# 286 • 7. mai 2005

stjerne

Info
  • Start: 10:15
  • Framme: 14:20
  • Tilbake: 15:50
  • Starttemp.: + 5°C
  • Vær: Delvis skyet / sol → overskyet. Vind.

I gråsonen

graafj2kaOkshornet var det høyverdige målet for denne mai-skituren. Jan og jeg startet turen ved brua over Leirelva, ved den innerste gården i Leirskarddalen. Vi fulgte den ubrøytede veien langs elva noen få km innover dalen, før vi tok oppover dalsida mot sør. Ettersom jeg bare hadde få timers søvn fra natta i forveien ble jeg fort sliten. Men etter en matbit og rikelig med drikke fikk jeg nye krefter. Litt laust vårskiføre oppover.

På vei oppover mot Mørkbekktjønna så vi en kar komme gående litt nedenfor oss. Også han hadde retning mot Mørkbekktjønna. Under en pause tok han oss igjen. Han var opprinnelig fra Mo i Rana, men bosatt på Stjørdal, og brukte å ha seg en årlig tur i Okstindan. Han gikk i lag med oss resten av turen, noe som bare var hyggelig. Vi satte oss ned ved den fullstendig nedsnødde Steinbua et øyeblikk.

Atskillig hardere snø oppover mot Okstindbreen, og dermed lettere å gå. Ved brekanten hadde været forverret seg såpass at det ikke var noen vits i å fortsette innover breen. Det var både dårlig sikt og sterk vind. Ingen forhold for bestigninger!

Nedoverturen (950 høydemeter) ble som en drøm. Ranværingen og jeg beholt skiene på nedover mot Steinbua, mens Jan “kjørte bart”. Fra Mørkbekktjønna tok vi en litt annen retning. Vi tok en litt mer vestlig rute, og skrådde nedover Middagstuva. Dermed unngikk vi den flate veien nederst i dalbotnet.

Leirskarddalen var snøfri. Så to ryper på turen. Vi observerte dessuten et par mindre ras av snøklumper fra det bratte Tverrfjellet på motsatt side av dalen i starten av turen.