# 436 • 5. – 6. juni 2013

stjernestjerne

Dag 1 (av 2):
Info
  • Ankomst: 18:15
  • Framme: 18:55
  • Starttemp.: Ca. + 20°C
  • Vær: Delvis skyet / sol.

I all sin prakt

Bare flaks gjorde at jeg kom meg av ferga i tide, da jeg hadde plassert sekken på et “lurt” sted, og ikke greide å finne den igjen da ferga var i ferd med å klappe til kai. Men i grevens tid kom den til rette, og jeg kunne gå i land i Kvaløyhamn (Austbø) i sju-tida på kvelden som planlagt.

Her hadde jeg vært før, da jeg i juni 2001 fulgte veien ei halvmil sørover mot Blomsøya, og slo opp teltet i fjæra. Denne gangen ville jeg holde meg i Austbø-området, som jeg unngikk sist gang jeg besøkte dette øysamfunnet i Alstahaug kommune.

Etter få kilometers vandring langs vei – til dels under “skinnangrep” fra hissige fugler – fant jeg meg en grei plass sør på Altra, i skjul for begyggelsen, der jeg ville slå meg til ro for natta.

Jeg finner meg en teltplass sør på Altra.


Jeg befant meg altså på Altra, eller Alteren – et gammelt øynavn som i stor grad er gått ut av bruk. Slik jeg oppfatter det, er det i dag langt vanligere å referere til stedsnavnet Austbø enn det gamle øynavnet. Opprinnelig var Altra ei selvstendig øy, men etter kontinuerlig landheving gjennom svært lang tid har øya “smeltet” sammen med naboøyene, og dannet ei langstrakt øy på godt og vel 12 km. Flere av de gamle øynavnene har imidlertid blitt hengende ved, uanfektet av landskapsendringene.

I nord ligger altså Altra (Austbø), midtpartiet er Blomsøya, mens vi helt i sør finner Hestøya. Ifølge O. Ryghs Norske Gaardnavne skal navnet Alteren være utledet fra det norrøne navnet for svane, alpt.

En fredfull plett.


I skjærgården.


Egentlig var jeg ganske trøtt og sliten etter en lang kjøretur, samt minimalt med søvn natta i forveien, og det var i det hele tatt litt fristende å bare flate ut med en eneste gang. Men så var det å orke og slå opp teltet.

Etter påfyll av energi i form av en god og mettende middag, frisknet jeg til. Teltet kom opp, og snart var jeg på vei over den flate og frodige øya langs en grusvei mot Austbø – klar til å utforske nok ei øy på Helgelandskysten.

På vei nordover mot Austbø.


Framme i bebyggelsen på Austbø valgte jeg først å ta til høyre i et veikryss, dvs. østover, før jeg snudde og gikk mot butikken på stedet. Jeg tok meg så en tur langs småbåthavna og utpå moloen. De syv søstre inne på Alsta tok seg virkelig bra ut i kveldssola herfra. Man sier jo at ‘søstrene’ er finest fra Herøy – noe jeg ikke skal si meg uenig i – men de er sannelig flotte også fra Austbø. I nord var Dønnmannen iøynefallende, i tillegg til fjelløyer som Skorpa, Tomma og Hugla.

Dønnmannen og Høgtuven sett fra Austbø.


 Nordover Alstenfjorden mot bl.a. Tomma (t.v.), Skorpa (i midten) og Hugla (t.h.).


Austbø sett fra øst.


Butikken.


Småbåthavna og moloen.


Ved flytebrygga.


Til nå hadde jeg holdt meg langs veiene på øya, men med butikken som utgangspunkt fikk jeg lyst å følge fjæra på nordsida av øya – vestover. Litt steinete helt i begynnelsen, men deretter var det greit å ta seg fram langs grusstrender.

Jeg følger fjæra på nordsida av øya.


I all sin prakt.


På vandring i Helgelandsskjærgården.


Jeg snur meg tilbake, der De syv sagnomsuste steinsøstrene bader i kveldssol.


På vei tilbake mot teltplassen valgte jeg å følge den såkalte Myrveien, som tidligere var “hovedferdselsåren” sørover. Denne veien visste jeg om, etter litt research på nettet i forkant av turen, og den tok meg forbi både åker og eng og noe skog. Veien opphørte, og videre sørover fulgte jeg kanten av en åker. Med ett fløy det opp en skokk med om lag ti grågås, som jeg kom veldig nært innpå. Like etter får jeg se tre elger på andre sida av åkeren. De stirrer mot den tobeinte ei stund, før de forsvinner.

Myrveien følges tilbake mot teltplassen.


Tilbake ved teltet var det blitt midnatt, men natta var lys og mild og stemningsfull. I nord var himmelen klar, mens det i sør var noe gråere. Hentet meg et par øl fra sekken og gikk og satte meg på en liten haug ved teltplassen. Fulgte med på en fregatt som var på vei sørover forbi Alstahaug, før jeg plutselig får se et rådyr i klar profil mot nordhimmelen øverst oppå haugen, bak meg. Det forsvinner fort, men fra toppen av haugen ser jeg rådyret galoppere over en åker med hese grynt.

Artig å treffe på både elg og rådyr på denne lille øya, i tillegg det yrende fuglelivet. Det var ei nydelig sommernatt, selv om noe mygg var å fornemme i den vindstille lufta.


Dag 2 (av 2):
Info
  • Start: 8:50
  • Framme: 9:25
  • Vær: Delvis skyet / sol.

Morgenstund har gull i munn

Nøyaktig den samme værsituasjonen i dag som i går – klar himmel nordover og gråere i sør. Ellers var det en mild og deilig morgen. Ringte fergemannskapet og ba dem legge til Austbø, før jeg ei stund etter la i vei tilbake mot fergeleiet. Jeg kom fram i svært god tid, noe som medførte litt venting, uten at det gjorde meg noe i det gode sommerværet.

Ferga tok meg tilbake til Søvik, der bilen stod, og etter en velsmakende bagett i Sandnessjøen, stilte jeg meg i fergekøen til Dønna, der neste turmål befant seg.

Morgenstund har gull i munn.