# 299 • 16. april 2006

 

Info
  • Start: 12:30
  • Framme: 15:10
  • Tilbake: 18:00
  • Starttemp.: + 6°C
  • Vær: Lettskyet / sol.

Vår i lufta

Bare ni dager etter årets første skitur sto årets første fottur for døra. Med meg hadde jeg “gamlingan”, og vi startet turen med å gå nybrua over Sundet (åpnet i 2003). Stikk i strid med værmeldinga skulle denne dagen bli fantastisk fin.

Sundøybrua er 538 m lang, og har et hovedspenn på 298 m. Seilingshøyden er 43,5 m. Brua ble åpnet 9. 8. 2003.


Mens mamma og pappa nøyde seg med å se seg litt om i nærheten av brua, var jeg innstilt på å gå hele veien utover til Kvalnes.

Asfaltert vei var det bare et lite stykke, skulle det vise seg, før grusen tok over. Våren var kommet langt her ute, som ventet, og det var kun noen små snøflekker i veigrøfta. I høyden var det derimot hvitt. De sju søstre så svæt så vinterlige ut. Botnktona virket svært majestetisk, der den tronet nesten 1100 m over Vefsnfjorden.

I fint driv.


Jeg var forberedt på et flott skue innover Vefsnfjorden ved Åkvik, og ble da også betatt da Jamtfjelltinden og Midttinden dukket opp i sørøst. Geittinden, Brurskanken og Reinfjellet viste seg også. Utover fjorden så jeg Vega, og ei stund var også Søla synlig, før den forsvant i skjul. Bjørga var også en artig fjellknaus.

Jeg kom etter to og en halv time til Kvalnes, der gårdene lå på rekke og rad. Men ennå måtte jeg gå en halv km langs en sti og i fjæra for å komme ytterst utpå neset. Det var en vakker plass. En fin bålplass var det også i nærheten.

Kvalnes viser seg å være en naturperle. Fjellet Bjørga omtrent midt i bildet, mens Vega skimtes langt der ute, over den flate Tjøtta.


Søstrene ruver godt over fjorden. Nærmest Botnkrona (1072 moh.). Også Grytfoten og Skjerdingen vises på bildet.


En del drivved er å oppdrive.


Møtte mange folk denne første påskedag. Først et eldre par, så en jogger, så et yngre par med barnevogn, før jeg tok igjen en gjeng med hund. Sistnevnte kom helt utpå odden da jeg var i ferd med å forlate stedet. Årets første sommerfugl viste seg.

Den flate Sundøya er en del av Helgelands største øy, Alsta, men isolert fra resten av øya pga. fjellene.


Innover Vefsnfjorden ses Geittinden, Brurskanken, Midttinden og Jamtfjelltinden.


Tydelig at jeg hadde tatt lett på forberedelsene til denne turen. Hadde bl.a. glemt å ta med jakke. Heldigvis var det ikke vind, annet enn over brua. Dessuten hadde jeg prestert å ta med feil kart. Kartbladet Mosjøen hadde blitt forvekslet med Høgbraken! Dette var min første tur i Leirfjord kommune noen sinne.