# 634 • 19. – 21. juli 2022

stjerne

Dag 1 (av 3):
Info
 • Ankomst: 20:40
 • Framme: 21:15
 • Starttemp.: + 14°C
 • Vær: Delvis skyet / sol.

I de små timer

«Først brukte hun kjeft, – og siden lægende urter!»

Den sagnomsuste Solværkjerringa var i sin tid berømt langt utover Helgelands grenser for sine helbredende evner, og syke mennesker la ut på lange reiser til Solværøyan i Lurøy i håp om å bli friske. I yngre år hadde hun vært «tjenestepike hos prest og vitenskapsmann Iver Ancher Heltzen på Hemnes, der hun tilegnet seg både teoretisk og praktisk kunnskap om legeurter. Og det var nettopp under oppholdet på Hemnes at hennes seinere virksomhet som naturmedisiner og helbreder ble formet.

Pernille Andersdatter (1793-1878) var den første i et familiedynasti av naturmedisinere som skulle vare i nesten ett århundre. Nå hadde jeg gått i land på øya der hun drev sitt virke fra: Nord-Solvær.

Med «Regine Normann» til Onøy, og «Frederike Tønder» derfra, ankommer jeg Solværøyan på kvelden.


Hver gang en går i land på et nytt sted eller ei ny øy har en på forhånd dannet seg et slags bilde av hva som møter en: Bebyggelse, veier, terrengformasjoner, osv. I grove trekk stemmer da også det mentale kartet sånn noenlunde med den virkelige verden. Det gjorde det imidlertid ikke denne gangen, og det tok adskillige sekunder før jeg fikk områdd meg. Omsider skjønte jeg at jeg befant meg på vestsida av øya istedenfor på østsida, der bebyggelsen er, og der jeg hadde innbilt meg at vi kom til å legge til land.

Dermed var det bare å ta beina fatt og traske langs den kilometerlange veien tvers over øya – fra vest mot øst. Til slutt åpnet landskapet seg opp, og bebyggelsen kom til syne. Det skal være noen få fastboende på øya, men stort sett består bebyggelsen av fritidsboliger i form av eldre hus som er restaurert og tatt vare på. Grendehuset er visst fortsatt i aktiv bruk.

Etter å ha tatt meg tvers over øya fra vest mot øst, kommer jeg til det bebygde området.


Nå stemte terrenget mer med kartet, for å si det sånn. Fallhåjen, et stykke sør for bebyggelsen, hadde jeg sett meg ut som en mulig teltplass, og ut fra det jeg kunne se virket det som en tiltalende plass. En kjerrevei som etter hvert ble til en sti ble fulgt sørover mellom gamle naust og hus, før jeg var framme ved bestemmelsesstedet. Selv om haugen ikke er høyere enn 27 moh., var utsikten like flott som det jeg hadde sett for meg under planleggingen. Jeg fant meg straks til rette.

Joda, tomta lever i høyeste grad opp til forventningene.


Mot Sør-Solvær, som ikke overraskende ligger sør for Nord-Solvær.


14 km mot vest reiser det over 600 m høye Lovundfjellet seg.


Etter en sein middag, kom jeg meg ut av teltet. Ei og annen mygg summet i den milde og stille sommernatta, som for øvrig kunne by på et nydelig lys. Utover natta gjorde en østlig bris sin ankomst, uten at det forringet opplevelsen. Tvert imot var det godt å bli kvitt mygga.

Jeg ble sittende – eller snarere liggende – i gresset til langt inn i de små timer og myse utover kystlandskapet med sine kjente og ikke fullt så kjente øyer og fjell. Først da ei rødlig sol dukket opp i Hestmonskardet, fant jeg det betimelig å krype ned i soveposen.

Tomma i sørøst.


I øst ses Onøya, Aldra og tindene ved Aldersundet.


Vakkert nattelys mot nord. Hestmannen (t.v.) og Lurøyfjellet (t.h.)


Slike sommernetter er helbredende for kropp og sjel.


Soloppgang i Hestmonskardet.


Sola sniker seg bak Ambåtta noen sekunder, før den kommer fram igjen.


Dag 2 (av 3):
Info
 • Start: 14:35
 • Framme: 17:30 (Haklepphåjen, øyas høyeste punkt)
 • Tilbake: 18:50
 • Starttemp.: + 17°C
 • Vær: Overskyet → delvis skyet / sol. Noe vind. Tåke og yr mot natt.

