# 700 • 9. – 12. august 2024

stjernestjernestjerne

Dag 1 (av 4):
Info
  • Start: 20:55
  • Framme: 23:15
  • Starttemp.: + 18°C
  • Vær: Overskyet. Noe yr.

Langt om lenge

«Den siste ødemarksgården på Sør-Helgeland» var tittelen på et tv-program som ble sendt i 1974. Fem år seinere kom boka «Auslifolket – Fortellingen om de siste fjellgårdsfolk på Helgeland» på trykk. Den gang bodde det fremdeles folk i den avsidesliggende Auslia langt fra allfarvei i de uveisomme fjelltraktene sør for Visten. Men allerede på 1970-tallet visste nok det tilårskomne gårdsfolket at det ubønnhørlig gikk mot slutten for den lille fjellgården som hadde vært bebodd siden 1600-tallet.

Stiftelsen Auslias venner har gjort en enorm innsats gjennom mange år med å restaurere huset, og det framstår i dag som ei perle omgitt av storslått natur, egnet for så vel korte kaffepauser som lengre opphold med overnattinger. Jeg hadde lurt på hvor jeg skulle markere min tur nr. 700, og til slutt falt valget på nettopp Auslia. Da jeg gikk i land i Ausen så jeg fram til å skulle tilbringe to hele døgn på den historiske fjellgården. Formalitetene var avklart på forhånd, og huset var tilgjengelig – ulåst og gratis!

Ausa er fast anløpssted for båtruta innover Visten.


Fra Ausen fortsetter «Snøfjell» innover mot Aursletta og Bønå.


To damer som også gikk i land skulle bare gå noen meter til en fritidseiendom her nede ved fjorden. Så vidt jeg vet er det ingen fastboende i Ausen lenger, men flere av de gamle husene blir likevel brukt og tatt vare på. Selv hadde jeg om lag 3,5 km å gå. Ikke avskrekkende langt i og for seg, men terrenget skulle visst være noe utfordrende, særlig opp den bratte Klaven, hadde jeg forstått. Det jeg imidlertid var mest spent på var om jeg ville rekke fram innen det ble mørkt, da klokka alt var blitt ni på kvelden.

To damer går også i land her denne kvelden.


Til å begynne med kunne jeg følge en grusvei oppover fra fjorden. Veien går helt opp mot Ausen-gårdene og har en total lengde på ca. 800 m. Men omtrent midtveis, på øversida av det gamle og gulmalte skolehuset, skal en ta en sti til venstre. Stien var lett å få øye på, og et lite skilt i veikanten fjernet dessuten all tvil.

Gårdsveien oppover mot Ausen-gårdene følges noen hundre meter.


Ved det gamle skolehuset i den en gang så livskraftige grenda skal en ta av til venstre.


Også stien / kjerreveien viste seg overraskende lett å gå de første hundremeterne, før motbakkene begynte å gjøre seg gjeldende. Så var jeg ved det presumptive vanskeligste partiet på stien, nemlig Klaven. Stien snodde seg oppover et trangt søkk i fjellet. Med tung sekk fikk jeg virkelig pulsen opp, men jeg opplevde ikke partiet som spesielt vanskelig. Og det var da heller ikke mange skrittene å gå før jeg var oppe på snaufjellet, der jeg fikk en fin utsikt ned mot den store Strandbukta i Visten.

Strandbukta er nærmest som et fjordbotn å regne for den ytre delen av Visten.


Videre sørover var det et drag av villmark, en følelse som ble forsterket av en imponerende foss som viste seg i ei fjellside i det fjerne. Det var litt sånn som Arvid Sveli innleder boka «Det gjemte landet» med:

Det ligger i Norge et sted. Du kan finne det mellom Velfjorden i sør og Vistenfjorden i nord, mellom Høyholmstindene i vest og Jennamengoutel i øst. Det har ingen klare grenser dette landet, for naturen lager ikke slike gjerder. Likevel ligger det en slags usynlig linje omkring det, en grense du bare kan føle når du passerer den, et kaffekok eller to bakom strøk der folk ennå bygger og bor. Bortenfor denne linje vil du sjelden møte mennesker.

