En av de mest unike geskjeftene som har sett dagens lys på Helgeland, i hvert fall i dette århundret, må vel være blomster- og interiørbutikken Etcetera i Herøy.
Allerede før en går inn i butikken på den lille Hestøya får en et varsko om hva som er i vente, nemlig en eksplosjon av farger, former og dufter. Og går en inn i det aller helligste, kan selv de av oss med et noe anstrengt forhold til hagearbeid, bli fullstendig lamslått av inntrykk. Så er da heller ikke innehaveren Tommy Eide noen hvemsomhelst, men et ikon i bransjen og flere ganger norgesmester i blomsterdekorering – sist i 2014. To ganger tidligere hadde jeg vært innom Etcetera, men da som en stopp på vei til eller fra noe annet. På årets tur til Herøy ville jeg sette både Hestøya og de botaniske utskeielsene i sentrum.
Blomster- og interiørbutikken Etcetera i Herøy er noe langt utenom det vanlige.
Å finne teltplass ville jeg vente litt med da jeg hoppet av bussen i Øksningan-krysset. Dette for å kunne ha mest mulig tid til disposisjon i blomsterforretningen noen titalls meter unna, før de stengte for dagen. Heller ikke denne gangen skuffet utvalget, og før jeg visste ordet av det, hadde jeg kjøpt større og mindre gaver til både den ene og den andre.
Botaniske utskeielser.
Tommy Eide – en mester med sine grønne fingre
Historien om tenåringen fra Herøy som reiste til storbyen og videre ut i den store verden, for så å komme tilbake til hjemkommunen midt i 40-årene for å skape en av landets mest imponerende blomsterbutikker, er vanskelig å ikke bli betatt av. Ei streng, men omsorgsfull bestemor gjorde at Tommy Eide fra Seløy alt som gutt fattet stor interesse for det som kan spire og gro, har han uttalt, og 18 år gammel forlot han hjemstedet for å utdanne seg til gartner i Levanger.
Ferdig med utdanningen, ble det jobb som lærling på Nesodden utenfor Oslo. Allerede på første forsøk i 1987 ble han oslomester i blomsterdekorering i juniorklassen, en bedrift han gjentok. Også som senior ble det to førsteplasser i denne konkurransen. I dag er Eide en av landets mest prisbelønte blomsterdekoratører, og har vunnet mange store mesterskap i inn- og utland. Bl.a. ble han norgesmester i blomsterdekorering i 2002 og 2014.
Etter å ha drevet to forretninger i Oslo (den første fra 1993), jobbet han fra år 2000 som frilans blomsterdekoratør over hele verden. Eide har hatt utstillinger på messer i Atlanta, Dallas og Toronto og vært designer i Hong Kong og Kina, samt tegnet en mengde blomsterbutikker, særlig her til lands. Han var dessuten ansvarlig for dekoren under Kronprins Haakon og Mette Marit Tjessem Høibys fest på Skaugum i forbindelse med kronprinsparets bryllup i 2001.
Men i den kosmopolitiske tilværelsen hadde han i stadig økende grad kjent på en hjemlengsel. En lengsel mot havet, fjellene, naturen, lyset – og ikke minst folket. Det var etter sigende NRK-serien «Himmelblå» som ble den utslagsgivende faktoren. – Jeg var sliten etter mye reising, og serien traff meg rett i hjertet. Jeg gråt etter første episode, av måkeskrik og sære, gamle gubber. Det var totalt uventet. Et halv år seinere, i 2011, 45 år gammel, tok han skrittet fullt ut og flyttet hjem til sitt kjære Herøy.
Kilder: oppgis til slutt.
Noe for enhver smak.
Fra fjøs til botanisk attraksjon
1. april 2011 kunne endelig butikken til Tommy Eide åpne dørene på Herøysenteret. – Mange mente det var tidenes største aprilspøk. I en bitte liten kommune i havgapet på Helgeland kunne vel ingen leve av blomster, uttalte Eide til avisa Nationen for noen år siden. Men dystre spådommer til tross, Tommy lyktes. – Jeg er den typen som elsker motgang. Er det vanskelig – så skal jeg bevise at jeg får det til.
Likevel valgte blomsterkunstneren å si opp husleieavtalen, og allerede 1. september 2013 var det kroken på døra for den fargesprakende butikken. Grunnen var at Eide ønsket å holde åpent lenger utover ettermiddagene og i helgene enn det senterledelsen på Herøyholmen ville. Men tro nå endelig ikke at Tommy ga opp av den grunn. Et godt stykke unna tettbebyggelsen i kommunesenteret, i en gammel fjøs med silo på den lille Hestøya, der veien mot Øksningan tar av, så han for seg ei framtid.
– Jeg satt her i to uker med målestokk og papir, så da snekkerne kom fikk de en detaljert plan der alt var målt på centimeteren. Her fikk jeg friheten til å holde på slik jeg selv ønsker.
