# 322 • 7. juni 2007

stjernestjernestjerne

Info
  • Start: 12:25
  • Framme: 16:30
  • Tilbake: 21:00
  • Starttemp.: Ca. + 20°C
  • Vær: Sol fra klar himmel.

Et horn i himmelen

heilkaMin første tur i Bindal kommune gikk til toppen av det 1058 m høye Heilhornet, et av Helgelandskystens høyeste og flotteste fjell. Fra parkeringsplassen ved Rv.17 fulgte jeg nordsida av Hornelva oppover Hornlia langs en tørr og svært tydelig sti, mellom furu, gran og bjørk. Været var det aller beste jeg kunne ha ønsket meg.

Heilhornet 003.jpg

Stien er god og merkinga er tydelig oppover langs Hornelva. Kula (773 moh) midt i mot.


Terrenget flatet etter hvert noe ut, og jeg kom over skoggrensen. Veien videre var godt merket. Ved ei lita tjønn gikk jeg over Hornelva, som i realiteten bare er en bekk. Elveløpet er derimot veldig overdimensjonert, og skjærer seg langt ned i berggrunnen, noe som kan tyde på at det har runnet ei elv av smeltevatn her i slutten av siste istid.

Heilhornet 005.jpg

Ikke til å ta feil av!


Heilhornet 006.jpg

Over skoggrensen kan jeg se selve toppen. Stien skifter imidlertid retning her, og går rett til høyre.


Stien forandret retning. Jeg gikk nå sørover og oppover fjellsida mot Hornfjellet. Under en pause fikk jeg øye på vindmøllene på Vikna. Ikke noe vakkert syn, selv på mange mils avstand!

Heilhornet 007.jpg

Utsikten blir stadig bedre. Vestover mot Kjeldeide og Simlestraumen. Sistnevnte danner fylkesgrense mot Nord-Trøndelag.


Jeg gikk videre på sørsida av Heilhornet og over Hornfjellet. Plutselig ble jeg vitne til et snøras fra en liten snøbre høyt oppe i flogene. Det var ikke rare greiene, men det hørtes godt.

Ruta gikk så opp mot den markerte østryggen av Heilhornet. Ettersom deler av ruta lå under snø, og snøbroene var usikre her oppe i steinurda, fulgte jeg ikke merkinga slavisk.

Heilhornet 013.jpg

Det siste partiet opp mot toppen er noe mer krevende, men også spennende.


Etter en drikkepause gikk jeg ryggen oppover mot toppen. På begge sidene var det bratt. Ved ei lita kløft var det satt opp et kjettinggjerde, og på et par steder måtte jeg “balansere” på en snøkant.

Utsikten fra det 1058 m høye kystfjellet var fenomenal. Med kikkert så jeg Trænfjellene, 160 km unna. Fjerne høyfjellsområder i Trøndelag og Jämtland kunne også skimtes. I nærområdene var det Austra og Leka og nabotoppene Kula, Lesshornet og Markahornet som gjorde mest ut av seg, samt de mange straumene og fjordarmene som går på kryss og tvers i dette området. Heilhornet ligger på ei halvøy, som er forbundet med fastlandet ved et 1 km bredt eid (Kjelleide). Tidligere har dette vært ei øy. Jeg så også Bindalseidet og Terråk.

Satt ei stund og så på ferga fra Sømna. To store varder var satt opp. I den ene varden var det lagt ut bok, og jeg kunne skrive meg opp som bestiger nr. 14 for året. I fjor hadde det vært mange på toppen. Noen hadde lagt igjen en tom colaboks i varden. Jeg fjernet den og tok med søplet ned.

Heilhornet 015.jpg

Over en kilometer opp i lufta er utsikten upåklagelig. Spesielt når værgudene viser seg fra sin aller beste side.


Det var nærmest vindstille på toppen, og jeg la meg på rygg og slumret ei god stund, mens sola varmet i ansiktet. Det var helt himmelsk å kunne ligge på toppen av Heilhornet i sommervarmen og bare nyte livet! Før jeg visste ordet av det hadde jeg vært nesten to timer på toppen.

Heilhornet 036.jpg

Mot øst ser Bindalsfjellene helt annerledes ut. Foreløpig et ukjent område for meg.


Nedover gikk det fort på snøbreene, men jeg kom litt for langt ned på Hornfjellet, og gikk et godt stykke før jeg kom på stien igjen. Ved en anledning skulle jeg bøye meg ned for å drikke vatn, da buksa med ett sprakk i saumen!

Av fauna så jeg ei ørn på kort avstand sirkle på oppdriftsvindene da jeg var på vei oppover. Mens jeg lå på toppen kom ei ravn seilende. Der oppe hadde jeg for øvrig selskap av en sommerfugl, som holdt til der fra jeg kom og til jeg dro. Det sier vel litt om hvor vindstille og fint det var på toppen av Heilhornet denne dagen. Kjente litt til et gnagsår jeg hadde på hælen, uten at det skapte noe særlig med problemer. Min første tur i Bindal blir på ingen måte min siste.

heil-ikon-c  Utsiktsbilder (16 stk.)