Om Helgetur

Velkommen 🙂

Som navnet antyder, er denne bloggen en samling av turbeskrivelser fra Helgeland, sør i Nordland. Bloggen er skrevet av undertegnede, som har rukket å bli 52 år gammel. Forhåpentligvis vil du finne noe av interesse blant de nærmere 680 beretningene fra et svært naturskjønt, men kanskje ikke så påaktet område av Norge. 

Undertittelen På tur i natur og kultur på Helgeland viser til at turene mine finner sted i naturlandskapet så vel som i kulturlandskapet – fra Nordlandsporten i sør til polarsirkelen i nord; fra riksgrensen i øst til fallgarden i vest. Jeg tar meg selvsagt turer også andre steder, ikke minst i Spania, der jeg bor deler av året, men hovedtemaet er altså turberetninger fra Helgeland i tidsrommet 1990-2024.

Logoen for Helgetur, avtrykket av et par fjellstøvler, er ikke helt tilfeldig valgt. Fotsåler er et motiv som vi finner igjen i flere helleristningsfelt på Helgelandskysten, bl.a. på Flatøya i Alstahaug og i Vistnesdalen ved munningen av Visten. Det er vanskelig å si noe bastant om hva disse figurene har symbolisert for steinaldermenneskene, men for meg representerer fotavtrykkene vandring i både tid og rom. Ofte beveger en seg i omgivelser der det har ferdedes folk gjennom tusenvis av år, og til tider kan en nærmest fornemme skikkelsene av fortidas mennesker foran seg. Man føler en tilhørighet til landskapet, som ikke fullgodt lar seg forklare med verken ord eller bilder.

Det er den subjektive opplevelsen som vektlegges og som jeg prøver å formidle, men jeg har også blitt fortalt at folk finner mye praktisk informasjon på denne nettsida. Grunnlaget for turrapportene skjer vha. notatskriving i løpet av – eller like etter – hver tur. Hvis ikke dette gjøres, går mye i glemmeboka.

For meg er det å skrive en måte å bearbeide turopplevelsene på. Bildene er unektelig av varierende kvalitet, men duger vel til hensikten – å illustrere eller supplere teksten. Om du ikke orker å lese alt av tekst i en rapport, har jeg selvsagt forståelse for dette. Det er en tidkrevende syssel!

Med denne introduksjonen ønsker jeg deg og dine en fortsatt god sommer, som forhåpentligvis vil resultere i et fint knippe uforglemmelige turer. Bruk gjerne menyene eller søkefunksjonen på denne sida som planleggingsverktøy.

Trond Eirik Ludvigsen, 3. juli 2024.

 

Litt om oppbyggingen av turrapportene

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial