# 82 • 13. – 14. juni 1993

stjerne

Dag 1 (av 2): 
Info
  • Start: 19:05
  • Framme: 20:40
  • Starttemp.: Ca. + 8°C
  • Vær: Overskyet. Regnbyger.

På gamle tomter

Ved Tosdalsvatnet hadde jeg vært før, nærmere bestemt sommeren 1989, men innenfor vatnet hadde jeg fremdeles ikke satt mine bein. Derfor syntes jeg det var passende å legge årets første telttur nettopp hit til denne trolske og naturskjønne dalen, som hittil bare var delvis utforsket.

Etter å ha parkert ved tunellinngangen på Tosen-sida, la jeg i vei med sekk, telt og sovepose langs den gamle kjerreveien innover Tosdalen. Klokka hadde rukket å bli sju på kvelden, uten at det hadde noe å si nå i den lyse årstida. Selv om den vel 1,5 km lange veien inn mot vatnet er blitt nokså gjengrodd gjennom årenes løp, var den likevel grei å følge.

Tosdalsvatnet kom til syne foran meg, omgitt av bratte fjellsider, og bortenfor vatnet kunne jeg se jordene ved den for lengst nedlagte Tosdalen gård.

Tosdalsvatnet.


Langs vatnet (nordøstsida) var det som forventet ikke like enkelt å ta seg fram, men etter å ha strevd meg gjennom steinura kunne jeg omsider spasere på flat mark.

Bygningene på den gamle gården kom til syne oppunder fjellet, før jeg gikk i gang med å montere opp teltet ved elva, en 3-400 m ovenfor utløpet i Tosdalsvatnet. Det var utvilsomt naturskjønt her inne, men på samme tid litt dystert og innestengt mellom bratte flog. Regnbygene gjorde nok også sitt til den litt spesielle stemningen.

Gårdsbygningene i Tosdalen er de østligste i Brønnøy kommune.


Seinere på kvelden, etter å ha fått i meg noe mat, gikk jeg tvers over marka for å ta en titt på de gamle bygningene. De var relativt godt holdt i hevd, og benyttes etter alt å dømme som fritidshus i dag.

 På gamle tomter.


Tosdalen gård ble, ifølge O. Rygh, ryddet en gang på 1720-tallet, og må ha vært ganske isolert – selv etter datidens forhold. Tosbotn var naturligvis det nærmeste bygdelaget, men etter at gården Holmvassdalen i dagens Grane ble ryddet utpå 1800-tallet ble det nok også en viss ferdsel over Tosenfjellet. I 1869 ble det for øvrig bygd telegraflinje over fjellet og gjennom Tosdalen. Jeg gikk tilbake mot teltet, og sovnet etter hvert til det trauste suset fra elva.

Tosdalen er omgitt av bratte flog.


Dag 2 (av 2):
Info
  • Start: 12:45
  • Framme: 15:00
  • Vær: Overskyet.

Bever på ferde

Været var like grått i dag som i går, men det regnet heldigvis ikke da jeg gjorde meg klar til å vende tilbake.

Det ble en minst like anstrengende etappe gjennom steinura langs Tosdalsvatnet i dag, men jeg fant fort ut at det ikke hadde noen hensikt å forflytte seg noe særlig opp fra vannkanten. Hele to ganger skled teltposen av sekken, som jeg bare hadde liggende under lokket. Ved Storelva hadde beveren satt sitt tydelige preg, i form av et felt tre.

Bever på ferde.


Turrapporten er basert på en originaltekst fra 1993.