# 214 • 30. juni – 1. juli 2001

stjernestjerne

Dag 1 (av 2):
Info
  • Start: 14:10 (Kvaløyhamn)
  • Framme: 15:30 (Blomsøya) / 19:15 (Hestøysund)
  • Tilbake: 21:05 (Blomsøya)
  • Starttemp.: + 25°C
  • Vær: Delvis skyet / sol → regnbyger → lettskyet / sol.

Skjærgårdsidyll

blomskaJeg ankom Kvaløyhamn med hurtigbåten “Thorolf Kveldulfsøn” fra Sandnessjøen. Fulgte grusveien over til Altra, og gikk videre sørover mot Blomsøya. På nordspissen av denne øya satte jeg teltet opp. Alle disse øyene henger i dag sammen, men i tidligere tider da havnivået var noe høyere var det separate øyer.

Været var rimelig bra, men det kom et par regnbyger. Den største mens jeg var i ferd med å sette opp teltet.

Den sørlige delen av Altra er svært smal, og det er kun få hundre m fra vestsida til østsida av øya. Mot Finnknean i sørøst.


Jeg ankommer Blomsøya, som er forbundet med både Altra og Hestøya.


Jeg laget middag og koket kaffe, før jeg i halv sekstida tok fatt på turen videre sørover mot Hestøysund med en betydelig lettere sekk.

Fulgte veien så langt den gikk, og var dessuten innom brygga i Hestøysund og på Slåtterøya. Til Slåtterøya var det anrettet en forseggjort sti med bruer. Jeg var også oppå en høyde, der jeg hadde en fantastisk utsikt utover skjærgården. Været ble stadig bedre med mye blå himmel og sol.

Blomsøya i blomst.


Sørover mot fjellene på Sømna.


Brygga i Hestøysund med det karakteristiske steinansiktet til Dønnmannen drøye to mil lenger nord.


Sommer i skjærgården, nærmere bestemt Hestøya.


På vei tilbake fra Hestøysund til Blomsøya. I bakgrunnen De syv søstre på den fjellrike øya Alsta.


Vel tilbake ved teltet slappet jeg av og drakk medbragt vatn, ettersom det er dårlig med bekker i skjærgården. Jeg samlet sammen tørrkvist, brøt av en rotstokk og laget et bål nede i fjæresteinene.

Det ble riktig så stemningsfullt utover kvelden og natta. Kunne se bebyggelsen på Prestøya og Brasøya lenger ut i skjærgården. Det hvite kapellet på Skålvær (som er på størrelse med ei kirke) var godt synlig litt lenger sør. For øvrig kunne jeg se av kartene at jeg befant meg ei lita halvmil vest for middelalderkirka på Alstahaug. Jeg så de kjente og kjære fjellformasjonene rundt meg, fra Lovunden i nord til Søla i sør.

Mens jeg satt ved bålet kom det plutselig flygende fire gjess like over hodet på meg. Ellers var det et yrende fugleliv utover kvelden som hørtes svakt i bakgrunnen. Det var ikke plagsomt i det hele tatt – bare vakkert.


Dag 2 (av 2):
Info
  • Start: 7:35
  • Framme: 8:45 (Kvaløyhamn)
  • Vær: Overskyet.

Opp i otta

blomskaKom meg tidlig opp for å rekke ferga fra Kvaløyhamn. Overskyet, men likevel ganske mildt. Jeg så to ryper som sprang bortover veien foran meg. På hele turen så jeg til sammen fem ryper. Ellers var det noe sau å se samt ei ku. Overraskende lite folk. Så et par stykker ved fergeleiet da jeg kom og noen turister ved Slåtterøya. Ellers var det stille og rolig.

Tilbake til start. Det vil si fergeleiet i Kvaløyhamn.


Fikk ikke sett bebyggelsen på Austbø, lengst nord på øya Altra, så det får jeg ha til gode til en annen gang. Turen var en flott opplevelse fra begynnelse til slutt, midt i den unike helgelandske skjærgården.