helgetur.net 
- på tur i natur og kultur på Helgeland 
 
Tur nr. 138 / 21. - 22. jun. 1996:
 
Litjskardvatnet Vefsn
          Dag 1 - ved kveldsbålet
 
 
 
 
Kartlink
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
nn 
 
Dag 1: Sirijorda i Eiterådalen - Litjskardvatnet
Start:
21:50
Framme: 
00:50 
Vær:
Overskyet.
 
 
 
 
Ved kveldsbålet
  
Ambisjonene var formidable for årets første fottur. Planen var at to av de tre Visttindan, nemlig Litjskardtinden og Vistkjerringa, skulle bestiges i løpet av helga - selv om værprognosene var så som så. Den tredje av tindene - Vistmannen - hadde Jan og jeg besteget for tre år siden, så den fikk være i fred.
 
Klokka hadde nesten blitt ti på kvelden før vi var klare til å legge i vei fra Sirijorda i Eiterådalen. Men nå ved St.Hans-tider gjorde det oss fint lite, da det jo er lyst døgnet rundt. Brattene opp fra dalen var temmelig brutale, men omsider flatet terrenget ut, og den majestetiske Litjskardtinden kom til syne innerst i Litjskardet. Mygga viste seg ganske pågående - i hvert fall mot meg. Jan så ut til å slippe langt billigere unna, og vi diskuterte hva som kunne være årsaken til denne forskjellen, uten å finne noe svar.
 
Vel framme ved Litjskardvatnet rigget vi oss til ved ei grusstrand på nordøstsida av vatnet, og gikk straks i gang med å fyre opp et bjørkebål. Jeg passet på å stille meg i røyken, for å slippe unna den hersens mygga - noe som fungerte bra. Litjskardtinden ruvet i vest, og i morgen skulle vi sjekke den ut nærmere.