# 202 • 30. juli 2000

stjernestjernestjerne

Info
  • Start: 9:55
  • Framme: 10:40
  • Tilbake: 15:15
  • Starttemp.: + 14°C
  • Vær: Overskyet.

En frodig flekk

skaalvkaI tilknytning til hovedfagsoppgaven min i geografi hadde jeg blitt klar over Mindland Båtskyss, og Harald Baltzersens tilbud om å frakte folk utover den mangfoldige helgelandske skjærgården.

Jeg hadde lyst til å prøve dette tilbudet, og fikk med meg “gamlingan”. Vi ble hentet av Baltzersen med en av båtene hans ved fergekaia på Tjøtta. Sammen med ham var en annen passasjer, også hun fra Mindlandet, og barnebarnet hennes.

Mindland Båtskyss tar oss utover skjærgården fra Tjøtta.


Turen gikk utover skjærgården mellom holmer og skjær. Baltzersen fortalte historier om hendelser som hadde funnet sted her ute. Vi ankom kaia på Skålvær, en gang et yrende handelssted med mange fastboende. I dag bor det kun en mann her året rundt.

Vi overvar en gudstjeneste i Skålvær kirke kl 12:00 med dåp. Kirka var fylt til randen av folk. Det var nemlig den årlige Skålværdagen i dag, og øya var godt besøkt av folk som hadde kommet bl.a. fra Sandnessjøen.

Skålvær kirke sto opprinnelig på Malm i Nord-Trøndelag, men ble flyttet til Skålvær på 1880-tallet.


Jeg syntes det var overraskende frodig her ute i havgapet. I nærheten av kirka ble det på 1800-tallet anlagt en hage med plantede edelløvtrær, hovedsakelig lønn og ask, og den måtte selvsagt tas nærmere i øyesyn.

Hagen på Skålvær ble anlagt på 1800-tallet, og består av varmekjære treslag som ask og lønn.


Jeg gikk en natur- og kultursti rundt den lille øya, som slynget seg langs åker og eng, gjennom skog og over berg. La merke til at det gikk sauer på beite. Info-tavler var satt opp flere steder, og på en høyde var det satt opp en veiviser som viste retning og avstand til en rekke steder på kysten. Et sted var det satt opp et glassmonter med skjell, kråkeboller o.l. På tilbaketuren passerte hurtigruteskipet Polarlys.

Veiviseren.


En gang var Skålvær et livlig handelssted, mens det i dag er igjen bare en fastboende.


Å gå natur- og kulturstien rundt øya er en flott opplevelse.