# 360 • 21. april 2009

stjerne

Info
  • Start: 10:05
  • Framme: 12:05
  • Tilbake: 14:20
  • Starttemp.: Ca. + 5°C
  • Vær: Overskyet. Vind.

Grått og vått

En litt kjølig værtype preget denne dagen, men det satte ingen stopper for lysten til å reise utover til Dønna igjen. Etter å ha ankommet fergeleiet på Bjørn med ferga Petter Dass begynte jeg å gå langs veien. Jeg hadde kun joggesko disponibelt, noe som slettes ikke var ideelt. Men det fikk gå, ettersom Dalsvågfjellet ikke er særlig høyt (379 moh).

En gjeng med småbarnsmødre som skulle være med ferga til Sandnessjøen kom trillende i full fart med sine barnevogner. Plutselig stoppet en varebil ved siden av meg. Sjåføren åpnet vinduet og tilbød meg skyss, noe jeg takket nei til. Det er langt fra første gangen jeg opplever dette. Husker tilsvarende episoder fra Træna i 2001 og Rødøya i 2006. Det slår meg igjen og igjen hvor hjelpsomme og imøtekommende folk her ute på øyene er.

Etter drøyt 1,5 km tok jeg av fra veien mot Breidlandet. Satte først feil kurs, noe som medførte at jeg måtte  krysse en liten dal, før jeg var på riktig vei. Det var stort sett greit å gå oppover, selv om terrenget var noe kuppert. Det tok imidlertid ikke lang tid før jeg ble våt på beina. Så for øvrig tre ryper på vei oppover mot toppen.

Mot Nord-Dønna og Lovund.


Normalt ville utsikten vært fantastisk fra Dalsvågfjellet, men i dag var det fryktelig grått. Kunne likevel se det som er verdt å se nordover, inkludert Hestmannen og Nesøya. Vega i sør var det derimot så vidt jeg kunne skimte. Østover så jeg et langt stykke innover Ranfjorden, med holmen Finnkona og jordbruksøya Løkta i forgrunnen. Så dessuten Sandnessjøen, og litt lenger ned hadde jeg en flott utsikt ned mot fergeleiet på Bjørn.

Fra toppen av Dalsvågfjellet: Løkta i forgrunnen, Tomma t.v. og Hugla t.h. Vi ser også et stykke innover Sjona.


Sandåkerfjellet på Løkta med Hugla bak.


Holmen Finnkona med Ranfjorden bak. På Finnkona er det tilrettelagt en natur- og kultursti som går rundt holmen.


Skorpa.


De syv søstre sett fra Dalsvågfjellet.


Nedturen var preget av en isende kald vind fra sør, og lue og votter måtte på. Det var mer snø enn forventet, særlig opp mot toppen av fjellet, men enkelte steder lå det snø helt nede i fjæresteinene. Dette overrasket meg litt, ettersom vestsida av øya allerede for halvannen uke siden var så å si fullstendig snøfri. Snømengdene har vært større enn normalt denne vinteren ute på kysten, og dette inntrykket befestet seg på denne turen.

Bjørn.


I etterkant av turen kunne jeg lese på internett at det på denne dagen hadde foregått en redningsaksjon på Grytfoten – ei av De syv søstre, rett over fjorden, da en turgåer hadde fått problemer med sikten.