Helbredelsens øy

I halvsøvne fornemmet jeg regndråper mot teltduken og noe blest utpå morgenkvisten, men ikke verre enn at jeg snudde meg og sov videre. Da jeg våknet blåste det litt fremdeles, mens alt av nedbør var forduftet. Jeg la etter hvert ut på en runde over øya. Den legendariske Solværkjerringa beveget seg visstnok både høyt og lavt på denne en gang så ettertraktede øya, og jeg så for meg å gjøre det samme. Fra Fallhågen bar det først sørover – så langt som det bare var mulig å komme seg.

Et siste tilbakeblikk.


Kursen settes rett sørover.


Et naturlig blikkfang var den 60 m høye Sørsolværhåjen som ganske selvforklarende ligger på øya Sør-Solvær. Dette er det suverent høyeste punktet i de ellers så lavtliggende Solværøyan – et vidstrakt arkipel bestående av hundrevis av småøyer, beliggende mellom Lovund (i vest), Lurøya (i nordøst) og Tomma (i sørøst). På Sør-Solvær finnes det for øvrig et Maria-kapell av nyere dato, bygd på privat initiativ. På den øya bodde også Solværkjerringa fram til rundt 1850, da hun flyttet til Nord-Solvær.

Sør-Solvær ruver en del mer i kystlandskapet enn Nord-Solvær.


Pernille Bergitta Andersdatter (1793-1878)

Følgende er i hovedsak basert på Rune Bangs artikkel «Legedynastiet» i Nord-Solvær – om Solværkjerringa og hennes familie i Årbok for Helgeland 1998/99:

20 år gammel ble Pernille Andersdatter fra Lurøy tjenestejente hos presten på Hemnes, Iver Ancher Heltzen (1785-1842). Han tilhørte en generasjon akademikere som hadde en levende interesse for naturvitenskap og medisin, og disse såkalte prestelegene med både teologisk og naturvitenskapelig utdanning tilhørte datidens kunnskapselite. Rundt prestegården samlet Heltzen medisinske planter som han tilberedte selv. I 1831 ga han ut ei bok om medisinplanter, basert på ei tidligere avhandling.

Pernille og dattera til klokkeren, Karen Munch, skal ha hjulpet til med å lete opp planter, og de ble etter hvert gode venninner. De unge kvinnene utviklet en stor interesse for fagfeltet, og fikk grundig opplæring i hvilke planter som hadde medisinsk virkning, tilvirkningsmetoder og hvilke lidelser naturmedisinen hjalp mot. Og særlig Pernille brukte mye av fritida si på prestegårdens bibliotek, der hun hadde fri adgang.

Hvor lenge Pernille ble på prestegården i Hemnes er usikkert, men før 1819 var hun i hvert fall tilbake i Lurøy. Da giftet nemlig venninna Karen seg med Pernilles bror, som også hadde hatt tilhold på Hemnes. Ekteparet ble for øvrig besteforeldre til folkeminnesamleren Nils Lagli Bardal, som i flere avisartikler i 1937 skrev nokså utførlig om nettopp Pernille – den seinere så vidgjetne Solværkjerringa. (Se infoboks om Solværkjerringa.)

Etter å ha vært gift i 24 år med en fiskerbonde på Sør-Solvær, ble Pernille Andersdatter enke i en alder av 53 år. I den første tida ble hun boende i sitt hjem, før hun rundt 1850 flyttet til naboøya Nord-Solvær. Det var nå først – i godt voksen alder – at hun for alvor fikk ry på seg for sine helbredende evner.

Det eneste jeg vet om denne veksten på Nord-Solvær er at den er vakker.


Solværkjerringa (Ho Penelæ i Solvær)

Nils Lagli, barnebarn til Solværkjerringas bror, skriver i en artikkel i Helgelands Blad, 15. juli 1937, gjengitt i H. Danielsen: Solværøyan – øyene og folket (1996), s. 322-323:

Hun hjalp til med barselkvinner, hun for overalt omkring på mark og eng og lyngheier og leitet etter lægeurter, og når hun fant noen så kokte og laget hun medisiner av det. Man så på henne som noe vidunderligt, og folk tok til å strømme til henne både nær ved, og langveis fra. Det kom til å spørres både vidt og bredt, at hun visste råd for alt. Det som de studerte dokterne ikke kunde greie, det greide hun. Hun fikk da selvfølgelig en veldig søkning, og støtt var det folk hos henne som led av ett eller annet.

