# 374 • 28. juli 2009

stjerne

Info
  • Start: 14:25
  • Tilbake: 20:55
  • Vær: Delvis skyet / sol → overskyet. Regnbyger.

På gjengrodde stier

001kartDen neste dagsturen i forbindelse med mitt opphold i Bodø gikk til Børvatnet, like øst for de mer kjente Børvasstindan, som er en del av bybildet i Bodø. Etter å ha parkert bilen ved nordenden av det ca. 4 km lange vatnet bega Jan og jeg oss langs en gammel ferdaveg på vestsida av vatnet.

borv31.JPG

En ny tur står for tur – denne gangen langs Børvatnet.


borv29.JPG

Nye naturopplevelser ligger og venter.


Det var lett å følge denne veien, selv om området var overgrodd av busk og kratt. Vi var nå i enden av et svært omfattende stisystem som blir merket av turistforeningene. Stisystemet strekker seg over Saltfjellet til dalene i Rana, til Glomfjord og inn i Sverige.

borv33.JPG

På gjengrodde stier.


Vi gikk ned til ei lita strand da det begynte å regne. Heldigvis var det bare snakk om en byge. Ved ei annen og større strand, helt sør i Børvatnet, tok vi oss en matpause.

borv34.JPG

Vi tar en pause i sørenden av vatnet, på ei nydelig sandstrand.


borv36.JPG

Børvatnet er nå tilbakelagt.


borv37.JPG

En regnbyge kommer og går, uten at vi bryr oss så mye. En av Børvasstindan (Åselitindan) i vest.


Dalen ble fulgt videre sørover, og vi passerte en gammel gård som i dag gjør nytte som sommerhus. Nå bar det rett til fjells oppover ei bratt kneik. Det var godt å komme seg opp fra krattet og få litt oversikt.

borv38.JPG

Blomstereng.


borv39.JPG

Villrips.


borv40.JPG

Etter hvert beveger vi oss opp i høyden, og vi tar et tilbakeblikk. Her inne har det altså bodd folk i “hine hårde dage”.


Lurfjelltinden lyste mot oss, og vi kunne også såvidt øyne Lurfjellhytta. Noen få av Børvasstindan var også godt synlige. Vi ville følge Vardfjellet tilbake, men måtte over noen myrer og gjennom litt fjellskog først.

borv41.JPG

Lurfjelltinden (1284 moh) er Bodø kommunes høyeste fjelltopp.


borv42.JPG

Åselitindan er fristende – men vi må nok tilbake.


Plutselig kom vi over ei gammel hytte som ikke var avmerket på kartet. Det kunne se ut som om det var mange år siden sist den var i bruk. På snaufjellet var det lett å ta seg fram. To ryper med en skokk av unger fløy opp mellom noen berg.

borv44.JPG

Noen orkideer ber om oppmerksomhet.


borv45.JPG

På snaufjellet. Den særegne Steigtinden, nord for Bodø, ses litt til høyre i bildet.


borv46.JPG

Utsikten er det ingenting å si på…


Utsikten mot nord og nordvest var vid, og vi kunne f.eks. se Himmeltindan på Vestvågøya i Lofoten. Men havskodda begynte etter hvert å gjøre seg gjeldende – slik den så ofte har gjort i år. Vi så at den sev innover Saltfjorden, uten at den truet oss.

borv47.JPG

Mot Landegode. Havskodda kommer drivende innover Saltfjorden.


Litt merkelig var det å følge med på to skyer som beveget seg mot hverandre. Tydelig at vinden beveget seg i to forskjellige retninger i de høyere luftlag. Det var en grei sak å ta seg nedover fjellsida mot bilen.