På 300 kvadratmeter, fordelt på tre etasjer investerte han tre millioner kroner. Igjen ble han møtt med den vanlige skepsisen, og særlig gjaldt dette tidsfristen Tommy hadde satt for åpningen: Jula 2015 – kun tre måneder etter at ombyggingen av den gamle fjøsen tok til. Dette var det mange som mente var virkelighetsfjernt og urealistisk. Fasiten ble at den nye butikken til Tommy kunne åpne dørene 28. november 2015, to måneder etter byggestart og nesten en måned før den planlagte åpningen!
Tommy har gjennom mange år opparbeidet seg en menge stamkunder som kommer igjen og igjen, år etter år – og disse er på langt nær bare fra lokalområdet. I tillegg kommer det en hel del turister innom på sommeren. Blomster- og interiørbutikken på Hestøya har blitt viden kjent langt utover Helgelands grenser, og per i dag er virksomheten liv laga.
Kilder: oppgis til slutt.
Kufjøsen på Hestøya ble på kun to måneder, høsten 2015, forvandlet til et treetasjes butikklokale.
«Jeg var aldri syk»
Utdrag fra en av Etceteras egne YouTube-videoer (publisert i 2017):
Jeg fikk jo føle det litt på kroppen selv – jeg fikk jo kreft for en tre års tid siden – og… Jeg er jo aldri forkjøla, jeg er aldri sjuk, jeg har aldri knekt en lillefinger. Jeg har aldri gjort noen ting som har påvirket jobben min. Så, plutselig gikk jeg med utlagt tarm, og gikk ned ti kilo og cellegift og full pakke. Men butikken drev jeg jo hele tida, så jeg jobbet jo hver dag. Så folk syntes jo jeg var gæren.
Men jeg tror det var butikken som gjorde at jeg kom gjennom det, og at jeg sitter her. Hadde jeg ikke hatt butikken og de folkene som jeg vet at butikken betyr mye for… Hadde jeg ikke hatt den biten der, så tror jeg ikke at jeg hadde sittet her, rett og slett.
Så at man har noe å brenne for, noe som engasjerer en, og noe som andre folk er engasjert i, det… det er… Jeg tror at det er det viktigste i livet!
Hadde jeg satt meg ned og vært sjuk, så hadde jeg virkelig blitt sjuk. Og så er det jo mange som tror at når en får en sånn kreftdiagnose, så er det sånn at da er livet over. Og jeg elsker når folk sier sånt til meg, for da vil jeg motbevise det. Det er kanskje litt sånn jeg er som type. Sier folk at jeg ikke får til ting, så skal jeg få det til! Og det ser ut som jeg får det til. Jeg sitter nå her. Ennå.
Tommy i sitt rette element. (Foto: Helgelendingen.)
Dronningbesøk, konserter og møteplass for lokalbefolkninga
Både i 2021 og 2022 ble Tommy og hans stab beæret med besøk av selveste Dronning Sonja. Ved det siste besøket i fjor var kongeparet på privat reise med kongeskipet, da de ankret opp utenfor Hestøya ens ærend for å besøke Etcetera. Dette året hadde ikke innehaveren fått noe slags beskjed om besøket da det rojale følget plutselig var på døra.
Hennes Majestet Dronningen ble først geleidet på do, til stor munterhet for følget. Ikke et hvilket som helst do, men et avtrede så overdådig dekorert av alle mulige slags blomster at det er en attraksjon i seg selv. Det såkalte julerommet i kjelleren falt visst også i smak, skal vi tro rapportene. Dronning Sonja lot seg atter en gang begeistre, og det endte med en en virkelig storhandel, der trillebåra måtte tas i bruk for å få varene om bord i kongeskipet.
I NRKs «Sykkelsommer» – årets utgave av sakte-tv – la syklistene med tv-teamet i hælene ferden innom Etcetera, og en rekke ganger er det blitt laget avisreportasjer om blomsterdekoratøren, bl.a. i 2023-utgaven av «Opplevelser på Helgelandskysten». Men ekstra gledelig har det visst vært for Tommy å bli vitne til at hjertebarnet hans har blitt et møtested for lokalbefolkninga, der de kan slå av en prat i en av sofakrokene og ta en kopp kaffe i blomstrende omgivelser.
– Meningen min har vært å lage noe som folk ikke forventer. Og det må man vel si at tusenkunstneren fra Seløy har lyktes svært godt med. Etcetera – det ligger i navnet – er på langt nær bare en blomsterbutikk. Det er så mye mer. Her selges det spesialdesignede potter, lys og lysestaker, her får man kjøpt te, lakris, bøker og et vell av dekor, for å nevne noe.
På sommeren arrangeres det til stadighet konserter her, og dermed har Etcetera også inntatt rollen som et slags kulturhus. Eksempelvis opptrådte et kor her en gang fra den underste etasjen mens vel 90 publikummere bivånet konserten fra etasjene over. Akustikken skal visst være god. Når det gjelder videreutvikling av stedet, så sysles det med planer om ei gjestebrygge på øya for fritidsbåter. Tanker om kafedrift med skjenkebevilling har også vært luftet.
