# 204 • 29. oktober 2000

 

Info
  • Vær: Delvis skyet / sol. Sterk vind.

I havgapet

Fra grustaket sør for Sundsvoll på yttersida av Vega gikk turen sørover mot Vegdalen. Jeg fulgte en sti mesteparten av turen, forbi svære rullesteiner og områder der bakken var dekket av grus.

Den berglendte øya Søla på yttersida av Vega er iøynefallende på hele turen.   


Vindråsene virvler opp sjøen. Mot Fuglværet.


Rullesteinene ble etter hvert erstattet av steinblokker og berg. Klarte å gå feil etter at jeg hadde passert hyttene i Vegdalen. Jeg hadde fulgt strandlinja til jeg sto ytterst på et nes. Skulle jeg følge vestsida av Vega videre sørover måtte jeg gå et stykke tilbake igjen og rundt en våg. Det orket jeg ikke i den sterke vinden, så jeg gjorde vendereis.

I havgapet.   


Langs yttersida av Vega.


Vegdalen.


Jeg gikk forbi oppmurte steinvegger. Hvor gamle disse kan være har jeg ingen anelse om. Mye plast, garn og annet søppel lå i fjæra. Den lave sola var litt plagsom på vei sørover. Vinden var sterk og kom ofte i kast. Den virvlet opp sjøvatn, slik at jeg kunne se regnbuen gjennom sjøsprøyten.

På vei tilbake igjen. Lovunden kan skimtes langt oppe i nord.


Etterord:

Selv om vinden var ganske så sterk på yttersida av Vega, skulle det bli langt kraftigere vind den påfølgende natta. Allerede da jeg kjørte tilbake til E6 var Tosentunnelen fullstendig mørklagt. Uværet som kom medførte at minst to garasjetak i heimbygda mi, Svenningdalen ble ødelagt. Det førte også til store skogødeleggelser samme sted, noe som betød storstilt  rydding av ødelagt skog de påfølgende år, og ergo betydelige landskapsendringer.