«…, en grense du bare kan føle når du passerer den».


Jeg innså nå at jeg ville tape kampen mot mørket. Fram til Auslia skulle jeg nok alltids komme meg, men det ville bli mer tungvint uten dagslys. Det hjalp ikke på at stien ble mer utydelig, der den snodde seg vekselvis på nakent berg, over myr og gjennom lyng. I granskogen under Falkhetta ble stien igjen god, og den siste halve kilometeren inn mot gården kunne jeg ane leia foran meg, slik at jeg slapp å bruke hodelykta. Så åpnet skogen seg, og konturene av et hus kom til syne.

Auslia!


Langt om lenge var jeg framme, etter å ha reist kollektivt via Mosjøen, Sandnessjøen og Tjøtta, og videre innover Visten, for så å ta meg til fots inn i ødemarka. Skrevde over gjerdet og kjente på døra. Den virket først å være låst, men ved å ta hardere i åpnet den seg, gudskjelov.

Huset var selvsagt helt mørkt, så hodelykta måtte fram. Den neste halvtimen prøvde jeg å gjøre meg noenlunde kjent med det som fantes av fasiliteter. Soverom og seng i andre etasje så bra ut, ovn, spisebord og stoler likeså. Strøm har det aldri vært i Auslia. Ute lokaliserte jeg utedoet, vedskjulet og brønnen. Sistnevnte var en stor komme med et aluminiumlokk som lyste opp i skinnet fra hodelykta, og var derfor lett å finne selv om den befant seg helt borte i skogkanten.

Langt om lenge, etter en lang dags ferd mot natt, er jeg endelig framme på den historiske fjellgården.


Det var blitt godt over midnatt, og jeg følte meg trøtt. Å gå i gang med noe vedfyring eller matstell orket jeg ikke, så noen håndfuller peanøtter og litt vann fra brønnen fikk klare seg. Bladde litt bakerst i hytteboka, der det kom fram at  Auslia ikke hadde hatt særlig mange besøkende i år. Også boka som ble nevnt i begynnelsen, «Auslifolket», var å finne her.

Passende lektyre.


Ei bratt og smal trapp førte opp mot loftet, som har soverom med flere senger. Laken, putetrekk og sovepose hadde jeg med meg, og etter å ha bladd litt i boka om Auslifolket, blåste jeg ut lyset. Jeg var for trøtt til å la meg overvelde av at det var like mørkt som i ei grav, og sovnet umiddelbart.

Mørkt som i grava.


Dag 2 (av 4):
Info
  • Vær: Overskyet. Regn og yr.

Den siste ødemarksgården på Sør-Helgeland

Grytidlig på morgenen fornemmet jeg at regnet hadde ankommet. Lyden av utallige regndråper mot tak og vindu var imidlertid såpass søvndyssende at jeg bare snudde meg og sov videre. For tidlig å stå opp! Regnværet var meldt, og kom ikke som noen overraskelse. Men jeg hadde hus å bo i, så ingen fare med meg.

Dagen ble for det meste brukt innendørs. Noen lengre turer i dette været fristet i grunnen ikke. Likevel ble det noen ærender ut, særlig for å hente ved. En vedkurv som kunne bæres på ryggen var ei fin innretning, syntes jeg. Det ble etter hvert såpass varmt i kåken at jeg åpnet kjøkkenvinduet på gløtt. Følgen var at et utall husfluer kom deisende ned i vinduskarmen. De forfjamsede fluene ble kverket en etter en. Etter hvert gikk jeg inn på stua, der jeg satte meg inntil stuebordet og leste i «Auslifolket» av Arnt O. Åsvang.

«Den siste ødemarksgården på Sør-Helgeland.»


Auslifolket, f.v.: Eva, John, Herlof og Hilovard.


Auslia og auslifolket

Fra infoplakat i bislaget:

Auslia er beskrevet som den siste fjellgården på Sør-Helgeland. I 1970-åra fokuserte mediene mye på den siste fjellgårdsfamilien som fortsatt holdt ut. Gården var bebodd frem til 1987, selv om gårdsdrifta ble lagt ned i 1978.

