# 319 • 22. mai 2007

stjernestjerne

Info
  • Start: 10:25 (Veddal)
  • Framme: 12:30
  • Tilbake: 14:30
  • Starttemp.: Ca. + 12°C
  • Vær: Lettskyet / sol → overskyet. Vind.

Skodd for sommeren

Etter en begredelig vår med mye dårlig vær bød det seg endelig en anledning for tur. Etter å ha kjørt til Veddal på østsida av Skillebotnfjorden gikk jeg oppover Sæterstigen i et nokså bratt skogsterreng med nyanskaffede fjellsko. Etter ca 150 høydemeter kom jeg over skoggrensen, der terrenget flatet litt ut.

Utsikten kommer fort på vei oppover Sæterstigen.


Sørvestover mot Torget og Torghatten.


Fra det oppdemte Sæterstigvatnet gikk det en rørgate nedover mot Veddalsgårdene. Et par tremaster med en vaier var dessuten å se i området. Kanskje en gammel heisanordning? Noe lignende observerte jeg for øvrig på min forrige tur til Tilremshatten.

Oppe ved Sæterstigvatnet.


Fra Sæterstigvatnet bøyde stien sørover og opp et lite skard i sørhellinga av Sæterfjellet. Jeg passerte en vel tre m høy kjegleformet varde som jeg først antok var en markør av kommunegrensen mellom Brønnøy og Sømna, men som jeg seinere forstod at ikke kunne stemme. De tre km sørover mot Sæterfjellets topp (599 moh.) var svært lettgått i et slakt fjellterreng.

Mot Brønnøysund og Vega.


En markør av et eller annet slag.


God merking oppover mot Sæterfjellet.


Kjente og kjære fjell dukket opp i alle retninger. Visttindan hadde en dramatisk profil innenfor fjordarmene Storbørja og Lessbørja i Velfjorden. Oppe i nordvest kom Dønnmannen og Lovunden fram. Til og med Træna var så vidt synlig, tolv mil oppover kysten. I sør tok Heilhornet oppmerksomheten, mens Vega lå blå og vakker ute i havet i nordvest.

Velfjorden i øst med fjordarmene Lessbørja (t.v.) og Storbørja (t.h.).


Nordover kysten mot Høyholmstindan, Dønnmannen og Lovunden.


Toppen av Sæterfjellet i sikte.


Jeg skrev meg opp i boka på toppen. Etter en rask opptelling fant jeg ut at det hadde vært omtrent 120 personer på toppen før meg hittil i år. Det overrasket meg hvor mye gress som omkranset toppvarden. Slik sett minnet fjellet en del om Lurøyfjellet.

Fra toppvarden er det fri utsikt i alle retninger.


Innover Storbørja.


Sørover Sømna mot Mardalsfjellet. I bakgrunnen Kvaløya, Leka og Kvingla.


Vestover mot Ryptinden og Kråkneshesten.


Lessbørja med Visttindan bak.


Pga. en meget frisk vind ble jeg ikke lenge på toppen. Vinden hadde jeg som følgesvenn hele turen, selv om den ikke var like sterk hele tida. Jeg gikk samme vei ned. Hadde ikke sekk med, så kamera, kikkert og mat stappet jeg i lommene på jakken. De nye fjellskoene syntes jeg fungerte utmerket, noe som lover godt for de mange turplanene sommeren 2007.

Sæterstigen.


Stien var godt merket med varder og røde prikker fra begynnelse til slutt. Sæterstigen, fra Veddal og opp på snaufjellet, var interessant å gå. Det var en godt opptråkket sti. Et par steder var det murt opp trappetrinn av stein. Dette må være gammelt, for ingen kunne vel funnet på å gjort et slikt arbeid i dag? Stien beveget seg også tidvis på kanten av et stup, noe som var spennende i vinden. Kanskje er Sæterstigen en gammel ferdselsvei fra Veddal og over til Sæterlandet ved Velfjorden, på østsida av Sæterfjellet?