# 46 • 21. april 1991

stjernestjerne

Info
  • Start: 11:30
  • Framme: 13:25
  • Tilbake: 14:20
  • Starttemp.: + 2°C
  • Vær: Lettskyet / sol. Vind på toppen.

Langs ei gammel telegraflinje

Fra p-plassen i Mosvassdalen la jeg i vei på ski oppover mot Steinhytta. Ved Steinhytta hadde jeg vært før, men videre innover Tosfjellet var ukjent terreng for meg. Dette til tross for at det var nesten fire år siden Tosenveien ble åpnet med brask og bram, og gjorde disse fjellområdene mer tilgjengelig.

Flere av de vakkert oppmurte fundamentene fra ei gammel telegraflinje som i sin tid gikk over fjellet fra Svenningdalen til Tosbotn stakk opp av snøen, og jeg fant ut at jeg ville forsøke å følge disse. Inne på fjellet stod det til og med en enslig stolpe, som et minne fra en svunnen tid. Telegraflinja over fjellet ble bygd i 1869, og trolig er også Steinhytta satt opp dette året (kilde: turkarthelgeland.no). Hytta ble for øvrig restaurert for tre år siden.

Mot Tosbotnet og Snøfjellet.


Mosvatnet ble passert, før jeg rundet til høyre oppover mot Durmålstinden. Fra toppen hadde jeg utsikt mot Tosbotn og Tosen. En flik av storhavet var også synlig. Motsatt vei så jeg bl.a. Svenningdalen og Kappfjellet, og rett under meg gikk Tosentunnelen.

Slakt og fint fjellterreng hele veien. Også føret var ypperlig. Hard snø med et tynt lag laussnø oppå gjorde at jeg fikk en herlig nedkjøring. På nedoverturen traff jeg for øvrig på folk. Disse fjellene vil jeg definitivt vende tilbake til.

Fjellene på den andre sida av Tosdalen.


Turrapporten er basert på en originaltekst fra 1990.