I likhet med de fleste ødemarksgårder i Visten, ble Auslia bebodd på midten av 1600-tallet og har siden hatt nesten kontinuerlig bosetting. Jakt og fiske var lenge de viktigste næringene, men i dette hundreår [1900-tallet] ble skogsdrift av bjørk til brensel en viktig inntektskilde. Ifølge matrikkelen fra 1863, var Auslia på 30 mål voll- og skogsslåtter, og det ble årlig høstet 50 lass høy. Ti år senere var det 3 kyr, 1 kalv og 16 sauer på gården.

Trønderen Ole Fastesen som drev gården i 1860-åra, var emissær. Han var stadig på reiser og holdt møter. i 1869 brøt han opp og reiste til Amerika. Fastesen er registrert som den første som emigrerte fra Vevelstad.

Det knytter seg også tragedier til Auslia. Den 16/9-1875 druknet gårdskona Marie Pedersdatter i Bjorvatnet. Hun skulle ro over vatnet for å hente glør på Åsen for å tenne opp i grua med. Heime på gården satt mindreårige barn og ventet. De ble først tatt hånd om da en same tilfeldig kom forbi.

Foran andre har de siste eierne av Auslia – Eva, Herlof og Hilovard Ausli* – gått inn i historien som slitere på fjellgården. Eva produserte krinalefse og hadde forretningsforbindelse over hele landet. Hennes mann Hilovard gikk flere turer hver dag mellom Ausen og Auslia. Han transporterte råstoffer opp til gården og lefser nedover. Det skyldes å si at den bratte fjellveien krevde en times gange hver vei.

Etter at Auslia ble fraflyttet, kjøpte Vevelstad kommune en del av gården. I 1993 ble det igangsatt et omfattende arbeid for å bevare fjellgården. Våningshuset fra 1918 ble restaurert og uthus det samme. Gården er ment bevart som et kulturminne for ettertiden.

For å ta seg frem til Auslia fra sjøen, går den gamle fjellstien opp fra Ausen. Det var denne veien som ble mest brukt. Det går også en skogsvei fra Vasseng-sjøen, langs Vassengvatnet, og frem til nyrydningsbruket Åsheim. Herfra går en merket sti til Auslia. Turer opp til Auslia tar ca. 1 time, men stiene går gjennom vakker natur, så turen er en opplevelse i seg selv.

 

      • * Kun Herlof hadde etternavnet Ausli. Ekteparet Eva og Hilovard bar etternavnet Helmersen. 
      • Teksten ovenfor er trolig skrevet på midten eller slutten av 1990-tallet.

I Auslia har det vært så godt som kontinuerlig bosetting fra 1660-tallet til 1987.


Avtredet.


Gårdsdrifta ble oppgitt i 1978 – ni år før gården ble avfolket.


Våningshuset fra 1918 har gjennomgått dyptgripende restaureringsarbeider i nyere tid.


En gang var det flere fjellgårder i området med et nettverk av stier mellom dem.


I dette kjøkkenet har det nok blitt bakt og stekt titusener av krinalefser, skulle man tro.


Det regner mer eller mindre hele dagen, uten at det legger noen demper på gleden ved å være her.


Som nevnt i innledningen var dette min tur nr. 700 siden jeg begynte å loggføre de litt større turene mine, og det har blitt en tradisjon å gjøre noe spesielt ut av disse «jubileumsturene» – så også denne. Litt ekstra god mat og drikke hører naturligvis med, men viktigst er kanskje at det utkårede turmålet er noe helt for seg selv. Det syntes jeg Auslia var. Forrige jubileumstur gikk til et lite krypinn i Toven-massivet, og gangen før der tok jeg meg oppover mot ei plankebu i Finnknefjellan, ikke så langt herfra.

I sekstida gikk jeg i gang med middagen, bestående av ytrefilet med tilbehør. Vedovnen var nå så varm at steikinga var unnagjort på kort tid. Saus og gratinerte poteter var laget på forhånd, og var dermed bare å varme opp. Det velsmakende måltidet, etterfulgt av kaffe og kake, var så mettende at en time på øyet var påkrevd.