[…]Det tør være hevet over enhver tvil at «Solværkjerringa» hadde en merkelig naturgitt evne til å kunne «se folk» og så med en gang stille den riktige diagnosen om det var ett eller annet som mankerte vedkommende.

En nær slektning av mig, en kvinne var svakelig i lengre tid. Så fant hun endelig på å ta en tur ut i øyene og besøke Solværkjerringa. Da hun kom til gårds i Solvær var det noen patienter som gikk og ruslet ute. Andre holdt sig inne. Nu var det fortalt, at Solværkjerringa aldri forlangte betaling i klingende mynt for de råd hun gav, eller for de kurene hun måtte foreta, og heller ikke for de medikamenter hun laget til. Hun lot de besøkende gi hvad de selv syntes etter eget godttykke. Men det sa sig selv, at patientene gav henne både pengegaver og annet, etter hvad de syntes de hadde råd til.

Men én ting forlangte hun bestandig: Hun ville ha en eller annen bruksgjenstand som var den helsesøkendes eiendom. Den måtte hun få i sitt eie. Var det en mann så vilde hun ha et halsband (skjerf) han brukte. Var det en kvinne så kunde det f.eks. være et hodetørklæ, eller annet. Fikk hun en slik bruksgjenstand så var det det samme om ikke Solværkjerringa så den syke selv. Hun laget likevel medikamentene ferdige, og leverte til sendebudet som var kommet i den sykes sted. Om den sykes oppholdssted var på mange mils avstand hadde intet å si.

Kunst.


Trimboka på toppen av Stånghåjen (29 moh.), midt inne på øya, avslørte at det hadde vært folk her for kun et kvarter siden, og på stien nedover mot bebyggelsen traff jeg da også folk – ei dame fra Mo i Rana som hadde sommerhus her. Ifølge henne var det visst ikke så mange fremmede som besøkte øya.

En av flere hauger på Nord-Solvær er Stonghåjen, midt inne på øya.


Det bar så oppover mot Haklæpphåjen – Nord-Solværs høyeste punkt (37 moh.) på vestsida av øya. Herfra var det flott utsikt mot Sleneset – et av de større stedene i Lurøy med over 300 fastboende. Ferga kom, la til kai på Sleneset og for igjen mens jeg satt som en konge på haugen og så utover skjærgården.

Høyere opp enn Haklæpphåjen kommer en seg ikke på Nord-Solvær.


Et vitnesbyrd fra Nord-Solvær

Nils Lagli forteller videre:

Min slektning var i Solvær i tre dager. Og da hun så tok på hjemturen var hun langt på bedringens vei. Hun hadde da adskillig å fortelle om livet i Solvær i de dagene.

Blandt annet fortalte hun at mens hun var der kom det en dag en stakkars forkommen ungjente som så nokså forpjusket ut. Hun vilde snakke med Solværkjerringa, men gamla snudde bare ryggen til henne, og lot som hun ikke enset henne. Men da hun endelig tok seg tid til å snu på sig å se på jenta, fikk Solværkjerringa så stygt et oppsyn, at det for nifst igjennom en å se på henne. De små grå øynene hennes stakk som syler, og ørnenesen hennes syntes krummere enn vanlig. Hun åpnet da sin munn, og tok slik til ords:

«Hvorfor kommer du til mig, di horeteksa du er!? Sånne grapørker som legger sig som svin under alle slags fremmede farker kan ikke vente å få noen hjelp fra mig!»

Og så gav hun den stakkars jenta en sånn «trollkjeft» så min slektning sier hun aldri i sitt liv kunde drømme om å få høre noe så fælt.

Solværkjerringa var som et friskt stormvær i sin fremferd, og det var visst ikke så lite selvkjensle hos henne. Man var redd hennes lettbevegelige sinn, men hun var også vennesæl og ualminnelig hjelpsom, især når det gjaldt syke, eller nødstilte, ulykkelige mennesker.

Ingen tvil.


«Først brukte hun kjeft, og siden lægende urter»

Etter at Nils Lagli har innhentet flere opplysninger om Solværkjerringa, følger han opp med en artikkel i Nordlandsposten, 3. august 1937 med den megetsigende overskriften:

«Først brukte hun kjeft, og siden lægende urter»

Efterat min artikkel om Solværkjerringa var offentliggjort har jeg blitt tilstilt ytterligere opplysninger om henne av en gammel nesnafjæring. […] Da hun drev sin kvaksalvervirksomhet som gift kone i Solvær hadde hun folk både i Vefsn og Rana som samlet urter inn til henne fra fjell og skog og dyrket mark. Det gjorde sikkert mye til at hun blev så navngjeten som tilfellet var.

