# 426 • 9. august 2012

stjerne

Info
  • Start: 10:50
  • Framme: 12:25
  • Tilbake: 14:20
  • Starttemp.: Ca. + 15°C
  • Vær: Delvis skyet / sol → lettskyet / sol.

På tur med kolleger

001kartFinnkonnakken er en populær fjellknaus et lite stykke nord for Bodø, og er et anbefalt turmål både i boka På tur i Bodø og på nettsida Bodo.no. Populariteten må nok i første rekke tilskrives at toppen både er lett tilgjengelig og enkel og grei å bestige. Da den i tillegg kan by på uvanlig storslått utsikt, er det ikke rart at mange turgåere finner veien hit.

Denne fine seinsommerdagen hadde en gjeng arbeidskolleger bestemt oss for å ta en fellestur opp mot nettopp Finnkonnakken. Fra riksveien la Aviaja, Dan, Jørgen, Sven Roger, Tor Petter og undertegnede i vei østover, mellom Svartvatnet og Nordlivatnet. Temperaturen var akkurat passe for å gå i fjellet – ikke for varmt og ikke for kaldt.

Steigtinden i sør.


Turen startet med å gå over et par merkverdige steinbruer (dvs flate steinheller som var lagt over skinner). Ei original løsning! Stien videre var godt opptråkket og lett å følge. I enkelte våte partier var det for øvrig lagt ut planker. Etter å ha gått langs østsida av Nordlivatnet gikk stien oppover ei småbratt li, men ganske snart ble terrenget slakere, samtidig som at utsikten begynte å gjøre seg gjeldende.

En sinnrik konstruksjon.


Vi var nå kommet inn i Sjunkhatten nasjonalpark, opprettet så seint som i 2010, og dermed en av landets yngste nasjonalparker. Aviaja fant noen fullmodne molter, men ellers var det for det meste kart å se. Nå hadde vi toppen av Finnkonnakken rett foran oss, og vi holdt et jevnt tempo videre oppover.

Timeout.


Finnkonnakken forut.


Fjærkjerringa på nordsida av Mistfjorden.


Etter halvannen times rolig gange var vi på toppen av det 518 meter høye fjellet. Utsikten herfra var som forventet flott, både utover Vestfjorden og mot det spektakulære tindelandskapet i nordøst. Bygdene Festvåg og Fjær på Kjerringøy var dessuten godt synlige. Det som likevel gjorde sterkest inntrykk var de bratte stupene mot øst og nord, med den vakre Mistfjorden flere hundre meter rett nedenfor. Fjorden kunne ses i hele sin lengde – fra innerst til ytterst.

På toppen av Finnkonnakken (518 moh).


Mot nord.


Fra toppen bevitner vi fergetrafikken mellom Festvåg (bildet) og Misten på Kjerringøy. Mjellefjellet bakenfor.


På kanten av stupet.


Et fantastisk flott skue innover Mistfjorden.


Sven Roger og Aviaja.


Etter å ha inntatt mat og medbragt kaffe ved toppvarden var det på tide å ta avskjed med Finnkonnakken. Samme vei ble fulgt tilbake. Vel nede takket vi hverandre for turen, før vi satte kursen mot byen igjen.