Middagen består av ytrefilet og fløtegratinerte poteter med bearnaisesaus, tilberedt på vedovn.


Minimalistisk markering av den sjuhundrede turen min.


Både stearinlys, telys og noen glow sticks ble tent da mørket falt på. Satte meg ned med en «jäger» ved min side og gjorde et dypdykk i hyttebøkene, som gikk helt tilbake til slutten av 1990-tallet. I tillegg ble noen sider i «Auslifolket» tilbakelagt. Jeg hører om folk som ikke liker å være alene eller er redd for mørket eller gamle hus, og føler meg heldig som ikke har slike plager. Tvert imot kjente jeg på en dyp sjelefred på et sted som dette. Vedovnen duret og skapte varme og trivsel slik den har gjort i uminnelige tider.

Hyttebøkene strekker seg tilbake til slutten av forrige århundre, og er brilliant lesestoff.


Dag 3 (av 4):
Info
  • Vær: Overskyet. Regn.

Til heder og verdighet

Striregn! Men hente vann måtte jeg, og ved måtte jeg ha. Dessuten måtte utedoet besøkes. I det begredelige været fristet det heller ikke i dag å legge ut på tur, som jeg nok helt sikkert ville ha gjort i oppholdsvær. Men siden Auslia er et så koselig sted, gjorde det meg ingenting å være en dag til her. I morgen måtte jeg uansett tilbake – regn eller ei.

Jeg hadde satt meg fore å saumfare hyttebøkene, for så å lage en oversikt over store og små hendelser eller utførte arbeidsoppgaver som hadde funnet sted i Auslia. Mens jeg drev og noterte inne på stua, slo det meg for et omfattende restaureringsarbeid Auslias venner har gjort gjennom mange år. Særlig fra 2009 har både enkeltpersoner og dugnadsgjenger lagt ned en formidabel innsats og bragt den gamle – og unektelig nokså slitne – ødemarksgården tilbake til heder og verdighet.

Er det huva hans Hilovard som henger i bislaget?


Høydepunkter fra hytteboka de siste 15 årene:

2009

  • Huset gjennomgår en grundig vask (første dugnad i regi av Auslias venner)
  • Skifte av bordkledning på sørveggen (første dugnad i regi av Auslias venner)
  • Torvlegging av taket på utedoet (første dugnad i regi av Auslias venner)
  • Nye madrasser, gardiner og duker er kommet på plass
  • Privat filmframvisning av NRK-programmet fra 1974
  • Tur til Auslia i forbindelse med «Heimkommardagen» på Stokkasjøen og Visthus (ca. 60 stk.)
  • Maling av kjøkkenet (vegger, tak og gulv)
  • Skifte av bordkledning på skøtet
  • Maling av taket i mellomgangen

2010

  • Frakting av ny vedkomfyr, pipe og brannmur til Auslia
  • Gammel vedkomfyr med pipe fjernet
  • Ny vedkomfyr med pipe satt inn
  • Vevelstad museum har kopiert gamle bilder av «Ausli-folket»
  • Bildene er blitt satt i glass og ramme og hengt opp i Auslia
  • Forfatter av boka «Lomsdal-Visten», Marius Nergård Pettersen har vært innom
  • Kehinde Karlsen (halvparten av den landskjente duoen Brothers) har vært innom

2011

  • Frakting av ny ovn og nytt ovnsrør til stua
  • Maling av vinduskarmer og -rammer
  • Forbedring av gjerdet
  • Ei gruppe studenter har vært her i forbindelse med skriving av en rapport om Auslia
  • Slåing av gress
  • Plukking av bær, som det blir laget syltetøy av

2012

  • Friluftsgudstjeneste i Auslia
  • Materialer til nytt tak fløyet opp med helikopter
  • Det gamle taket blir revet (grunnet råteskader)
  • Nytt tak blir lagt
  • Røykvarslere blir montert
  • Det steikes brød og lages rabarbragrøt på fjellgården

