# 351 • 19. oktober 2008

 

Info
  • Start: 11:35
  • Framme: 13:55 (tårnet)
  • Tilbake: 15:50
  • Vær: Overskyet. Yr og regnbyger.

På den smale sti

dolskaDolstadåsen like øst for Mosjøen er kanskje ikke den mest krevende turen. Likevel ble det en tur på 13 – 14 km i et av byens flotteste nærturområder.

Langs Døla.


Turen startet ved elva Dølas utløp i Skjerva. Jeg gikk langs vestbredden av Døla langs en grusvei som etter hvert ble til en sti opp mot Storremma. Derfra tok jeg meg opp Skardet. På toppen av dette kunne jeg lese på ei info-tavle at her hadde det gått en gammel ferdselsvei mellom Markabygda og Mosjøen som var daglig i bruk fram til 1958, da det ble bygget vei til Storremma.

Stien slynger seg gjennom granskogen.


Mellom Marka og Mosjøen gikk det en gammel ferdselsvei, kunne jeg lese.


Jeg synes det er artig å komme over slike info-tavler som omhandler vår kulturhistorie, og jeg stopper stort sett alltid opp og leser.

Fra Skardet gikk jeg nordover Dolstadåsen via Asmunddalen. Prøvde å ta meg opppå åsens høyeste punkt (326 moh), men der var det bare skog og null utsikt. Fulgte så en østlig trase mot tårnet på Nordåsen. Flott utsikt utover Vefsnfjorden, Kulstadlia, Åremma og Marka.

Tårnet med Vefsnfjorden i bakgrunnen.


Kulstadlia.


Fra tårnet gikk jeg ned grusveien et godt stykke, før jeg fulgte den såkalte Snøveien tilbake mot Skardet. Langs denne stien tok jeg en avstikker på ca. 50 m til “Panorama”. Utsiktspunktet bærer navnet sitt med rette! Strålende utsikt rett ned mot byflata, Olderskog og Vefsna et stykke oppover. Jeg kom ned ved Andås, og fulgte Austerbygdveien tilbake til brua over Døla.

Utsikten fra Panorama er storslått. Her ser vi de sørlige delene av Mosjøen, Vefsna og Øya.


Det var bemerkelsesverdig lite folk å treffe denne søndagen, men været får ta en stor del av skylda. Traff på noen i nærheten av tårnet, samt en gjeng som nøt utsikten ved Panorama. Ellers ingen å se. Da jeg startet var det overskyet og opphold. Etter hvert gjorde regnbygene seg gjeldende. De kom stadig tettere og de ble stadig kraftigere. Likefullt er det ei helt spesiell stemning i skogen når regnet høljer ned.

På den smale sti.


Når sant skal sies er det sjelden at jeg går tur i regnvær, og slik sett gjorde været turen ekstra minnerik! Veldig gode stier stort sett over alt. Høsten er kommet såpass langt nå at nesten alt løvet har falt av trærne. En nedbørsrik høst er nok en medvirkende årsak.