# 674 • 18. september 2023
Skogstuene – en etter en
Da andre bind av bokverket «Vefsnavassdraget» kom i hus for noen år siden ble man presentert for en hel del ny informasjon som ikke har vært særlig tilgjengelig før. Boka som tok for seg skogsarbeiderliv og skogstuer, kunne framvise en stor mengde detaljerte kart, der skogstuer, tufter og tomter, i tillegg til mange andre kulturminner fra det tradisjonelle skogbruket, var plottet inn med presis posisjon vha. GPS. Noen av disse punktene lå ved – eller nært innpå – «Litjfjellet rundt-leia», og jeg så for meg å en gang gjøre skogstuene til et tema for en tur rundt fjellet.
Gjennom samtlige år fra 1990 til 2022 har jeg startet denne turen mellom kl. 10:00 og 12:00. I år ville jeg starte tidligere for å unngå mørket på slutten av turen. Fasiten ble tidenes treigeste tur rundt fjellet, og mørket unngikk jeg heller ikke i år. Den første avstikkeren gikk mot Heggneset skogstue mellom jernbanen og veien oppover mot den nedlagte Svenningdal stasjon.
I lange tider var Heggneset skogstue i Sverre Heggnes’ eie, og blir den dag i dag godt tatt vare på.
Tilbake i stasjonskrysset, var det å ta en titt på «Skogstua», eller Strendene skogstue, som den egentlig heter. Den har en beliggenhet som har gjort den egnet for diverse sammenkomster og foreningsliv opp gjennom tidene helt siden den ble oppført i 1946. I det siste har den vært samlingspunkt under den såkalte «Svenningdagen – verdens minste bygdedag», der det har foregått aktiviteter for barn og voksne, utstillinger, utgangspunkt for fiskekonkurranser i elva, samt pub med eller uten live-musikk.
«Skogstua» har gjennom årenes løp huset mange slags aktiviteter.
I dag er dessverre forfallet kommet så langt at det er uvisst om skadene i det hele tatt lar seg reparere. Om det ikke ganske kjapt settes i verk en redningsaksjon vil vel Skogstua en vakker dag kollapse.
Forfall.
La merke til at Vestersivegen var kantklippet, og det til gagns. Krattet som var i ferd med å spise seg stadig lenger inn i veibanen var borte, og forholdene var blitt mer oversiktlig for alle som ferdes langs veien.
Vestersivegen har fått seg en grundig klipp.
Den gamle trimboksen av tre på Båfjellneset er siden i fjor blitt byttet ut med en mer sjarmløs sak.
Været var av aller beste sort da jeg la i vei oppover fra dalen, men dagsformen kjentes ikke spesielt bra ut. I tillegg til en blund både ved Skardforsen og oppunder Litjfjellet, ble det flere småpauser, og allerede nå visste jeg at dette kom til å bli en dryg tur med alle stedene jeg skulle innom.
Nysnøen har fremdeles ikke lagt seg i Storklumpen.
På vei oppover mot den breie nord-sørgående ryggen som fører mot Stavassdalen fløy det plutselig opp tre ryper – et nokså sjeldent syn i dag, men ikke for 30 år siden. I Storklumpen var det ikke tegn til nysnø, mens det i Brurskanken og Geittinden oppe i nordøst lå et tydelig hvitt dryss. Lukttinden og Dårtindan trådte også uvanlig godt fram i det klare høstværet.
I Geittindmassivet er det tydelige tegn på at vinteren nærmer seg.
Etter å ha tatt meg ned den bratte lia mot Stavassveien, kom turens desidert lengste avstikker. I stedet for å følge veien mot Svenningdalen, gikk jeg i stedet innover Stavassdalen til veis ende. Fra snuplassen fortsatte jeg vel 150 m langs en sti oppover til venstre mot Stavasshytta – også dette ei opprinnelig skogstue. Siden det ikke var folk her og det var lagt til rette med bålplass, rikelig med kvist og tilgang på rennende vatn, fant jeg det både beleilig og på tide med en lengre pause her ved Stavasshytta.
