# 433 • 18. mai 2013

stjerne

Info
  • Start: 10:15
  • Framme: 12:40
  • Tilbake: 14:40
  • Starttemp.: + 22°C
  • Vær: Delvis skyet / sol.

Høyt til hest

Etter en kjølig værtype i hele vår, traff sommeren som ei kule på selveste nasjonaldagen med temperaturer godt opp på 20-tallet. Dagen i dag – den attende – skulle vise seg å bli enda varmere, og allerede da jeg var startklar i 10-tida viste termometeret 22 grader i skyggen. Dette tegnet til å bli en heit opplevelse!

Egentlig var det Grøndalsfjellet i Sømna som var turmålet, men pga. all snøen på Velfjordsida av fjellet bestemte jeg meg istedet for å satse på en annen hest – Kråkneshesten.

Som en opptakt til turen hadde jeg møtt på rein hele tre forskjellige plasser langs Tosenveien, i tillegg til et par elger. Nå stod jeg i Kvervet i Dalbotnet, klar til dyst! Etter at bilen var parkert på en p-plass ved et lysløypeanlegg, la jeg i vei forbi ei skihytte og langs en av lysløypetraseene nordover. Jeg innbilte meg til å begynne med at jeg var i Sømna kommune, men ved nærmere kartstudier så jeg at jeg faktisk befant meg i Brønnøy kommune.

Det er Sømna IL som driver skihytta og lysløypa i Kvervet.


En rolig start langs en lysløypetrase.


Det bar etter hvert ut i terrenget og oppover mot fjellryggen i vest. Pga. skog og kratt et stykke oppover hadde jeg valgt å gå med bukse, men i den trykkende varmen var det regelrett selvpining. Det tok heldigvis ikke lange stunda før jeg befant meg på nakent fjell, og både bukse og T-skjorte ble flerret av. Fra nå av var det shorts og bar overkropp som gjaldt! Jeg fikk også slukket tørsten, og snart kunne jeg fortsette ferden.

Varmen var i begynnelsen plagsom, men oppe på snaufjellet skifter jeg om til shorts.


Oppover mot toppen gikk det overraskende lett. Mye triveligere å gå på fast fjell enn i krattskogen nedenfor. Nå var dessuten bekledningen mer egnet. Plutselig får jeg se Torghatten komme til syne mellom de nærmeste fjellene i vest. Jeg støtte så på en gammel og utydelig sti som jeg prøvde å holde, og det var til og med noe gammel rød merking å fornemme.

Vel oppe ved toppvarden, som var stor og staselig, kunne jeg notere meg som besøkende nr. 6 for året – en drøy måned etter forrige besøk.

Jeg skuer tilbake mot bl.a. Trælneshatten. Ute i havet ligger den velkjente Torghatten.


Høyt til hest – på toppen av Kråkneshesten (558 moh).


Hadde ikke før notert navnetrekket i toppboka før jeg får se en kar komme gående mot toppen fra motsatt side. Vedkommende var opprinnelig fra Tromsø, men hadde slått seg ned på Sør-Helgeland. Det var en skikkelig spreking som hadde gått over flere fjelltopper denne dagen. Som seg hør og bør ble det litt prat om toppturer i området vi hadde vært på, før han hastet videre. Utsikten var som forventet flott, særlig utover havet og mot kystbyen Brønnøysund. En ringerunde ble det også.

Nordover mot Mosfjellet, Andalshatten og Høyholmstindan.


Brønnøysund.


På vei nedover fant jeg ut at jeg ville gå rett ned i dalen på østsida, for så å følge en lysløypetrase tilbake mot p-plassen. Denne avgjørelsen var ikke noe sjakktrekk, da jeg havnet i et nokså bratt og uoversiktlig skogsterreng. Det hadde nok vært bedre å følge fjellryggen i stedet. Kom meg omsider ned, før jeg altså fulgte løypetraseen tilbake til utgangspunktet. Solbrent og fornøyd kunne jeg notere meg for årets første topptur.