# 122 • 8. august 1995

 

Info
  • Start: 17:50 (Holmvassdalsveien)
  • Framme: 20:25
  • Tilbake: 23:30
  • Starttemp.: + 10°C
  • Vær: Overskyet. Yr og duskregn.

Gjennom trolsk gammelskog

Den fine kveldsturen til Langtjønna på Holmvassåsen i går hadde gitt såpass mersmak at jeg allerede i kveld ville ta meg en ny tur i det samme området. Denne gangen var det Trolltjønna på vestsida av Holmvasselva som var turmålet. Startstedet var imidlertid det samme – ved den såkalte Dammen mellom de to Svenningvatnan.

Klokka hadde blitt nærmere seks da jeg begav meg sørover langs kjerreveien på vestsida av store Svenningvatnet. Mens det i går var pent vær, hadde det skyet over i dag. Det var til og med litt yr i lufta, uten at dette gjorde noe særlig.

Oppe ved Holmvassåsboligene ble jernbanen passert, før jeg gikk nedover mot sørenden av Langtjønna. Så at det vaket ute på tjønna. Videre tok jeg meg over Holmvasselva på ei hengebru like ved, før det bar nordover igjen, gjennom trolsk gammelskog.

Plutselig åpenbarte Trolltjønna seg mellom de gamle og lurvete trærne. Den vel 400 m lange tjønna viste seg som ei sann naturperle, der den lå stille og mørk, omgitt av bratte lier og storvokst granskog. På samme tid hersket det en litt merkelig atmosfære her.

Jeg bestemte meg for å gå rundt tjønna, noe som var fort gjort. Tilbake i sørenden stelte jeg i stand et lite bål. Mens jeg satt ved flammene begynte det så smått å regne, selv om det ikke var snakk om store mengder – kun litt sommerlig duskregn.

På vei tilbake satset jeg på å krysse Holmvasselva like øst for Trolltjønna, men dette lot seg ikke gjøre pga. et stilleflytende parti. Dermed måtte jeg tilbake et stykke. Det begynte for alvor å skumre, og de eldgamle, forvridde trekjempene så enda mer trolske og fantasieggende ut i det svake kveldslyset enn mens det fortsatt var dagslys. Ikke rart at folk før i tida trodde på alt fra tusser og troll til nøkken og underjordiske, tenkte jeg, mens jeg basket meg gjenom skogen.

Noen hundre meter lenger sør kom jeg meg over Holmvasselva. Passerte jernbanen, før jeg var “back on track” på kjerreveien, som ble fulgt tilbake til utgangspunktet.

Turrapporten er basert på en originaltekst fra 1995.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial