# 320 • 28. mai 2007

stjernestjerne

Info
  • Start: 13:55 (Veddal)
  • Framme: 16:55
  • Tilbake: 19:45
  • Starttemp.: Ca. + 14°C
  • Vær: Sol fra klar himmel – lettskyet / sol. Litt vind på toppen.

Fra hvitveis til varde

Været var strålende denne andre pinsedag, og en ny fjelltur fristet. Etter mye om og men kom jeg meg avgårde. På ny tok jeg meg oppover Sæterstigen, via Sæterstigvatnet og opp på snaufjellet.

Turen starter i Veddal.   


Velfjorden og Visttindan i øst.


Jeg tok av fra den merkede stien opp mot Sæterfjellet og fulgte i stedet fjellryggen sørvestover noen km, langs grensen mellom Brønnøy og Sømna, mot Ryptinden (586 moh.). Også her var det sti, men den var vanskelig å holde. Det var greit å gå langs denne ryggen, selv om det var noe kupert.

Vega i vest.   


Ryggen sørover mot Ryptinden er stort sett lettgått.   


Nordover mot Høyholmstindan i Vevelstad (t.v.) og Andalshatten.   


I Finnknean råder fortsatt vinteren.


Brønnøysund – en vakker småby på Helgelandskysten.   


Nordover: Mofjellet (t.v.) og Høyholmstindan. Bak skimtes Dønnmannen og Breidtinden i De sju søstre.


Jeg gikk i T-skjorte i det milde været. Ble overrasket over at jeg ikke kunne finne noen varde på toppen, men noen titalls meter sør for toppunktet sto den.

Været er det ingenting å si på denne vakre maidagen.


I sør ruver Markahornet og Heilhornet i Bindal.


Kråkneshesten.   


Toppene på Sømna-halvøya er ikke høye, men de har en fantastisk utsikt.


Jeg tok fram boka og kunne konstatere at jeg kun var den 14. besøkende hittil i år. La merke til at flere velkjente fjelltravere hadde skrevet seg opp.

Jordbrukskommunen Sømna i sør, med Dalbotnet nærmest.


Flott utsikt i alle retninger, selv om det var noe disig i nordvest. De nordligste delene av Brønnøysund var synlige. På sørsida så jeg rett ned i Dalbotnet. Hørte hurtigruta fløyte, og så den komme utenfor Horn. Kom dessuten nært innpå fly- og helikoptertrafikken til og fra Brønnøysund.

På tilbaketuren møtte jeg en kar ved Sæterstigvatnet som hadde tenkt seg til topps på Sæterfjellet. Arbeider ved motorcrossbanen i Veddal. Jeg fulgte noen idylliske kjerreveier og stier mellom parkeringsplassen og Sæterstigen.

Marka blomstrer og bekkene sildrer.


Landskapet var preget av morenehauger og sandavsetninger med en frodig vegetasjon. Langs med Sæterstigbekken vokste store mengder hvitveis og knallgul bekkeblom. Løvetann var det også mye av. Men ingen ryper var å se på denne turen til Ryptinden.

No livnar det i lundar…