# 504 • 21. august 2016

stjernestjerne

Info
  • Start: 13:50
  • Framme: 17:10 (høyeste punkt) / 19:30 (Kongsen)
  • Tilbake: 21:10
  • Starttemp.: + 19°C
  • Vær: Lettskyet / sol.

I kongeørnas rike

kongkaEtter å ha vurdert flere aktuelle kandidater på årets turplan, falt valget til slutt på Kongsfjellet nord for Røssvatnet. Rett under den karakteristiske fjelltoppen Kongsen innerst i Røssvassbukta parkerte jeg og la i vei oppover Kongselvdalen – et lite fjellskard. Terrenget var stort sett greit å ta seg fram i, og det tok ikke mange minuttene før jeg var over skoggrensen.

kongs086

Kongsen (901 moh.) ruver majestetisk over Røssvassbukta.


kongs091

Straks jeg er over skoggrensen begynner fjerne fjell å komme til syne.


Allerede nå begynte utsikten over det nordlige Røssvatnet å gjøre seg gjeldende. Ei kongeørn seilte elegant på luftstrømmene mot den blå himmelen, før den forsvant i skjul bak fjellranden.

kongs097

Røssvassbukta – ei av mange bukter i det store Røssvatnet.


Fjellet flatet etter hvert noe ut, og jeg siktet meg inn på en knaus jeg mente var toppen. Finnknean og De syv søstre kom til syne som lyseblå tagger i horisonten. Adskillig nærmere fikk jeg øye på en reinsbukk, og det viste seg snart at den langt fra var alene. De neste sekundene telte jeg vel 30 dyr, som møysommelig fulgte med den tobeinte.

kongs102

Ei lita fjelltjønn passeres.


kongs106

Stedvis er fjellterrenget veldig lettgått.


kongs108

Heller ikke været er det grunn til å klage på.


kongs109

En reinflokk holder meg med selskap ei stund.


Som forventet viste toppområdet på Kongsfjellet seg ganske så anonymt, men da jeg ikke så andre høyere knauser i umiddelbar nærhet og en liggende påle kom til syne, anså jeg at toppen var nådd. Skjønt – helt sikker i min sak var jeg ikke. Et punkt borte på Kongsfloget vel 2,5 km lenger øst viste nemlig nøyaktig samme høyde (1123 moh.). Vurderte å ta turen dit, men slik ble det ikke.

kongs111

Toppen av Kongsfjellet gjør ikke mye ut av seg.


En rekke kjente og mindre kjente fjell var synlig herfra, bl.a. Høyholmstindan i Vevelstad og Heilhornet i Bindal. I motsatt retning så jeg opp mot Svartisen. Oksfjellet med sine 1500 meter høye topper var nærmeste nabo i nord. Av Okstindan, som for en stor del lå i skjul, var Steikvasstinden og Svartfjellet mest iøynefallende.

kongs130

Blikket dras naturlig nok mot horisontene på en klarværsdag som denne.


Tok med meg kameraet for å fotografere Bleikvatnet på nordsida av Kongsfjellet, som ikke syntes fra toppen. En skikkelig varde viste seg ganske snart, og fra denne hadde jeg en storslått utsikt over det langstrakte Bleikvatnet på nordsida. La merke til ei svær strand i østenden av vatnet, som trolig er et resultat av reguleringen av Bleikvatnet.

kongs123

På nordsida av fjellet ligger det sju km lange Bleikvatnet – Helgelands åttende største innsjø.


I det fine været ble jeg sittende godt og vel en time på toppen. Nesten ikke et vindpust kunne fornemmes. Men til slutt følte jeg for å komme meg i gang igjen. Nå ville jeg sette kursen mot Kongsen, den iøynefallende fjelltoppen som ruver så mektig over Røssvassbukta. Men egentlig er Kongsen ingen fjelltopp. I virkeligheten er den bare enden på en langstrakt fjellrygg, og turen dit bort så ikke ut til å by på nevneverdige problemer.

kongs133

Fnokk.


Kongs-navnet går igjen i en rekke lokaliteter i området, som Kongsdalen, Kongselva, Kongselvdalen, Kongsfjellet, Kongshaugen, Kongskråa, Kongsfloget og Kongsen.

En skulle nærmest tro det var noe royalt over området, men navnet har ingenting med konge å gjøre. Det kommer derimot av krydderurten kung (bergmynte), lokalt kongsgress, Origanum vulgare (kilde: caolssons slektswiki).

Navnet Kongsen er av ukjente årsaker ikke oppført på kartene, men blir brukt av lokalbefolkningen. Det er dessuten benyttet i Norges land og folk – et omfattende bokverk som utkom først på 1900-tallet.

kongs138-h

Stadig nye fotomotiv dukker opp.


En eiendommelig varde måtte foreviges, før jeg fortsatte opp på ryggen og frampå Kongsen. Her var det murt opp intet mindre enn to varder. Flott utsikt i de fleste retninger.

kongs143

Stupbratt ned mot Kongsdalen. I bakgrunnen ses fjell som Geittinden og Brurskanken.


kongs147

Det nordlige Røssvatnet sett mot øst, med Røssvassbukta i forgrunnen og Hjartfjelltinden i bakgrunnen.


Måtte et stykke tilbake før jeg kunne slentre meg nedover fjellsida mot Røssvassbukta. Det hadde blitt såpass seint at fjellet nå lå i skygge, men sola skinte fortsatt i fjellene på østsida av Røssvatnet, deriblant Hjartfjelltinden. I tillegg til ørna jeg så tidlig på turen og reinflokken, observerte jeg to ryper. En herlig fjelltur i storslåtte omgivelser.

kongs151

Vel nede igjen fra Kongsen begynner det å mørkne.