2013

  • Den gamle stien nedover mot Bjorvatnet blir ryddet
  • Kjøkkengulvet blir grundig vasket og deretter malt
  • Skogrydding
  • Bordkledning av veggene på takløftene
  • Vha. gravemaskin blir den gamle og uskjønne fjøsmuren fjernet
  • Den samme gravemaskina rensker opp brønnen
  • Bygging av strømlinje foregår i området (linja vil passere drøyt 300 m sør for huset)
  • Friluftsgudstjeneste (ca. 40 stykker har tatt seg til fots til Auslia)

2014

  • Formannskap, rådmann og saksbehandlere er her på befaring

2015

  • Grundig vask av alle gulv
  • Stuegulvet blir malt
  • Et vindu som skal til restaurering blir tatt ut og erstattet med ei plate
  • Flere av veggene utendørs blir malt
  • Ei gruppe nasjonalparkforvaltere og en repr. fra Statens Naturoppsyn er innom Auslia
  • Gamle vinduer blir tatt ut og nye satt inn i løpet av flere økter dette året
  • Benker blir plassert i «hagen»
  • I forbindelse med bispevisitas er biskop Thor B. Jørgensen i Auslia med prost og prest (17 stk.)
  • Friluftsgudstjeneste
  • En liten glassengel er en gave til stedet fra biskopen, og blir hengt opp i kjøkkenvinduet
  • Kjøkkenloftets tak, vegger og senger blir malt

2016

  • Reparasjon av verandatak, nye takplater blir montert
  • Stuegulvet blir rettet opp

2017

  • Forbedring av brønnen og montering av nytt brønnhus
  • Ny sag og nytt bord på plass for å gjøre restaureringsarbeidet lettere
  • Nye gulvbjelker og materialer til nytt stuegulv fraktet til Auslia
  • Det gamle gulvet i stua blir revet, og nytt stuegulv lagt
  • Det nye stuegulvet blir malt
  • Stue og kjøkken males
  • Noen turgåere har gått hit helt fra kommunesenteret i Vevelstad
  • Det plukkes mengder av kantareller i området
  • Slåttonn i Auslia

2018

  • En 71-årsdag blir feiret i Auslia

2019

  • Auslia besøkes av en mann fra Berlin
  • Et par fra Nederland besøker ødemarksgården

2020

  • Storreingjøring, maling av dør og benk
  • Ei gruppe med franske, polske og portugisiske gjester har vært innom
  • Noen turgåere på vei til Andalsvågen har lagt turen innom gården
  • På selveste julaften har noen vært her «for å hilse på Ausli-folket»

2021

  • Skogrydding
  • Slåttonn i Auslia
  • Vasking av huset
  • Ungdomsskolen på Vevelstad har vært her

2022

  • I sitt 79. år fikk en kar for første gang gleden av å overnatte i Auslia

2023

  • Noen turgåere har vært og sett stedet de «hadde sett på Filmavisen»

Kjøkkenet har fått seg et «ansiktsløft» de siste årene.


Det nye stuegulvet som ble lagt i 2017 vil nok holde i mange år.


Ny ovn på stua ble installert i 2011, mens møblementet er av adskillig eldre dato.


I bislaget mot vest er det mulighet for å trekke seg tilbake, om dette skulle være et behov.


I tillegg til «skrivebordsarbeidet» var det til stadighet mindre arbeidsoppgaver å ta seg av. Gulv skulle kostes både oppe og nede, vedfyringa holdes ved like og middag lages også i dag. Jeg fikk dessuten ryddet og tatt deler av oppvasken. Ute sildret det konstant fra oven. Til tross for dårlig vær, kunne jeg ikke utelukke at det kunne komme folk rekende forbi, særlig siden det var helg. Men jeg så ikke snurten av noen under hele oppholdet. Et litt pjuskete lam kom derimot gående forbi en av dagene.

Soverommet i andre etasje.


Et rom som det nok er lenge siden hadde noen funksjon.


I boka «Auslifolket» kommer en tett innpå menneskene som jobbet og slet her.


Dag 4 (av 4):
Info
  • Start: 5:50
  • Framme: 7:50
  • Vær: Overskyet. Noe duskregn i starten.

