# 590 • 15. – 17. mai 2020

stjerne

Dag 1 (av 3):
Info
  • Ankomst: 18:10 (Sørvær) / 18:20 (Tverrøya)
  • Starttemp.: + 3°C
  • Vær: Overskyet. Snøbyger og haglbyge. Vind.

En fimbulvinters siste krampetrekninger

Fikk en forespørsel om å bli med Helle til Fleinvær 17. mai-helga. Jeg sa jeg måtte tenke litt på det, men bestemte meg i grunnen fort. Det var jo meldt sol, og da er det ikke det gamle huset ytterst i Gildeskål den verste plassen å være.

Få dager seinere var en motorbåt på vei mot Tverrøya – ei av de sydligste øyene i været. En hjelpsom sjel hadde sagt seg villig til å hente oss ved anløpsstedet Sørvær og svinge oss over til fritidseiendommen.  Betalinga var ei flaske vin.

Fra hurtigbåtkaia på Sørvær får vi skyss til Tverrøya.


Tilbake på øya igjen.


Det var godt å være tilbake, men da huset ikke hadde vært i bruk siden i fjor høst, var det nesten like kaldt inne som ute. Først etter flere timer med oppvarming begynte varmen å sette seg i veggene.

Naboeiendommen med sørspissen av Sørvær i bakgrunnen.


Utpå kvelden så vi at det begynte å snø. Nedbøren føk rundt husveggene og la seg som et hvitt teppe på marka. Så startet det opp med å knitre noe voldsomt mot vindusrutene. Hagl! Halve mai var unnagjort, men vinteren nektet å gi seg. Normalt sett burde man kanskje blitt overrasket, men ikke denne våren. I det siste hadde det snødd daglig i Bodø, det var kald nordavind og i fjellet var det større snømengder enn på mange tiår. Men inne var det nå blitt lunt og godt, og natta var på hell da vi omsider tok kveld.

En fimbulvinters siste krampetrekninger.


Norge i hvitt.


Fra loftet er utsikten vidstrakt.


Her har tida stått stille – lenge.


Dag 2 (av 3)
Info
  • Vær: Lettskyet / sol → klart. Noe vind.

Vårtegn ved vartegn

Sol! For første gang på lange tider skinte sola fra en blå himmel. På de forrige turene hit hadde vi tatt oss båtturer til andre øyer, men ikke denne gangen. Båten forble i naustet. I stedet tok vi oss en tur opp mot den store varden på toppen av øya. Selv om det høyeste punktet ikke ligger høyere enn vel 25 moh., er utsikten enorm. Så godt som hele Saltens kyststripe er innen synsvidde, fra Steigen og Hamarøy i nord til Hestmannen på Helgeland i sør. Også Værøya og tinder på Moskenesøya ytterst i Lofoten, samt de høyeste bygningene i Bodø, er synlig fra denne lille pletten.

Gjennom kjøkkenvinduet ser vi at snøen er smeltet og himmelen er blå.


En liten formiddagstur opp til varden.


Særlig varmt var det ikke og det var langt fra vindstille. Likevel kjentes det godt å være ute i sola etter så mye ruskevær. Varden er et landemerke og et vartegn, og synes på lang lei i klart vær. Den var nok til god nytte for de sjøfarende før teknologien i stor grad reduserte den til et kulturminne. Tross snø og vinterlige forhold i går kveld, blomstret det både her og der.

Et kjent og kjært vartegn i Ytre Gildeskål. Fugløya i sør.


Nedover kysten mot Kunna. Lengst i sør ses Bolga og Rødøyløva, og mellom disse skimtes Hestmannen.


Med litt sol og finvær blir det nok grønt også her ute.


Sola skinner over Fleinvær.


For å holde eiendommen noenlunde i hevd, kommer en ikke utenom litt vedlikehold her og der. Denne gangen var det takrenna som trengte å bli fikset. Noe stort arbeid var det dog ikke. Å få oversikt over ting som fantes og manglet i boden, samt ting og tang som burde kastes eller tas vare på, måtte også gjøres, i tillegg til litt arbeid i det lille jordbærlandet.

Forefallende arbeid.


Norge i rødt.


Dag 3 (av 3):
Info
  • Avskjed: 14:00 (Tverrøya)
  • Framme: 14:10 (Sørvær)
  • Starttemp.: Ca. + 6°C
  • Vær: Sol fra klar himmel.

Norge i rødt, hvitt og blått

17. mai! Når feiringen av nasjonaldagen på mange måter er blitt avlyst grunnet Korona-pandemien, er et sted som Fleinvær stedet å være på. Det var i hvert fall det Helle og jeg overbeviste hverandre om. Været var det i hvert fall ingenting å si på, selv om varmen lot vente på seg.

Flagget ble heist, marsipankaka hentet ut av kjøleskapet og nasjonaldagen feiret på vårt vis. Noen finstas hadde vi ikke med ut hit. Uansett var det nok vel så mye 17. mai-stemning her som i byen dette året.

Detalj (forstørret) fra marsipankaka.


Hurra!


Feiring av nasjonaldagen i Fleinvær.


Båtskyssen kom som bestilt, og etter litt venting på hurtigbåtkaia i Sørvær bar det tilbake til Bodø med sine folketomme gater. En annerledes, men likevel minnerik 17. mai ble det i hvert fall.

Furet og værbitt stiger landet frem.


Tverrøya med det iøynefallende sjømerket på toppen legges bak oss.


Norge i blått.


En noe spesiell arkitektur har blomstret opp på Sørvær de siste årene.


Takk for turen!