[…] Underlig er det vel også med utsagnene om hennes clairvoyanse (fjernsynhet). Før man kom til henne visste hun allerede hvad sykdom man led av. Dette trodde folk. Men troen kan jo ofte bevege sig på den ytterste rand av virkeligheten. Mildest talt. Ellers trodde man ikke at hun hadde noe med «styggen sjøl» å gjøre. For så vidt var der ingen overtro.

At man ofte kvidde sig for å søke Solværkjerringa i sykdomstilfeller skriver sig fra at man til å begynne med blev mottatt av den «fæle kjeften» hennes. Hun kunde da overhølje en med de verste skjellsord. Men når hun så hadde tømt av sig det verste, tok hun sig sammen og hjalp den syke så godt hun kunde. Det var nok i de aller sjeldneste tilfeller hun lot være å «bruke kjeft». Men man kunde aldri være sikker.

Den jenta som blev omtalt i forrige artikkel og som måtte høre om dem «som legger sig som svin under fremmede farker» hadde pådratt sig «fransos» (d.e. syfilis). Også den slags tilfelle tok Solværkjerringa sig av og kurerte dem som søkte henne. Forhåpentlig tok hun sig da også av den stakkars omtalte jenta og hjalp henne så godt hun kunde.

Utmerket utsikt mot Solværøyans «hovedstad» – Sleneset (i sørvest).


Siden 1600-tallet har 52 øyer i Solvær vært bebodd. I dag er bosetningen konsentrert til Sleneset.


Solværkallen (Hainn Martines i Solvær)

Pernille bodde den siste delen av livet sitt hos sønnen Martines. Da hun døde i 1878 i en alder av 85 år, tok sønnen over virksomheten i Nord-Solvær. Personligheten hans var ikke helt ulik forgjengerens: Høyst konfronterende, brysk og morsk i begynnelsen, men omsorgsfull og godhjertet på bunn.

Fra den samme serien av artikler om Solvær-dynastiet som verserte i Helgelands Blad (og andre lokalaviser) i 1937 heter det om den såkalte Solværkallen, Martinus Pedersen (1824-1904), i en tekst underskrevet A.F.:

«Martines i Solvær» – «Solvær-kall’n» Pernilles sønn var en stor og tykk mann med buskete øienbryn og skjegg og skulende øine. Han var meget grinet og sint når det kom patienter.

«Ke dokker vil her? Dokker har jo døktern. Hut åt døktern!» var den alminnelige innledning.

Men da han hadde grint og skjent fra sig så var det bare omsorg og omhu med den stakkars syke. Onde sår, blodforgifting og betendelser var Solværlægens spesialitet. Medisinen så for en ukyndig ut til å være den samme for alle ytre historier,- et grønlig urteavkok til å vaske med, en olje – «Martinesolje» som delte sig i tre ulike vesker over hinannen i glasset, og så endelig en gråaktig salve som skulde smøres i en klut, men for allting ikke med kniv!

Jeg vet om en masse mennesker som søkte råd i Solvær, men jeg vet ikke om noen som blev tatt under kur og ikke oppnådde helbredelse.

[…] En storstillet gjestfrihet – mat og den deiligste kaffe, og gratis husly for langveisfarende var alltid det sikre i Solvær. Men det honorar de beregnet sig for behandling og medisin var latterlig lavt. Ofte og meget gjerne mottok de godt smør som betaling. Det bruktes til å lage salver av.

I havneområdet øst på øya ligger det til rette for å ta seg en pause.


Solværkjerringa (den andre)

I den samme avisartikkelen som den om Solværkallen skriver A.F. også om den siste av de tre helbrederne i Solvær, Johanna Kristine Andrea Johansdatter (1854-1933):

Da Martines blev enkemann giftet han sig med en kvinne fra Træna,- Johanna – hun blev den siste solværkjerringa. De gamle mente at hun ikke kom opp mot Pernille i medisinsk kyndighet, men jeg kjenner intet tilfelle hvor hun hadde tatt sig «vann over hodet». Da jeg så henne var hun i 50-årene,- en verdig og rolig kvinne med et lyst og godt ansikt og et tillitsvekkende ytre. Å nevne alle hennes velgjerninger mot syke, det vilde bli en diger bok. Jeg skal bare fortelle en enkelt liten ting.

