg merke til velkjente "skapninger" som Rødøyløva og Hestmannen.
 
 
Klikk på bildet for å forstørre. 
 
På vei.
 
 
 
I et veikryss tok vi til høyre, før vi fortsatte mot øyas skole. Ved skolen sluttet veien, men det gikk en sti videre vestover som viste seg svært lettgått. Utenom frodigheten som øya kunne framvise, var nok det mest bemerkelsesverdige nettopp hvor jevnt og fint det var å ta seg fram. På avstand ser jo øya ut som "en stein i havet", men hele den sørlige delen består av flat og fruktbar strandflatekyst. Så bortsett fra de tunge sekkene var det en enkel affære å vandre over øya - rett og slett! 
 
 
Klikk på bildet for å forstørre. 
 
Rett og slett!
 
 
 
 
 
 Men sekkene veier litt.
 
 
 
 
Som antatt dukket det opp flere egnede teltplasser etter hvert som vi kom lenger vest, men ved den borterste og fineste stod det ei hytte. Selv om plassen var innbydende var vi i tvil om vi skulle bli eller om vi burde finne oss en annen plass, og vurderte litt fram og tilbake. I og med at det ikke var folk på hytta tok vi sjansen på å bli. Her var det gapahuk, benker og bord til allmenn avbenyttelse, i tillegg til en trimboks i gapahuken. Jeg gikk i gang med å sette opp teltet, mens Helle begynte med middagen.   
 
 
 
 
 
 
 Teltet er satt opp.
 
 
 
 
 
 
Vi synes plassen er fin. I bakgrunnen ses fjellene på Åmnøya og Blokktinden.
 
 
 
 
 
 
Sørover mot bl.a. Rødøyløva.
 
 
 
 
 
 
Gapahuk, bord og benker er veldig praktisk.
 
 
 
 
En del av det dyrebare vannet ble ved et uhell tømt ut, noe som medførte at vi måtte spare på resten. For kvelden var vi berget, men om vi hadde til frokost i morra var vel heller tvilsomt. Dermed måtte vi skaffe til veie mer vann tidlig i morra. Helle ringte opp sønnen Marius, som har røtter her i Meløy kommune og er kjent på flere av øyene her, og vi ble da opplyst om at det på kaia finnes tilgang på drikkevann for besøkende på Bolga. Nyttig med litt konsulenthjelp av og til!
 
Snart var middagen, som bestod av Baligryte med ris, ferdig. Som alltid når man er på tur er middagen et høydepunkt - så også denne gangen, og etter hvert kom det også vin i glassene. Utover kvelden ble det noe kjøligere, og litt vind var det også, men med nok klær holdt vi oss varme. Vakkert var det i hvert fall her ute i havgapet. Mange velkjente fjelltopper som Blokktinden, Værnestinden og Telnestinden lå på rekke og rad sørover kysten og badet i rød-rosa kveldssol. Et par ørner viste også sin tilstedeværelse.
 
 
 
 
 
Vinglass av plast er genialt på tur - helst med vin oppi.
 
 
 
 
 
 
En fin plass å ha hytte.
 
 
 
 
 
 
Kveldssola er iferd med å bli midnattssol.
 
 
 
 
 
 
Ei litt kjølig, men vakker midtsommernatt på Bolga.
 
 
 
 
 
 
Ikke en sky i horisonten.