# 495 • 26. juni 2016

stjernestjernestjerne

Info
  • Start: 14:15 (Sandnessjøen)
  • Framme: 17:05
  • Tilbake:  21:05
  • Starttemp.: + 15°C (Sandnessjøen)
  • Vær: Sol fra klar himmel → overskyet.

På tur i natur og litteratur – en båtreise med forfatter Roy Jacobsen

skibbkaMens jeg satt og så gjennom programmet for årets Herøydager var det spesielt en ting jeg beit meg merke i. En av landets mest profilerte forfattere, Roy Jacobsen, ville ta sine lesere med på en båtreise til de ytterste deler av Helgelandskysten, som utgjør kulissene for hans romaner Seierherrene, De usynlige og Hvitt hav.  Jeg meldte min interesse, men fikk straks beskjed om at det var utsolgt. Lite å gjøre med det. En slik happening appellerer nok til mange, skulle man tro.

Da jeg neste dag fikk melding om jeg fortsatt var interessert i å delta, da arrangøren hadde noen ekstra plasser tilgjengelig, takket jeg umiddelbart ja.

I et strålende vær møtte jeg opp på havna i Sandnessjøen, skrevde over ripa på fartøyet MS Lovund Express og satte meg ned på dekk i lag med flere andre reiselystne. Noen minutter seinere la vi i vei utover mot Herøy, der flesteparten av de påmeldte ville komme om bord.

skibb008

MS Lovund Express på vei utover skjærgården.


Kun 300 kroner kostet denne turen, som må sies å være veldig billig i forhold til andre arrangerte båtturer på Helgelandskysten. Etter å ha betalt kom jeg i prat med en kar fra Grubben ved Røssvatnet som også hadde funnet veien hit.

Framme på Sør-Herøy hadde en folkemengde på over 60 personer møtt opp, og de steg om bord en etter en, sammen med hovedpersonen selv, Roy Jacobsen. For min egen del var De usynlige lektyre under fjorårets langtur i Saltfjellet – en drivende god fortelling fra Barrøy på Helgelandskysten tidlig på 1900-tallet.

skibb010

På Herøy ankommer flesteparten av turdeltakerne.


Jacobsen ønsket oss alle velkommen, og fortalte over høyttaleranlegget om hans dype røtter i området, hvordan han som barn ferierte på sin mors fødested på Dønna, og hvordan han i voksen alder stadig har vendt tilbake. Den fiktive øya Barrøy i De usynlige kunne vært hvor som helst i skjærgården, fortalte han videre. For øvrig anbefalte han boka Kystfolket av lokalhistoriker og bygdebokforfatter Kåre Hansen.

Det bar videre utover skjærgården. Et gedigent ørnerede bygd oppe i ei gammel mast ble passert. Dette dro jeg kjensel på fra en tidligere RIB-tur til Sandsundvær i 2014. Etter sigende skal det ha eksistert i tolv år.

skibb012

Det bærer langt til havs, med landemerket De syv søstre som kulisse.


Det viste seg at vi også på denne turen skulle helt utover mot Sandsundværet, men uten å gå i land. Båten lå og duvet ei stund rett innenfor været, mens Jacobsen fortalte om Sandsundvær-ulykka som inntraff ei vinternatt i 1901. Orkan i kombinasjon med springflo endte med at 34 mennesker mistet livet her ute. Nesten litt vanskelig å forestille seg på en så nydelig sommerdag som i dag.

skibb014

Et gledelig gjensyn med Sandsundværet.


Så satte vi kursen innover skjærgården igjen, mot bestemmelsesstedet Skibbåtsvær. MS Lovund Express klappet til kai og vi gikk i land.

skibb040

Forventningsfulle turdeltakere idet vi nærmer oss Skibbåtsværet.


skibb051

Ilandstigning.


