# 304 • 9. juli 2006

stjernestjernestjerne

Info
  • Start: 11:50
  • Framme: 14:55
  • Tilbake: 18:05
  • Starttemp.: + 17°C (Svenningdal)
  • Vær: Overskyet → lettskyet / sol.

Utsøkt utsikt

luktkaVærmeldinga var god, så det var ingen grunn til å sitte hjemme. Lukttinden syntes jeg var en passende dagstur, og etter å ha kjørt en grusvei mot fjellets fot kunne jeg begynne bestigelsen.

Det var overskyet, men temperaturen var fin. Jeg passerte kraftlinja, og gikk et lite stykke innover skardet på nordsida av tinden. Det var vardet innover, og plutselig gikk vardene oppover fjellsida.

Vardingen er grei å følge.


Litt berglendt et kort stykke, før det ble fint å gå igjen. Jevn stigning helt mot toppen (1343 moh.*). Mye reinrose å se oppover. Jeg skrev meg opp i fjelltrimmen i Vefsn sin bok som nr. 47 denne sommeren.

Jevn stigning mot toppen.


Fra toppen av Lukttinden har man panoramautsikt mot Okstindan – og resten av Helgelands fjellverden.


La for øvrig merke til en “skog” av varder på toppen. På vei oppover ble været stadig bedre. Skydekket forsvant gradvis, og sola begynte å varme godt. Det ble bare mer og mer blå himmel, og på toppen var det så å si vindstille.

Lukttinden (og nabotoppene i sør, Dårtindan) er usedvanlig flotte topper når det gjelder utsikt. De ligger sentralt plassert på Helgeland, og de er relativt høye. Dette gjør at fjelltopper over absolutt hele Helgeland er synlige. Vestover ses havet og horisonten flere steder. Mest framtredende er Vega, Søla, Alsta med De sju søstre, Dønnmannen, Tomma, Hugla og Lovunden. Jeg trodde lenge at Træna ble liggende i skjul, helt til jeg fikk øye på Trænstaven som stakk opp mellom fjellene på Tomma.

En “skog” av toppvarder. Elsfjorden og Svartisen i bakgrunnen.


Oppe i nordvest ses Lurøya klart og tydelig og muligens også Nesøya. I nord er det Svartisen og fjellene nord for Sjona som dominerer, i øst Okstindan og i sør toppene i Børgefjellet, Geittind-massivet og Røssvatnet. Høyholmstindan i Vevelstad og Heilhornet i Bindal synes også. På store deler av turen oppover ser en Elsfjorden og bebyggelsen på Hemnesberget.

Det var noen voldsomme stup både på østsida og vestsida av tinden. Langt der nede kunne jeg høre bruset fra ei fjellelv. Jeg ble på toppen i godt over en time og nøt utsikten.

De to nabotoppene like sør for Lukttinden, Dårtindan. Lenger bak ses Brurskanken.


Finnskardet og Ømmervatnet.


Fjellryggen mellom Lukttinden og Dårtindan.


Like etter at jeg hadde tatt fatt på nedoverturen møtte jeg et par i førtiårsalderen. De hadde fulgt en annen trase opp. Jeg syntes selv at vardingen oppover var god, og jeg valgte å holde meg langs den vardete ruta.

Brukte i underkant av to timer ned. Ingen insektsplage, dvs ikke før jeg kom ned til bilen. Da måtte jeg i gang med å slå i hjel mengder av veps som hadde kommet seg inn i bilen. Så var det å komme seg hjem for å se VM-finalen i fotball. Turen var lettere enn antatt, noe som kan tyde på at formen er i anmarsj.

Etterord:

  • Senere dette året omkom det en person i forbindelse med en tur til Lukttinden.

  • Høyden på Lukttinden var ifølge kartet 1343 moh. Ti år seinere (2016) oppgis høyden å være 1348 moh., noe som vil si at den er høyere enn nabotoppene i sør, Dårtindan.