# 269 • 6. – 7. mai 2004

stjernestjernestjerne

Dag 1 (av 2):
Info
  • Start: 18:00 (Onøya)
  • Framme: 19:05
  • Starttemp.: Ca. + 20°C
  • Vær: Sol fra klar himmel / dis.

Sol og sommer i mai

Planen med en tur til Helgelandskysten sammen med gutta var allerede spikret. Men den gode værmeldinga gjorde at jeg gjerne ville ta meg en tur på egen hånd først, da jeg hadde anledning til det. Pga. den gode båtforbindelsen til Onøy / Lurøy valgte jeg å legge turen dit. På Lurøya hadde jeg vært før, men jeg hadde fremdeles til gode å bestige det profilerte Lurøyfjellet.

Etter en rask tur med den store hurtigbåten “Helgeland” fulgte jeg veien over Onøya til Lurøya. Passerte det meste av bebyggelsen, deriblant noen gårdsbruk med beitende sau. Jeg fant ei veldig fin gresslette som jeg visste om på forhånd, og slo meg til her.

Det eneste minuset var at det ikke var vatn i umiddelbar nærhet. Etter å ha satt opp teltet gikk jeg for å se etter vatn. Jeg måtte gå et godt stykke, og først i nærheten av Lurøygården fant jeg rennende vatn. Men det var med skepsis jeg fylte opp flaska, ettersom bekken rant tvers gjennom en åker. Vatnet var da heller ikke av beste kvalitet. Oppdaget at jeg hadde glemt igjen pølsebrød og løk i bilen. Dermed ble det enkelt og greit varme pølser uten tilbehør. Det var fantastisk varmt i været, og jeg fikk følelsen av midtsommer.

Stien opp mot Lurøyfjellet begynte ved teltplassen. Jeg fulgte den et lite stykke etter middag. Etter bare noen minutters marsj kom jeg til en nydelig plass like ovenfor Lurøygården. Her var det satt opp flere benker, og den samme bekken som jeg hadde hentet vatn fra lenger ned rant forbi. Bestemte meg for å ta morgendagens frokost på dette stedet. Jeg hadde et flott skue utover havet, med Træna og Lovunden i horisonten, synlig mellom trærne. Det var som tatt ut av en Hamsun-roman. Ei stokkand fløy plutselig forbi.

Nede ved teltet ble dagen avsluttet med et par pils oppå en liten gressbevokst haug, mens jeg hvilte blikket på Tomskjevelen som tronet i sør.


Dag 2 (av 2): Lurøyfjellet
Info
  • Start: 9:10
  • Framme: 11:35
  • Tilbake: 15:30 (teltet) / 18:15 (fergeleiet)
  • Starttemp.: Ca. + 20°C
  • Vær: Sol fra klar himmel / dis.

Sprading og soling

Jeg våknet opp etter en god natts søvn til et fortsatt strålende vær, og med synet av Lurøyfjellet i teltåpninga. Tok med matpakke og gikk den korte veien opp til benkene. Her spiste jeg frokost og drakk godt fjellvatn. Enda mer dis enn i går. Fjellene på Træna var nesten ikke synlige.

Lurøygården med sin renessansehage, anrettet på 1700-tallet.


Videre oppover Lurøyfjellet, som ble besteget fra sør, fulgte jeg en godt opptråkket sti. Sekken var unødvendig tung, og det var ganske slitsomt å ta seg oppover i varmen. Jeg så endelig toppvarden (685 moh.), og slengte av meg nesten alle klærne.

På toppen har jeg en flott utsikt nordover mot bl.a Nesøya, Hestmannen og Ambota.


Da pulsen hadde roet seg skrev jeg meg opp i ei utlagt bok. Bare noen få dager tidligere hadde det vært folk på toppen. Da hadde det visstnok vært kaldt og surt. Jeg spradet litt rundt i barføttene i gresset rundt toppvarden, mens jeg så på den storslagne utsikten som dessverre ble noe forringet av dis. Etter ei stund la jeg meg ned og solet meg. Jeg ble på fjellet i to og en halv time før jeg begynte å gå nedover igjen.

Jeg blir på toppen i timevis. Utsikt østover mot fjellene på Aldra, Liatinden og Okstinden.


Jeg traff ingen folk på turen. Så ørn på avstand og to ryper. Dessverre ble jeg en del solbrent, selv om det ikke var til større sjenanse. Spiste og drakk kaffe, før jeg pakket sakene og fulgte veien til fergeleiet på Onøya. Ferga “Lurøy” tok meg tilbake til fastlandet.