Etter å ha gått over en gresskledd holme mellom noen gamle trebygninger måtte vi på nytt i båt. Tre motorbåter gikk i skytteltrafikk over et 30-40 meter bredt sund. Vel over på riktig holme var det å spasere opp mot Fiskarheimen, der det var salg av kaffe og nystekte vafler.

skibb053

Venting på båtskyss.


skibb059-h

Vandring mellom gamle hus.


skibb061

Skibbåtsværet en vakker junidag.


Tilfeldighetene ville det slik at jeg ble sittende i lag med bygdebokforfatter Kåre Hansen, som også var med på turen. Vi kom i prat om Rigel-katastrofen – et av verdenshistoriens mest fatale skipshavari som inntraff utenfor Tjøtta i 1944, og myndighetenes hemmelighold som fant sted i etterkrigstida. Selv i dag er Rigel-katastrofen – der over 2500 mennesker omkom – helt ukjent for de fleste nordmenn.

skibb062

Inne på Fiskarheimen får vi kjøpt kaffe og noe å bite i.


Roger Bastesen, som har sterk tilknytning til stedet, gikk opp på preikestolen, der han med både skjemt og alvor fortalte litt om historien til Skibbåtsværet.

I siste del av 1800-tallet ble det etter hvert svært folksomt i Skibbåtsværet etter at storsilda kom til Helgelandskysten. Sitat fra lokalhistoriewiki.no:

I toppåret 1871 skal det ha vært ikke færre enn 3000 fiskere, fordelt på bortimot 700 båter, samlet i Skibbåtsværet under den to måneder lange sesongen. I tillegg kom alle de som vi ikke har dokumentasjon på, men som vi vet har vært der – handelsmenn, brennevinsselgere og visstnok også prostituerte, samt selvsagt håndverkere som seilmakere, bøkkere og tømmermenn. Det kom også mange kvinner, særlig fra Gudbrandsdalen, for å arbeide med silda. Mange av disse ble etterhvert gift og bosatt på Helgeland. Salterier og losjihus ble på 1860- og 1870-tallet reist på nærmest hver eneste ledige flekk, inkludert holmene i Sandsundvær.

skibb065

Hovedpersonen selv – forfatter Roy Jacobsen på preikestolen.


Etter at Bastesen hadde sagt sitt gikk Roy Jacobsen opp på preikestolen, der han talte til et lydhørt publikum. Bl.a. fortalte han en historie fra sine yngre år da han ble beordret opp i ei båtmast, på vei ut fra Ballstad i Lofoten. Denne historien syntes jeg var spesielt artig, da jeg hver eneste sommer i barndommen ferierte nettopp på Ballstad, der mamma kommer fra. Han kom ellers litt mer inn på tematikken fra bøkene.

Etter å ha fått servert ei helt fortreffelig fiskesuppe – helt på høyde med Øystein Ludvigsens uersodd fra Gåkkå mat- og vinhus i Hysværet, Vega – kom Roy Jacobsen bort til bordet vårt:

“Er det du som er Kåre Hansen?”, spurte han på klingende østlandsk min sidemann. Jeg visste ikke ordet av det før jeg befant meg midt inne i ei ordveksling mellom to anerkjente forfattere – den ene av skjønnlitteratur, den andre av faglitteratur om bl.a. Petter Dass. Det var i grunnen ganske interessant å sitte og høre på.

skibb066

Fiskarheimen ble bygd i 1913 og vigslet året etter.


Før vi forlot stedet ble det en ørliten runde rundt husene. Et skjær tettpakket med skarv måtte foreviges. Så var det å gå om bord i motorbåtene igjen og spasere bort til brygga der MS Lovund Express lå og ventet.

Turen til Skibbåtsvær med Roy Jacobsen som guide ble en stor opplevelse. Forfatteren proklamerte at været nesten var for fint, og at det er en ganske annen opplevelse når kulingen og sydvesten står på. Det tror jeg så gjerne.

skibb068

Disse omgivelsene er som hentet fra Barrøy i “De usynlige”.


skibb069

I skarvens rike.


skibb079

Tilbake i Sandnessjøen etter en storartet tur ut i øyriket.