# 258 • 28. desember 2003

 

Info
  • Start: 10:05
  • Framme: 13:30
  • Tilbake: 15:40
  • Starttemp.: – 4°C
  • Vær: Overskyet. Snø- og haglbyger.

Vinter og snø

haustreis03kaParkerte bilen ved S-laget på Grane, av frykt for å sette den fast i snøen. Dette medførte at jeg måtte gå 1,5 km langs E6 til Reinfjellnasen. Derfra fulgte jeg den ubrøytede veien oppover mot Haustreisdalen. Like etter at jeg hadde startet kom jeg i prat med Knut Fiplingdal, som drev på og brøytet gårdsplassen.

Det var laust å gå innover dalen, men etter en kilometer kom jeg på ei skuterløype som gjorde det betraktelig bedre å gå. Storvokst granskog på begge sider av veien. Jeg gikk langs Haugmølbekken et godt stykke, videre under Bjørngjothaugen og oppover Gulldalen.

Dalføret flatet etter hvert ut, og jeg kom til Gammelhaugsætra, der det sto ei stor lafta bu. Bua var åpen, og jeg gikk inn og spiste de to brødskivene jeg hadde med meg. På gulvet var det murt opp ei grue, og langs veggene var det breie benker. Bua hadde til og med loft.

Jeg fortsatte turen oppover langs Svartvasselva, forbi Johansætra og helt opp til Nygården. De siste kilometerne ble det ganske laust igjen, da skuterløypa opphørte. Ved Nygården hadde jeg forventet meg flere bygninger, men alt som var å se var ei lita lae med nedsunket tak, samt et reingjerde.

Jeg tok straks fatt på tilbaketuren. Ved Johansætra fikk jeg øye på ei hytte og ei redskapsbu. Tok på nytt en pause i bua ved Gammelhaugsætra, før jeg rente nedover mot Grane igjen.

Kun ei rype var å se på turen. Været var stort sett bra, men det kom lettere byger med både snø og hagl. På tampen av turen kom månen (mindre enn halv) opp over Granefjellet. Totalt ble denne skituren på over to mil.