# 229 • 19. – 20. mai 2002

stjernestjernestjerne

Dag 1 (av 2): Tomskjevelen
Info
  • Start: 15:10
  • Framme: 18:30
  • Tilbake: 20:50
  • Starttemp.: + 15°C
  • Vær: Sol fra klar himmel.

Tommelen opp!

John-Sindre og jeg ankom øya Tomma med bil etter å ha blitt fraktet dit med ferga “Tomma”. Meningen var at også Jan skulle være med, men han hadde blitt syk. Fra fergeleiet kjørte vi mot yttersida av øya i et nydelig sommervær, og parkerte ved Finnvikdalen ved ei praktfull sandstrand.

Tomma sett fra kaia på Nesna. T.h. Tomskjevelen.


Med ferga Tomma ankommer vi øya Tomma.


Etter å ha fått på oss turklærne og pakket sekkene var vi klare for å bestige Tomskjevelen. Det var deilig å få på seg fjellskoene for første gang i år. Vi fulgte en grusvei opp mot ei demning i Finnvikdalen, før vi gikk videre opp Øverdalen mellom bratte fjell, mot vannskillet. Her tok vi fatt på selve Tomskjevelen.

Tomskjevelen (922 moh).


Utsikten blir stadig bedre. Innover Sjona.


Vi skrådde oppover mot østryggen, som var jevn og fin å følge helt til topps. På nordsida av denne ryggen var det et bratt stup. På toppen (922 moh.) skrev vi oss opp i ei bok. Det viste seg at vi var de første som hadde besteget fjelltoppen i 2002, i følge boka.

Nordover mot Aldra og Aldersundet.


En enestående utsikt mot de kjente kystfjellene på Helgeland, særlig mot nord og nordvest. Også en usedvanlig god utsikt mot Okstindan og Okstindbreen i sørøst.

Endelig på toppen! Nabotoppen Breidtomma i bakgrunnen. Dønnmannen helt til venstre.


Fri sikt i alle retninger.   


John-Sindre og jeg er de første for året som noterer navnene våre i boka på toppen.


Blå himmel og blått hav. Nordover mot bl.a. Hestmannen, Onøya, Lurøya og Stigen.


Nordvestover mot Solvær og Lovunden.


Det gikk fort nedover, da vi sprang på en snøbre. Vi fulgte delvis en sti ned gjennom dalen, og gikk ikke veien vi hadde fulgt oppover, men derimot den korteste veien langs Finnvikelva. Vi kom da ned i et eiendommelig landskap. Store sand- og grushauger omkranset elva, og det lå strødd med skjell i alle slags varianter og størrelser i gresset og langt oppover skogen. I elva så vi småfisk, sannsynligvis ørret.

På vei oppover så vi ei ørn lette bare noen få timetre bortenfor oss. Den fløy så tvers over dalen. Så også ei rype i vinterdrakt som sprang bortover steinene. På turen hadde vi med små colabokser (0,33 l), som var lette å bære og gode å ha i varmen.

Fra teltleiren blir vi vitne til en vakker solnedgang.


Vel nede igjen laget vi middag. Da vi kom, tidligere på dagen, var det en del folk i området. Nå var de fleste dratt, selv om det var folk på hyttene.

Mens vi satte opp teltet kom det noen kalver gående. De var nysgjerrige, men ble aldri plagsomt nærgående. Vi kjørte en tur til Sellåt på nordsida av øya litt seinere.


Dag 2 (av 2):
Info
  • Vær: Sol fra klar himmel.

På oppdagelsesferd

Våknet opp til et like nydelig vær som i går. Vi gikk litt i området nord for elva, og kom snart til ei fin lita sandstrand. I området sto det også ei svær jordgamme, som visstnok skal være den største sørsamiske jordgammen som finnes. Denne var til utleie.

 

 

Det er mange sandavsetninger i den nedre delen av Finnvikdalen, og marka er overstrødd av skjell.   


Vi går litt på måfå på nordsida av elva, og kommer til denne idylliske vika.   


Det fine mai-været innbyr til shorts og T-skjorte.   


Den eiendommelige fjellformasjonen Eidabelgen (189 / 212 moh).   


På tide å forlate dette nydelige stedet.


Vi pakket sammen og kjørte mot fergeleiet, men før vi kom så langt stoppet vi ved Tomseidet, der vi tok en titt på en gravhaug. På ei info-tavle kunne vi lese at det var ei høvdinggrav.

Ettersom vi hadde et par timer på oss før ferga gikk tok vi beina fatt og gikk til sørspissen av Alsøya, ei langstrakt og flat øy som i dag er forbundet med Tomma.