# 313 • 9. desember 2006

stjerne

Info
  • Start: 9:55
  • Framme: 12:35
  • Tilbake: 14:35
  • Starttemp.: Ca. + 6°C
  • Vær: Overskyet. Regnbyger.

Ut til skarven

stortorgkaHelt siden jeg flyttet til Toft har jeg hatt lyst til å besøke øyene på den andre sida av Toftsundet, men det har aldri blitt noe av – før nå! Fra boligen min ser jeg rett over det smale Toftsundet. Likevel måtte jeg kjøre til Hestøya, like ved brua over Brønnøysundet, der båten gikk fra.

Den knøttlille ferga “Torgnes” fraktet meg og noen få andre passasjerer over til Sauren. Jeg hadde fem timer til disposisjon før ferga gikk tilbake igjen.

Begynte å følge veien over den relativt flate øya. Det uvanlig milde været så ikke ut til å ha noen ende. Ettersom jeg ikke hadde spist skikkelig frokost satte jeg meg ned i fjæra ved Langvalen og spiste.

Frokost i fjæra. Ved Langvalen.


Jeg kom så til brua over Torgnessundet og øya med det litt snodige navnet Stortorgnes. Øya er langstrakt (ca 5 km lang og noen hundre m breid). Det gikk vei et stykke nordover. Deretter gikk jeg over noen lave hauger, før jeg fulgte fjæra den siste biten til nordspissen.

Torgnessundet. Mosaksla i bakgrunnen.


Stortorgnes i desember. Høyholmstindan i bakgrunnen.


Det finnes så å si ikke skjærgård på yttersida av Stortorgnes, noe som er ganske uvanlig på Helgelandskysten. Jeg hadde dermed fri sikt mot horisonten, på sørsida av Vega. Dessverre hadde jeg ikke tid til å sette meg ned for å nyte utsikten, ettersom jeg måtte gå på for å rekke båten tilbake.

En god del plastflasker og annet søppel som havet hadde lagt igjen hadde hopet seg opp i bukter og viker. Ikke noe vakkert syn!

Vegtindan ligger innhyllet i skyer.


Storhavet står rett på, da det ikke finnes skjærgård utenfor den lille øya.


Trodde lenge at jeg hadde sett ørn. Men etter å ha sett en skarv i profil ta til vingene, er det nok mer sannsynlig at det var skarv jeg hadde sett, også ved første anledning.

På vei tilbake tok jeg meg et nytt fem-minutt ved Langvalen. Der det var tørt land da jeg gikk utover, var det over en meter djupt vatn nå, fire timer seinere. Det er tydelig at det er stor forskjell på flo og fjære i dette området.

I slike omgivelser trives skarven, som jeg var så heldig å få se.


En fin desembertur ute i havgapet er over, og jeg blir med båten tilbake til Hestøya.