Hytta, som eies av Statskog, var selvsagt låst, men jeg satt godt på trappa. Klarte å velte kaffevatnet utover bålet uten andre konsekvenser enn at jeg måtte hente meg nytt vann i bekken og starte på nytt igjen.
Ved den tredje skogstua, «Stavasshytta», vis-à-vis Stavassgården, tar jeg langpausen.
Etter to timers hvile la jeg i vei med nye krefter langs Stavassveien i hele dens lengde. Den opprinnelige planen gikk ut på å ikke bare besøke skogstuene, men også tufter og tomter der det har stått skogstuer før. Men jeg innså nå at dette ville bli et for ambisiøst prosjekt. Dagene er ikke uendelig lange på høsten.
Langs Stavasselva.
Det ante meg at det ville bli mørkt innen jeg nådde Johan Lund-stua, som var den fjerde og siste skogstua jeg hadde sett for meg å besøke. Og ganske riktig – da jeg nærmet meg Nedre Hjortskardmo var det blitt såpass mørkt at jeg så det lite hensiktsmessig å legge i vei innover granskogen. Litt irriterende var det, men tre av fire var vel likevel godkjent. Dessuten kan den gamle Johan-Lund-stua sikkert besøkes seinere en gang.
Siden fjorårets runde rundt fjellet hadde gårdbruker og kulturmenneske Steinar Lund gått bort. Blant utallige ting han var engasjert i, samlet han gjenstander fra langt tilbake i tid i et lite, men rikholdig gårdsmuseum i nettopp Johan Lund-stua. Ellers kan det nevnes at gapahuken ved Langvatnet der jeg tok hovedpausen i fjor, ble ferdigbygd kun et par uker etterpå.
Under en pause på Langvassåsen ser jeg at jeg har blitt kontaktet av «Leve Helgeland» om utlån av bilder.
Svenningdalen med tilgrensende strøk for hhv. 50, 75 og 100 år siden:
For 50 år siden (1973):
- Etter 1100 dugnadstimer står en ny 30 meters hoppbakke klar på Vevang. I tillegg er en mindre hoppbakke og ei slalåmløype bygd. Alle bakkene er flombelyst. Anlegget innvies med et kretsrenn 18. mars.
For 75 år siden (1948):
- Gården Stavassdalen blir fraflyttet etter nesten 200 års bosetting der. Den siste brukeren, Willie Paulsen, blir arrestert i 1944, samme år som han tar over gården, men gjenopptar drifta etter frigjøringen. I 1948 er det dog slutt for godt.
- Kløva i Båfjelldalen blir bosatt.
- Svenningdals første traktor anskaffes på Storsveet.
- Øvre Svenningdal Arbeiderparti endrer navn til «Svenningdal Arbeiderlag».
- Svenningdal IL blir tildelt kr. 2500,- i tippemidler.
For 100 år siden (1923):
- Den første som klarer å kjøre den uferdige Nordlandsveien er Andreas Bertelsen med sin W 192 Ford personbil. På turen fra Mosjøen til Trondheim bruker han 18 timer.
- Stortinget vedtar bygging av Nordlandsbanen fra Grong til Bodø. I løpet av de kommende årene blir det stor anleggsvirksomhet i Svenningdalen og en god del innflytting til bygda.
- Forarbeider for Nordlandsbanens trase fra fylkesgrensen til Mo i Rana settes i gang.
- For første gang blir veistrekningen «Lande-Tosbotn-Vefsn» tatt med i veiplanen, som et ønske fra Bindal kommune. Nabokommunen Vefsn lanserte noe tilsvarende. Men ennå skal det gå 64 år før Tosenvegen ser dagens lys.
Kilder:
- Egne databaser, som baserer seg på NBs avisarkiv, bygdebøker, årbøker for Helgeland og annen lokal litteratur.
- Johansen, Heidi: E6 mellom Nordland og Nord-Trøndelag: 75 år (utg. 1999).