Føre var

Det var ikke blitt fullkomment dagslys ennå da jeg kom meg på beina kl. 4:30. En time og tjue minutter seinere var jeg klar til å gå. Det grøvste av husarbeid ble gjort unna i går, men ovnen måtte tas i dag. Det er en uskrevet lov blant fjell- og friluftsfolk at en skal forlate et sted slik en selv ønsker å finne det, og Auslia er i så måte intet unntak. Bar inn ei favn ved, la fram fyrstikker og satte et ubrukt stearinlys i lysestaken, før jeg forlot gården.

Kun noe duskregn var i lufta da jeg la av gårde, og etter hvert ble det gledelig nok oppholdsvær. I dagslys var stien grei å holde, men etter hvert ble den fryktelig våt og gjørmete etter all nedbøren i helga. Oppe på Klaven ble det en liten pause. Da jeg gikk innover ble jeg henrykt av en foss jeg så et stykke unna, men i dag var nok fossen enda mer imponerende.

Tilbakeblikk mot Auslia, som ligger i skjul, like nedenfor granlia midt på bildet.


Den omtalte fossen ligger et godt stykke øst for leia, men er ikke desto mindre et betagende skue.


Fjordgløtt.


Nå begynte vanskelighetene. Nedover fra Klaven er terrenget temmelig bratt, og det gjorde ikke saken bedre at stien var fullstendig oppløst i sleip gjørme og at man bar på en stor sekk. Her skulle det lite til for å skli og falle. Jeg valgte å være føre var, og ta det veldig med ro. Det handlet om å få fotfeste. Stedvis var det mest fornuftig å gå ved sida av stien, der dette gikk an, og trær og busker ble brukt til å klamre seg fast i. Jeg opplevde turen nedover Klaven som mer utfordrende enn oppover.

Den gjørmete stien fortsatte i de slakere bakkene nedenfor Klaven, men omsider kom jeg på den gamle kjerreveien. Endelig kunne jeg slippe å tenke på hvor jeg satte foten. Problemet var jeg sluttet å tenke helt og holdent, der jeg gikk og dagdrømte! Dermed havnet jeg på avveie. Jeg hadde nettopp passert husene øverst i Ausen-grenda og var på vei nordover mot Ausskaftet da jeg ante ugler i mosen. Fram med GPS-en! Snudde på hælen, og kom meg på rett kjøl igjen. Nå hadde jeg bare akkurat med tid på meg!

Et av våningshusene i Ausen har nok sett bedre dager.


Innover Innervisten.


Nok et hus fra den avfolkede Ausen-grenda passeres – i dag brukt i fritidsøyemed.


Gjensyn med skolebygget fra 1917, der den «rette» stien mot Auslia tar av.


Nesten framme.


Kaia.


Vel nede ved hurtigbåtkaia lempet jeg av meg sekken, fem minutter før båten anløp. Alt i alt et fint og koselig opphold i Auslia, til tross for mye regn. Strøm, internett og telefon hadde jeg ikke tilgang på, men det ble heller ikke savnet. Faktisk er en god del av sjarmen med en sånn tur å få en pause fra dette, synes jeg. Den nye powerbanken min sørget riktignok for litt strøm, men den ble kun brukt for å ha tilgang på telefonens kamera, klokke og alarm. Sistnevnte for ikke å misse båtanløpet i dag.

Utover det smale Aussundet.


I ei ikke altfor fjern fortid var det hele fire postkontor i Visten, bl.a. her i Ausen.


Klokka åtte anløper rutebåten Ausa, der det kun står én passasjer med sin tursekk og venter.


Anbefalt litteratur:

    • Åsvang, A. O.: Auslifolket – Fortellingen om de siste fjellgårdsfolk på Helgeland (1979)

Tv-programmet fra 1974:

    • For de som har lyst å få et innblikk i hverdagslivet til de siste beboerne i Auslia, anbefales NRK-programmet fra 1974 som jeg linker til under. Vi møter ekteparet Eva Helmersen (73) og Hilovard Helmersen (70), sønnen John Helmersen (44) og Evas bror Herlof Ausli (70). Programmet har en varighet på knapt 25 minutter og er ved Tor Jacobsen og Ivar Kalleberg. Kilde: NRK.