Til slutt kan det nevnes at Eide har mottatt en pris fra kommunen for å skape arbeidsplasser, trivsel og bolyst. På sommeren jobber det fire syrere her, i tillegg til lokal ungdom. I vinterhalvåret er Etcetera stengt. Da besøkes leverandører, neste sesong planlegges og Tommy innhenter nye ideer og mer inspirasjon fra sydligere breddegrader som tas med til Helgelandskysten.
Kilder: oppgis til slutt.
I «julerommet» med sine innsmigrende dufter kan en risikere å komme i julestemning i juli.
Så var det dette med telting for natta da. Nord på Hestøya, der jeg hadde sett for meg å campe, var det langt fra så fint som jeg hadde forestilt meg. Dermed gikk jeg noen hundre meter sørover igjen, og satte opp teltet på en lyng- og mosegrodd berghammer vest på Hestøya.
Jeg finner meg en flott teltplass med utsikt nordover.
Etter middag tok jeg meg en tur langs veien. Først i retning Dønna til midt oppå Hoholmen bru, og deretter i retning Øksningan til midt oppå Kalvøyråket bru. Fire flotte hegrer viste seg. På Hestøya ligger, i tillegg til Etcetera, Herøy maritime næringspark med bedrifter som Seløy undervansservice og MOWIs lakseslakteri – sistnevnte en av Herøys største arbeidsplasser. Allerede før jeg startet var dagslyset i ferd med å svinne, og da jeg var tilbake ved teltet hadde mørket festet grepet.
Hoholmen bru.
Jeg har alltid ment at De syv søstre tar seg best ut fra Herøy.
Utsikt sørover fra Hoholmen bru: Næringsparken på Hestøya (t.v.) og Indre Øksningan (t.h.)
Kalvøyrevet bru knytter Øksningan til resten av Herøy.
Dag 2 (av 2):
Info
Start: 11:15 (teltplass, Hestøya)
Framme: 12:55 (Flostad, Sør-Herøy)
Starttemp.: Ca. + 19°C
Vær: Overskyet.
Fra øy til øy til fots
Ingen buss gikk såpass seint på formiddagen, men 6 km vandring langs asfaltert vei fra Hestøya til fergeleiet på Sør-Herøy så jeg ikke mørkt på. Lendet er flatt og temperaturen viste seg god nok til å gå i T-skjorte. Med sekken på ryggen og en papirpose med en velvoksen hortensia i hånda la jeg i vei fra teltplassen. Det ble som jeg hadde forestilt meg – en flott rusletur fra øy til øy gjennom et fabelaktig kystlandskap.
Nok en herlig overnatting i Helgelands skjærgård er kommet til ende.
Fra øy til øy til fots.
Herøysundet.
Følg drømmene dine – tro på ideen din!
Herøyfjerdingen 5. juli 2022:
Tommy forteller at han nok aldri hadde fått besøk av dronning Sonja dersom han ikke hadde gått sine egne veier. Han er svært opptatt av å begrave «Janteloven» og at man skal følge sine drømmer.
– Det er fullt mulig å få til noe hvis man tror nok på sin ide. Jeg skulle ønske at flere hadde gjort dette, og da spesielt ungdom som har lyst til å være litt kreativ. Er det noe jeg hater over alt på jord så er det «Janteloven». Den dagen vi ikke blir store nok til å unne hverandre oppmerksomhet og glede, da har vi spilt fallitt, avslutter Tommy.
Hortensiaen fra Etcetera skal vise seg å blomstre ut september.
Kilder:
ABC Nyheter, 21.6.2019
Etcetera, YouTube-video av S. Sjåvik (episode 2)
Etcetera, YouTube-video av S. Sjåvik (episode 4)
Herøyfjerdingen, 16.9.2011
Herøyfjerdingen, 5.7.2022
Nationen, 26.6.2016
NRK Nordland v/ Tore Gjerløw, 20.1.2012
Opplevelser på Helgelandskysten 2023
Etterord:
I skrivende stund, mens jeg sitter og redigerer notatene og bildene fra Hestøya og saumfarer avisintervjuer o.l., tikker det inn en trist melding på facebook. Seløy kystferie – den andre av de virkelig store opplevelsesaktørene i Herøy – har måttet legge inn årene etter femten års drift. Jeg har selv hatt den store glede av å delta på RIB-turene deres til unike steder som det knyttes de utroligste historier til, som Sandsundvær (2014), Ytterholmen fyr (2019) og Åsvær fyr (2021).
Med den kompetansen og erfaringen disse folka besitter, er det bare å håpe at de vil komme på banen igjen med noe tilsvarende med tider og stunder. Takk for mange flotte opplevelser!
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use. Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException