helgetur.net 
- på tur i natur og kultur på Helgeland 
 
Tur nr. 441 / 6. jul. 2013:
 
Risfjellet Hattfjelldal
          - i reinens rike
 
 
 
 
Kartlink
 
 
 
  
 
 
nn 
 
Start:
17:35 
Framme: 
20:40  
Tilbake:
22:55
Starttemperatur:
+ 11 *
Vær:
Delvis skyet / sol - sol fra klar himmel - lettskyet / klart.
 
 
 
 
I reinens rike
  
Risfjellet inne ved svenskegrensen i Hattfjelldal kommune var turmålet denne sommerkvelden. Det var det også i fjor høst, men den gang var toppen beklageligvis dekket av skyer, så jeg måtte nøye meg med en tur inn mot øvre Elsvatnet. I dag lå forholdene adskillig bedre til rette for en bestigning, og etter å ha parkert bilen ved Garsmehkie, ei drøy halvmil øst for Elsvatnet, la jeg i vei langs noen ATV-spor innover bjørkeskogen i østlig retning.
 
 
Klikk på bildet for å forstørre. 
 
Risfjellet inne ved svenskegrensen er turmålet denne sommerkvelden.
 
 
 
Øvre Elsvatnet kom etter hvert til syne, og snart var jeg over skoggrensen og på vei oppover snaufjellet. En del mygg gjorde at det ble få og korte stopp oppover. Likevel så jeg meg nødt til å slukke tørsten der jeg kom over rennende vann, ettersom vannflaska ble gjenglemt i bilen.   
   
 
Klikk på bildet for å forstørre. 
 
Øvre Elsvatnet.
 
 
 
 
 
Forglemmegei.
 
 
 
 
 
Endelig på snaufjellet.
 
 
 
Plutselig får jeg øye på en horde med rein, minst 50 stykker, på en liten høyde. Noen hese "grynt" kunne høres, og reinsdyrene virket i det hele tatt mer nysgjerrige enn redde for den tobeinte. Flokken fulgte meg et stykke oppover, før den forsvant i skjul.  
 
 
 
 
I reinens rike.
 
 
 
Fjellsida viste seg, som forventet, slak og lettgått, men to markante kløfter med til dels stupbratte sider måtte likevel forseres. Disse bød ikke på nevneverdige problemer, og jeg kunne fortsette mot toppen. 
 
 
 
 
Et par kløfter må forseres i det ellers så lettgåtte fjellterrenget.
 
 
 
 
Toppen var flat og uten varde, selv om en knøttliten varde var bygget litt lenger vest. Utsikten mot øvre Elsvatnet, Arefjellet og Hatten (som vistes i tydelig profil i nordvest) var flott, men ellers gjorde den disige lufta i horisontene at utsikten ikke ble optimal. Det var uansett en herlig dag å være i fjellet på, og her oppe var alt av mygg fullstendig borte. Risfjellet (1148 moh) er for øvrig det høyeste fjellet mellom Arefjellet i sør og Krutfjellet i nord, og burde være et attraktivt turmål sommer så vel som vinter.  
 
 
 
 
 
Området ved toppen er flatt. 
 
 
 
 
 
 
Arefjelltoppen i sør.
 
 
 
 
Klikk på bildet for å forstørre. 
 
I vest ligger øvre Elsvatnet blankt og fint.
 
 
 
 
Klikk på bildet for å forstørre. 
 
Den velkjente Hatten i nordvest.
 
 
 
 
Nedover gikk det lekende lett, men i lavfjellet var mygga tilbake. I skoggrensen kom jeg litt for langt ned mot øvre Elsvatnet, slik at jeg måtte traske opp ei småbratt li for å komme på ATV-sporene. I den uoversiktlige bjørkeskogen syntes jeg det var greit å ha disse sporene å følge, selv om jeg vanligvis ikke er noen stor tilhenger av barmarkskjøring i naturen. Så kun ei rype på denne fjellturen. Reingjerdet som er avmerket på kartet så jeg derimot ikke. Alt i alt en flott tur i Hattfjelldalens ødemarker. 
 
 
 
Klikk på bildet for å forstørre. 
 
Kveldsstemning ved øvre Elsvatnet.