# 287 • 25. juni 2005

stjerne

Info
  • Start: 14:45 (Storjord)
  • Framme: 17:20
  • Tilbake: 19:05
  • Starttemp.: + 12°C
  • Vær: Overskyet. Regnbyger.

En botanisk vandring – med splitter nytt digitalkamera

På grunn av et begredelig vær ble turområdet for sommerens første fellestur Saltdalen. Denne dalen er kjent for sitt tørre klima, og her hadde vi leid den koselige Innerdalskoia for helga. Med hytta som utgangspunkt kjørte vi ned til Storjord for å utforske Junkerdalsurda. Jan hadde vært her før, men ikke jeg.

Vi følger den gamle ferdselsveien innover Junkerdalen. Den nederste delen er i dag en del av Norsk vegmuseum, men lenger inn blir veien til sti.


I begynnelsen fulgte vi en veldig god gangvei. På hengbru gikk vi over Junkerdalselva, og stien fortsatte langs nordsida av elva. Gangveien ble til sti, og stien ble stadig dårligere.

Naturen langs Junkerdalselva er dramatisk, med høye bratte fjellsider på begge sider av elva.   


Stien innover dalen er av beste merke – enn så lenge.


Ved et sted måtte vi passere et jordskred, der stien var helt begravd. Et annet sted måtte et skråstilt svaberg passeres, som det rant en bekk over. Men med unntak av disse to stedene var det greit å gå.

Vi kom fram til brua over Junkerdalselva, og fulgte riksvei 77 tilbake. Den siste biten tok vi av fra veien, og gikk nedover skogen mot Storjord.

Junkerdalselva går stor og stri etter mye regn de siste dagene.


Det var et spennende terreng med bratte og til dels loddrette fjellsider, og ei brusende elv ved vår høyre side. Ei skikkelig fjellkløft med andre ord.

Ved siden av landskapet er det de botaniske kvalitetene som gjør området unikt. I Junkerdalsurda er det usedvanlig gode forhold for en del planter og treslag, breddegraden tatt i betraktning, og dette er vel den viktigste grunnen til at området har fått status som naturreservat. Faktisk er det et av de klassiske områdene i Norge i så måte, og har vært kjent for sine botaniske forekomster helt siden 1820-åra, kunne vi lese på ei info-tavle. Vi så flere typer orkideer, bl.a. Marisko. Hengbjørk var det også rikelig av.

Marisko.   


Knoppsoleie.


Matpause under flogene.


Vi tok en titt på det nye nasjonalparksenteret på Storjord, som skulle åpnes førstkommende helg. Møtte en god del folk på turen, men samtlige helt i starten, der det var veldig greit å gå. Flere av dem var nok utenlandske turister.

Prøvde ut det nyinnkjøpte digitalkameraet mitt for første gang på tur, og det ble litt eksperimentering underveis. Tok atskillig flere bilder enn normalt.