Datteren til en av mine naboer hadde slått et lite sår på albuen. Såret grodde til, men da hun reiste på klippfiskberget gikk det op og bredte sig utover, tilsist var hele armen bare blærer, fulle av vann, og da de gikk hull på var det bare røde kjøttet. Tilsist var hele armen liksom flådd. Alle læger som blev søkt kunde intet gjøre, og piken led de verste kvaler.

Endelig reiste faren til Solvær med henne, og da Johanna hadde smurt det grønne vannet på armen var smertene som strøket bort. 8 dager senere var det kommet fin hud på hele armen. Det hadde jeg anledning til å se. Nu er den medisinske vitenskap i Solvær død ut. Solværkall’n og solværkjerringa er historiske.

N.S. følger opp med å skrive:

[…] Søkningen til Solvær var i sin tid ganske enorm, særlig i årene 1890 til 1900. Jeg husker således en morgen lokalen kom til Solvær, at det medfulgte 27 syke der alle blev undersøkt og behandlet til båten kom i retur ca. ti timer senere.

Efter mannens død fortsatte enken sin kurering efter de samme metoder som Martinus Pedersen, og før ham hans mor benyttet sig av. Hun var da ca. 50 år gammel og fortsatte sine kureringer inntil sin død i 1933. De samme slags urter og medikamenter som hennes mann og før ham hans mor brukte, benyttet også hun sig av, men søkningen tok av efterhvert, og i tiden fra 1920 og utover minket den sterkt og var de siste år så å si ophørt.

Det hører med til historien at mange embetsmenn, og kanskje i særdeleshet distriktsleger, hadde et anstrengt forhold til disse «kvakksalverne» i Nord-Solvær. Ikke desto mindre verserer det et sagn om doktorsønnen som kom til Nord-Solvær, forkledd som en fattig bondesønn, for å bli frisk. Men dette kan like gjerne være en oppdiktet skrøne, da sagnet er knyttet til både Solværkjerringa den første og Solværkallen. Uansett ble det slutt på den nesten hundre år lange geskjeften rundt 1930.

Nord-Solvær tiltrakk seg en gang i tida horder av syke og svake som søkte helbredelse. 


I Solværkjerringas fotspor.


Vel fire timer etter at jeg la ut på rundturen over øya, var jeg tilbake ved teltet oppå Fallhåjen. Øya er ikke stor, men har noen flotte utsiktspunkter. Årets første molte kunne for øvrig nytes her ute i havgapet.

«Helbredelsens øy» 


Utover kvelden senket et slør av skodde seg, lufta ble fylt med yr og det ble mørkere – en total kontrast til den storslåtte utsikten herfra i går natt. Men samtidig opphørte vinden som hadde vedvart gjennom hele dagen. Plutselig kunne jeg høre sjøfugl, samt fjerne stemmer og lystig latter fra husklyngen like nordenfor. En motorbåt kom durende like nedenfor haugen, før noen ungdommer hoppet i land på ei av øyene innenfor Nord-Solvær.

Skodda nedtoner de visuelle inntrykkene, mens lyder plutselig blir mer framtredende når vinden løyer.


Solvær i gråvær.


Dag 3 (av 3):
Info
 • Start: 6:15
 • Avskjed: 7:15
 • Starttemp.: Ca. + 12°C
 • Vær: Overskyet.

Fra ende til annen

Måtte opp tidlig om jeg skulle rekke båten. Alle billetter kjøper jeg på nett, gjerne flere dager innen reisen starter. For det første er man da sikret plass – uten at det har brukt å være noe problem. For det andre slipper man å melde fra om behovsanløp, da bestillingene registreres automatisk hos mannskapet.

En grå dag i dag. Det var meldt regn på morgenen, men enn så lenge var det opphold. Jeg hadde i grunnen bare å følge stien inn mot bebyggelsen, og derfra ta meg over øya fra den ene enden til den andre, langs veien.

I dag er Nord-Solvær lite besøkt av «fremmede».


Det er fint å bare la humla suse i Solværøyan.


Langs kysten florerer det av historiske småsteder – hvert og ett med sine egne fortellinger.


Hurtigbåten kom i full speed inn gjennom sundet mot Sleneset, der den lå i noen minutter, før den kom hitover. Nok ei flott øy på Helgeland hadde jeg fått gjort meg kjent med. Spesielt den første natta, da jeg bevitnet en fabelaktig soloppgang ved Hestmannen, var en flott opplevelse.

Hurtigbåten med stø kurs mot Sleneset, før den derfra anløper Nord-Solvær.