# 366 • 26. juni 2009

stjernestjerne

Info
  • Start: 9:10
  • Framme: 12:00
  • Tilbake: 15:40 (Vestersidveien)
  • Starttemp.: Ca. + 20°C
  • Vær: Lettskyet / sol / sol fra klar himmel.

Åpning av ny nasjonalpark

I anledning den offisielle åpningen av Lomsdal / Visten nasjonalpark ved Stavassgården, tok jeg beina fatt, og gikk fra Svenningdalen, opp gjennom Svenningskardet, ned i Stavassdalen og inn til gården for å overvære den høytidelige seremonien.

Svenningskardet og Svenningdalen med Kappfjellet bak. 


Sommeren hadde satt inn for fullt, og det ble svært hett utover dagen, med en temperatur oppunder 30 grader i skyggen. Stien oppover Martastripa var lett å holde, noe som var en positiv overraskelse. Hvert eneste år går jeg innover Svenningskardet, men det er på ski. Veldig lenge siden jeg har gått innover her sommerstid. Ei rype fløy opp i det jeg rundet Litjfjellet, og like før jeg nådde Stavassveien gikk jeg meg på en elg.

Nordover mot Geittinden. 


Jeg innså at jeg måtte gå det jeg var god for, for å rekke åpningen klokka 12:00, men jeg rakk fram i tide med et nødskrik. Parkeringsplassen var full av biler og busser.

Are Halse blåste seremonien i gang med lur, før ordførerne i Grane og Vefsn, Bjørn Ivar Lamo og Jann-Arne Løvdahl fikk ordet. Trond og Carl Ninian Wika framførte tradisjonsmusikk, før lokalhistoriker Kjell Øksendal fortalte om historien til Lomsdal / Visten-området og Stavassdalen. Han åpnet med noen ord på samisk, og understreket at nasjonalparken like gjerne kunne benevnes som “Njaarke”.

Are Halse på lur. 


Kolbjørn Eriksen fra Stavassdalens venner framførte en hyllest, etterfulgt av representanter fra Nordland fylke. Elle Utsi sang og joiket, før miljø- og utviklingsminister Eirik Solheim foretok den ofisielle åpningen av Lomsdal-Visten nasjonalpark.

Eirik Solheim åpner landets 30. nasjonalpark – Lomsdal-Visten.


I etterkant av denne høytidelige åpningen ble ministeren anmodet til å foreta en mer uhøytidelig åpning av utedoen ved Stavassgården, en forseggjort sådan, som var under oppførelse i regi av Stavassdalens venner. Dette lekre avtredet skulle visst etter hvert få kunst på veggene, og Solheim saget over en pinne med doruller, og dermed var også doet offisielt åpnet.

“Vennene” hadde visstnok også planer om å oppgradere den gamle ferdselsstien inn til Stavassgården. Med tonene fra Geir Henningsen med flere trakk jeg meg tilbake fra folkemengden (ca. 200 frammøtte), og tok fatt på hjemturen.

Sjelden har det vel vært flere folk samlet i Stavassdalen.


I og med at jeg skulle legge ut på en lang kjøretur nordover, kunne jeg ikke ta meg så god tid som jeg ville. Det tok på å ta seg oppover liene i den intense sommerheten. Pga det stramme programmet mitt ba jeg om å bli hentet ved Blåfjellneset.

Det er spesielt at disse naturområdene som jeg er vokst opp med nå er blitt innlemmet i nasjonalparken. Lomsdal-Visten nasjonalpark ble vernet av Kongen i Statsråd den 29. mars 2009, som Norges 30. nasjonalpark. Den er på vel 1100 km2, og ligger i kommunene Brønnøy, Grane, Vefsn og Vevelstad.