# 363 • 18. – 19. mai 2009

stjernestjernestjerne

Dag 1 (av 2): Breitinden
Info
  • Start: 14:55 (fergeleiet) / 17:00 (Tomsvik)
  • Framme: 20:55
  • Tilbake: 0:30
  • Starttemp.: Ca. + 18°C
  • Vær: Sol fra klar himmel → delvis skyet / sol.

Med tunga rett i munnen

tombreikaAnkom Tomma med ferga som hadde samme navn. Selv om jeg hadde vært på tre overnattingsturer på øya tidligere, hadde jeg aldri vært på øya alene før.

tombren034.JPG

Breitinden (818 moh) ser fristende ut, i det ferga nærmer seg Tomma.


tombren036.JPG

På Tomma – den største av Nesna-øyene. En flere km lang vandring ligger foran meg.


I et strålende vær begynte jeg å vandre langs veien mot en høyde sør for Tomsvika som jeg hadde sett meg ut på kartet som et velegnet leirsted. Dit var det sju km.

Etter å ha passert “hovedstaden” på øya, Husby, ble jeg stoppet av ei dame som tilbød meg skyss, men jeg takket nei. Denne hyggelige gesten skjer stadig vekk her ute på øyene, seinest på Dønna tidligere i år.

tombren037.JPG

Jeg nærmer meg Husby, og kommer inn i et flott kulturlandskap. På dette gamle handelsstedet var det at Husbygodset regjerte.


Leirstedet var akkurat så naturskjønt som jeg hadde forestilt meg, med utsikt mot Lovunden i nordvest og Dønnmannen i sør. Spiste og drakk, før jeg gjorde meg klar til topptur.

tombren039.JPG

Etter å ha funnet meg til rette på leirstedet, er jeg klar for en bestigning av Breidtinden.


Med lett sekk fortsatte jeg langs veien mot Tomsvika. Hadde ikke før kommet på veien før jeg fikk se et havarert bilvrak bli dratt vekk av en annen bil. Vurderte å tilby meg å hjelpe, men det så ut som situasjonen var under kontroll. I en svingete bakke kom jeg forbi ulykkesstedet, der det bl. a lå mye knust glass.

tombren043.JPG

Tomskjevelen er det høyeste fjellet på øya, og ruver med sine 922 moh i nordøst.


Fra Tomsvika fulgte jeg en kjerrevei inn mot fjellet, som gikk over i en tydelig sti. Stien fortsatte gjennom Tomsvikdalen, en dal som skjærer seg tvers over øya mellom bratte fjell.

Fra ca 200 moh. tok jeg av fra stien, og gikk løs på selve fjellet. Det var relativt bratt, men ikke vanskelig. Pausene kom hyppig, og jeg var glad jeg hadde tatt med meg 3 liter drikke.

tombren044.JPG

Jeg følger en godt opptråkket sti et stykke innover Tomsvikdalen.


tombren045.JPG

Så er det rett på sak!


tombren051.JPG

Høydemeterne spises skritt for skritt i finværet.


Stadig flere fjell kom til syne (se egen link på slutten av rapporten), og endelig sto jeg på den vestlige toppen av Breitinden (809 moh). I sør hadde det skyet til, mens himmelen i nord fortsatt var klar.

tombren052.JPG

Oppe på vesttoppen blir jeg belønnet med en nydelig utsikt mot sør. Det er bratt ned mot Husby, som jeg passerte for noen timer siden.


Eggen videre mot den østlige og høyeste toppen av Breitinden (818 moh) så krevende ut. Det var den da i høyeste grad også! Den var ekstremt smal (ca 1 m) ved enkelte passasjer. Flere vanskelige berghammere måtte passeres, og det gjaldt å holde tunga rett i munnen bortover eggen. Et par steder ble jeg tvunget litt ned i de bratte fjellsidene (på begge sider av eggen) for å komme meg rundt berghammerne.

tombren061.JPG

Den høyeste toppen av Breitinden ligger et stykke unna. Veien dit er alt annet enn enkel, da jeg må bevege meg langs en kvass egg.


tombren062.JPG

Breitinden. Jeg har lite lyst å gi opp denne flotte toppen, selv om den byr på utfordringer.


tombren063.JPG

Jeg er over det verste, og kan ta fatt på de siste meterne.


tombren064.JPG

Jeg ser meg tilbake mot den vestre toppen, og er lite lysten på å gå tilbake samme vei.


tombren066.JPG

Eggen er svært smal på enkelte steder (som i forgrunnen på bildet). Men vakkert er det å se seg tilbake, med havet og skjærgården utenfor.


Ingen toppvarde. Ikke så rart da en utstikkende steinblokk utgjorde toppunktet. Var borti toppen med skoen, men å stå på toppen med full tyngde ville vært direkte livsfarlig! Utsikt mot både Sandnessjøen og Nesna.

tombren067.JPG

Også selve toppen ligger svært utsatt til, og hadde selvsagt ingen varde. Rundtinden t.v.


Jeg valgte å gå rett ned mot Rosmålsvatnet på sørsida. Bratt men ikke vanskelig. Videre fulgte jeg ei rørledning. Åtte ryper ble observert på turen. Rotet meg inn i noe skog, før jeg kom på en kjerrevei som gikk ned mot gården Dalen. Greide å skjære opp ei flenge i shortsen, da jeg skulle klatre over et gjerde med piggtråd øverst. Jeg nådde omsider veien, og gikk de 2,5 km tilbake til leirstedet. Ei tydelig svart stripe på asfalten etter slepingen av bilvraket kunne følges hele veien.

Det var relativt kjølig ved havnivå, men oppe på høyden der jeg skulle overnatte var det betraktelig mildere. Jeg følte ikke for å sette opp teltet, men brettet ut liggeunderlaget i mosen. Sju minutter etter ankomst lå jeg i soveposen.


Dag 2 (av 2):
Info
  • Start: 13:15
  • Framme: 14:50
  • Vær: Sol fra klar himmel.

Under åpen himmel

tombreikaNatta var lys og mild og stemningsfull. I det fjerne hørtes sjøfuglenes skvaldring. Skvatt litt da ei and eller gås kom flyvende rett forbi meg. Det føltes helt fortreffelig å ligge under åpen himmel, og etter å ha lest litt i ei bok om Vegaøyan verdensarv (bl.a. om Skjærvær og Bremstein) sovnet jeg.

tombren082.JPG

Friluftslivet er livet!


Etter ei god natts søvn kunne jeg konstatere at også denne dagen kunne by på sol og blå himmel. Skulle egentlig nå ei ferge som gikk i elleve-tida, men planen ble omgjort, og jeg bevilget meg noen timer ekstra på dette stedet. Jeg var noe lemster i kroppen etter gårsdagens topptur, så det var godt å få hvilt seg litt. Spiste, leste og slumret i sola, før det var på tide å begi seg langs veien tilbake til fergeleiet.

tombren083.JPG

Tomsvika og Lovunden i nordvest.


tombren084.JPG

Skjærgård.


tombren085.JPG

Høgtuven og Dønnmannen dominerer utsikten i sør.


Fra fergedekket på vei mot Nesna satt jeg og så opp mot Breitinden på Tomma, som jeg strevde meg oppover dagen før. Enda et kystfjell var besteget.

tombrei-ikon2  Utsiktsbilder (20 stk.)