# 415 • 3. april 2012

 

Info
  • Start: 10:35 (Hommelstø)
  • Framme: 12:35 (Nevernes) / 16:10 (Lisjøen)
  • Tilbake: 17:00
  • Starttemp: 0°C
  • Vær: Delvis skyet / sol → sol fra klar himmel. Litt vind ved Nevernes.

Rundt en fjord

I håp om å få en smak av vår, kjørte jeg utover mot Velfjorden, men selv her ute i kyst- og fjordstrøkene nektet vinteren plent å slippe taket. I løpet av natta og morgenen hadde det til og med lagt seg et lag med nysnø, noe som gjorde landskapet hvitt fra fjære til fjell.

Vel, vel – jeg var i Velfjorden, og gledet meg til å ta fatt på en vandring langs Heggfjorden – en av Velfjordens mange fjordarmer. Heggfjorden er den midterste av tre fjordarmer som strekker seg mot sør, og går helt innover mot tettstedet Hommelstø. Og nettopp her fra Hommelstø begynte jeg turen. Jeg la i vei langs Tosenveien, før jeg fortsatte utover mot Nevernes, lenger ut i fjorden.

Turen rundt Heggfjorden starter ved Velfjordsenteret.


At det var snø i terrenget var så sin sak, men at samtlige veier hadde snødekke var mer overraskende. Det hadde jeg ærlig talt ikke forventet så seint på våren og såpass langt ut mot kysten. På den annen side var det veldig vakkert med nysnø på trærne, og med et vær i stadig forbedring ble det litt god gammeldags “påskestemning” i naturen. Og selv om det unektelig var noe kaldt for årstida, kjente jeg at sola varmet de periodene det var vindstille.

Vinteren råder fortsatt…


…men vakkert er det.


En del biltrafikk var det til og fra Nevernes, men ikke plagsomt mye. Ei dame kom rennende på ski langs veien, og like etterpå møtte jeg en syklist. Jeg traff dessuten på en tømmerhugger og et par turgåere i nærheten av Nevernes. I tillegg var det et par fritidsbåter å se ute på Heggfjorden.

På vei mot Nevernes.


Før jeg kom til Nevernes (lokal uttale: Nemnes) fikk jeg en flott utsikt utover Heggfjorden, med den hvite Anddalshatten i nordvest i bakgrunnen. Alt av skyer på himmelen var nå borte.

Utover Heggfjorden med Anddalshatten i bakgrunnen.


Innover Heggfjorden.


Vel framme på Nevernes rundet jeg Nevernesvågen og tok meg over en liten ås og ned mot ei brygge Ved Heggfjorden.

På vei tilbake la jeg turen innom moloen og Nevernes havn. Det var flott å se innover Storbørja – den østligste og “villeste” av fjordarmene i Velfjorden. To ganger har jeg kommet med båt utover ‘børja’ og hit til Nevernes, etter vandringer i fjellene innenfor.

Storbørja innover – den østligste av fjordarmene i Velfjorden.


Nevernes er en av de viktigste innfallsportene til den knappe tre år gamle Lomsdal-Visten nasjonalpark. I flere år gikk Olsokseilasen av stabelen fra stedet – en årlig regatta for Nordlandsbåter, men dette arrangementet er det nå blitt slutt på.

Jeg ser at jeg har brukt nærmere tre kvarter her på Nevernes. På tide å snu!


Jeg tar en titt på bryggene før jeg forlater stedet.


Aldri har jeg sett en statue av en torsk før!


Det blåste litt på Nevernes, og jeg tok fatt på tilbaketuren. I liene langs veien kvitret og sildret det, og snøen som lå på veien var delvis i ferd med å smelte. Det virket nesten som om våren holdt på å få overtaket på vinteren.

Tross nærmere to mil sammenhengende vandring i 4,5 timer langs østsida av Heggfjorden – fra Hommelstø til Nevernes og tilbake igjen – følte jeg meg ikke ferdig. Spiste og drakk litt i bilen utenfor Velfjordsenteret, skiftet sko, og la i vei langs vestsida av fjorden.

Velfjord har mye flott og variert natur å by på.


Gjennom tettbebyggelsen på Hommelstø var det en del folk å se – ikke så overraskende i dette været. Men det var heller lite med båtliv, da isen fremdeles lå på vågen.

Isen ligger fortsatt her inne ved Hommelstø.


Etter vel to km langs en svingete vei passerte jeg gården som har gitt fjorden navn, nemlig Hegge (eller Storhegge). Det var her proprietær Knoff holdt til, som i sin tid eide mesteparten av Velfjorden [kilde: Johan Arnt Groven].

Ved et kaianlegg ved Lisjøen ga jeg meg. Lisjøen var tidligere utskipningssted for marmor, og har i de seinere år vært brukt av fiskoppdrettere og som base for skjelldyrking [kilde: Groven].

Ved Lisjøen gjør jeg vendereis.


På vei innover mot Hommelstø igjen begynte jeg for alvor å merke turen i beina – et tydelig tegn på en vellykket tur!

Hommelstø i påskesol.


Turen rundt fjorden går mot slutten.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial